Tüketiciler için ipuçları

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Her gün farklı bir konuda köşe yazısı kaleme almak kolay iş değil. Bir süre sonra tekrara düşme riski de var üstelik. Anlı şanlı kimi yazarlarımızın, belli dönemlerde eski yazılarını yeni diye yutturduğu bir sürü köşe yazısı okudum geçmişte. Kim bilir, bakarsınız bir süre sonra ben de bunu yapmaya başlayabilirim. Yaparsam, aramızda kalsın olur mu, kimseye söylemeyin lütfen.

Bugün rutinin dışına çıkacağım.

20 yıla yakın bir süredir Tüketici Hakları ile ilgilendiğim ve bu konuda çalışmalarım olduğu için bugün sizlere , işinize yarayacağını düşündüğüm bazı ipuçları vermek istiyorum. Ümit ediyorum işinize yarar. Buyrun başlayalım:

* Koşulsuz iade hakkı diye bir şey yoktur. Ancak satın aldığınız üründe bir kusur varsa bu durumda 2 yıl süre ile para iadesi, yeni bir ürün talep etme, kusurun giderilmesi ya da bedelde indirim isteyebilirsiniz. Bu dört seçenekten dilediğinizi seçebilirsiniz. Yani, ayıplı bir ürün size alışveriş çeki teklif edildiğinde kabul etmek zorunda değilsiniz.

* İnternet ya da telefon ile verdiğiniz siparişleri koşulsuz olarak, ama 14 gün içerisinde olmak şartı ile iade edebilirsiniz. Ürüne zarar vermemek şartı ile kullanmanız bu hakkı kullanmanıza engel teşkil etmez. Tıraş makinası, parfüm, kitap, CD, sigorta poliçesi ve çabuk bozulabilecek gıda ürünleri bu kapsam dışındadır.

* Otobüsle seyahatlerde, engelli tüketiciler ve  0-12 yaş arası çocuklar için  % 30 indirim ile bilet talep edebilirsiniz.

* Otogarlarda bulunan otoparklar ilk 25 dakika için ücretsizdir. Para ödemenize gerek yoktur.

* Satın aldığınız bir ürünü daha sonra daha ucuza bulsanız bile, bu sebeple iade etme hakkınız yoktur. Bu nedenle önce ihtiyaçlarınıza göre araştırma yapmalı, satın alma işlemini en sona bırakmalısınız.

* Satın alındığı tarihten başlamak üzere, 6 ay içerisinde ortaya çıkan arızalar, sanki ürün teslim edildiğinde var gibi kabul edilir ve tüketici yukarıda saydığımız dört seçimlik haktan dilediğini kullanabilir. Yani yeni aldığınız bir televizyon 1 hafta sonra bozulursa servise gönderip, tamir edilmesini beklemek zorunda değilsiniz.

* Garanti kapsamında olan bir ürünün, serviste onarım için bekleme süresi 20 iş gününü geçemez. Geçerse, talep etmeniz durumunda size yeni bir ürün verilmek zorundadır. Eğer onarım süresi 10 iş günü aşacak ise, talep etmeniz durumunda, kullanmanız için benzer bir ürün tüketiciye verilmek zorundadır.

Devam edeceğiz….

Tüketiciler için ipuçları