Engel bedende değil

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Bugün, Dünya Engelliler Günü. Hepimizin kendimizi farklı ve yeni hayatların içinde görmemiz gereken bir gün. Nitekim bu birkaç gündür engelli bireylerle ilgili, başta sosyal medya olmak üzere, televizyonda veya gazetelerde olsun epey paylaşım yapılıyor. Yine çoğu okul ve derneklerde de günün anlamına uygun tiyatro, film veya animasyon gösterileri izleniyor. Güzel bir şey bu. Duyarlılık göstermemiz gereken tüm konularda ve hatta her gün bu tarz bilinçlendirici paylaşımlar yapılsa keşke.

Bugün dünya üzerinde görmeyen, işitmeyen, hareket edemeyen, zihinsel ve ruhsal dengesi bozuk 1 milyardan fazla insan olduğu öne sürülüyor. Bunu caddelerde, sokaklarda veya toplu taşıma araçlarında daha sık rastlayarak da görmek mümkündür.

Eskiden eve kapanıp dışarı çıkmak istemeyen engelli bireyler, yaşam koşullarının biraz daha iyileştirilmesi ile şu an kendi ayakları üzerinde durabiliyor ve tek başlarına çok büyük başarılara imza atabiliyorlar. Bunu hemen hemen her gün duyuyor ve görüyoruz. Bu başarılar, aşılamayacak hiçbir engelin olmadığını gösteriyor diğer yandan. Yeter ki ihtiyaç duyulan fırsat ve olanaklar sunulsun. Bugün bu başarı hikayelerinden biri paylaşmak istiyorum sizlerle.

Kocaeli'nde yaşayan 22 yaşındaki Berru Merve Kul, Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni kazandı. Genç kızın ödevlerini yapması, sınavlarına hazırlanması ve okula dair uğraş verdiği her şeyde görmeyen gözleri annesi oldu. Annesi kızının bu 4 yıllık öğrenimi boyunca ödevleri ve sınavları için kitaplardan ve notlardan hukuk metinlerini okuyarak kızının tüm sınavlardan başarıyla geçmesini sağladı.

Görme engelli genç kız, Hukuk Fakültesi’nden büyük bir başarı puanıyla mezun oldu. Mezuniyet töreninde, diğer mezunlardan daha başka bir heyecan yaşadı. Mezuniyete gencin annesi de gelerek, kep atmak için sahneye kızıyla birlikte çıktı. Mezuniyetin sevincini öğrenciler gibi yaşayan anne, kızıyla birlikte kep attı.

Görme engelli genç kıza mezuniyet belgesi verilirken annesi Havva Kul'a da gösterdiği örnek davranış sebebiyle fahri mezun belgesi verildi. Mezuniyet töreninde anne ve kızı duygusal anlar yaşarken, sosyal medyada yüzlerce kişi fotoğraflar paylaşarak anneye övgü dolu sözler yazdı.

Engel bedende değil