Belgrad Ormanları’nda bir Gaziantepli

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Belgrat Ormanını korumak, gelecek nesillere taşımak projesi bir Gaziantepliye nasip oldu! Eczacı Abdülkadir Bilge, doğum yeri olan Gaziantep’te iki dönem Eczacılar Odası Başkanlığı yaptıktan sonra 1983’te İstanbul’a taşınır. 1997’de neredeyse her hafta sonu yürüyüp, spor yaptığı Belgrat Ormanları civarında ev sahibi olmaya karar verir. İşinden emekli olduğu 2005 yılında ise, sadece yazları oturduğu bu evde tüm sene boyunca oturma kararı alır.

Çevreyi iyice tanıdıktan sonra 2010 yılında, hemen evinin yakınında bulunan İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi’nde görev yapan öğretim üyeleriyle birlikte Belgrat Ormanı Koruma Gönüllüleri Derneği’ni kurarlar. Ve ormana gönül veren bir çok sivil toplum örgütü mensubuyla beraber çeşitli aktivitelerde bulunmaya başlarlar. Bu aktivitelerin içerisinde ormandan faydalanan herkese doğal hayatı öğretmek kadar, zarar vermeden ondan faydalanmak ta vardır. Ben de bir kaç kez Kadir Bey’in rehberliğinde Belgrat Ormanı’nı tanıma, gezme şansını elde etmiş insanlardan birisiyim.

2017 senesine geldiğimizde Avrupa Birliği Projeleri geliştirmek ve yazmakta çok usta olan Dr. Şafak Hengirmen Tercan, dayısı olan Abdülkadir Bilge’ye “Dayı, orman için kurduğunuz sivil toplum örgütünü daha fazla insana ulaştırmak ve özellikle ormanı korumak için size bir Avrupa Birliği Projesi yapalım” der ve İngilizce bir proje yazar. Birlik, projeyi kabul eder ve dernek de oradan aldığı güçle ile Belgrat Ormanı’nın bir belgeselini de yaparak, geniş halk kitlelerine ormandan nasıl faydalanacakları ve koruyacakları konusunda bilgi aktarır.

Geçtiğimiz 22 Aralık Pazar günü, projenin bittiği gün idi. Bastırılan broşür, “İstanbul Belgrad Ormanındaki Gelişme Planlarına Halkın Taleplerini Dahil Eden Katılımcı bir Süreç Oluşturulması Projesi” ismini taşıyordu. Broşürde Belgrad Ormanı hakkında temel bilgilerin yanısıra Belgrad Ormanı iyi niyet protokolü de yer almaktaydı.

Belgrad Ormanını Koruma Derneği’nin Başkanı Eczacı Abdülkadir Bilge, Proje Sekreteri ise Doç. Dr. Devrim Elvan. Pazar günkü etkinlikten sonra Dr. Elvan’la bir süre sohbet edip konuştum, yanımda projeyi yazan Dr. Tercan da vardı. Dr. Tercan, Dr. Elvan’a ormanda yaptıkları anket çalışmaları hakkında sorular sordu, verilen cevaplar çok ilginçti...

Anket çalışmasında Belgrad Ormanı’na gelen, yürüyüş yapan oradan faydalanan insanlara “Orman hakkında karar alma sürecine katılmak ister misiniz?” diye sormuşlar. Bu soruya %73 oranında kişi, “hayır” cevabı vermiş. Ormanın korunması konusunda katılım payını reddeden bu kişiler, “Bizim ormanın nasıl korunacağı konusunda hiç bilgimiz yok ki, nasıl katılımcı olup, karar verelim” demişler. Doğru söylemişler!

İşte buradan hareketle, başta ormanı koruyan güvenlik görevlileri olmak üzere ormanı korumak ve faydalanmak üzere 3000 kişiye eğitim verilmiş. Özellikle güvenlik görevlileri aldıkları bilgiden çok memnun olmuşlar. Ayrıca, 1000’e yakın lise öğrencisine flora ve fauna eğitimi verilmiş, ormanda yetişen mantarlar tanıtılmış. 200 Polis Okulu öğrencisine ormanda terapi konusunda bilgilendirme yapılmış.

Proje sona erdi, ancak derneğin faaliyeti sona ermedi tabii ki, dernek çalışmalarına devam ediyor. Eylül ayının son Pazar günü “Belgrad Ormanı Günü” ilan edilmiş, keza “Mayıs ayının son Pazar günü” de yine ormanla halkın buluşturulacağı bir gün olarak belirlenmiş. Ayrıca, derneğin Kadir Bey’in tahsis ettiği bir dairesi var. Bu dairede her yaş gurubundan insanlara sanatın çeşitli alanlarında dersler veriliyor. Evet, İstanbul’daki Belgrad Ormanı, çevre bilinci fevkalade gelişmiş bir Gaziantepliye emanet.

 

 
Bastırılan broşür, “İstanbul Belgrad Ormanındaki
Gelişme Planlarına Halkın Taleplerini Dahil Eden
Katılımcı bir Süreç Oluşturulması Projesi” ismini taşıyordu.

 


Geçtiğimiz 22 Aralık Pazar günü, projenin bittiği gün idi.

 

 
Abdülkadir Bilge ve yeğeni Şafak Hengirmen ve Belgrad Ormanı İyi Niyet Protokolü.

 

 
Pazar günkü etkinlikten sonra Dr. Elvan’la bir süre sohbet edip konuştum.

 


Ormanı korumak amaçlı hazırlanan protokol, başta açılan
orman resmi yarışmasında birincilik ödülünü alan 2. Sınıf öğrencisi
Ecir olmak üzere, Sarıyer Belediye Başkanı’nın da dahil olduğu
geniş bir sivil toplum örgütü mensupları tarafından imzalandı.

Belgrad Ormanları’nda bir Gaziantepli