Okullar eğitim öğretime hazır

YAYINLAMA: 22 Eylül 2021 / 16.23 | GÜNCELLEME: 22 Eylül 2021 / 16.23

 2021/2022 Eğitim öğretim yılı eğitim öğretime tüm okullarda 06 Eylül Pazartesi günü ilk ders zili ile başladı. Milli Eğitim Bakanlığı salgın koşullarında okullarımızın eğitim öğretime hazır olduğunu söylemişti.

2019 yılında başlayan salgın dünyayı hızla etkisi altına alırken ülkemizde 2020 Mart ayından itibaren salgının etkisinde kaldı. Okulların kapanması, kısıtlamalar, aç-kapa süreçleri, aşı tartışmaları altında bir buçuk yıldan fazla bir süreyi geçirdik.  Üzülerek söylüyoruz ki bu konuda alınması gereken tedbirlerin çok gerisinde kaldık.

Covid-19 un çok hızlı yayıldığı, bunun için en etkili yöntemin ise maske-mesafe-hijyen olduğu hem bilim insanları hem de yöneticilerimiz tarafından her fırsatta, her ortamda ifade edildi.

2021-2022 Eğitim öğretim yılı 31 Ağustos tarihinde resmen başlamış olmasına rağmen hala tamiratı, tadilatı devam edilen okullarımız var. Hala temizlik personeli olmayan okullarımız var. Acaba böyle mi hazır okullarımız?

2020-2021 Eğitim öğretim yılında fırsatı bulan birçok velimiz çocuklarının belki salgına bir çözüm bulunur umuduyla birinci sınıfa kayıtlarını ertelemişti. Bu nedenle 30 kişi olacak bir sınıf 45-50 kişiyi buldu. Böyle mi hazır okullarımız? Eğitimin her kademesinde kalabalık sınıflar kayıt yaptıracak lise bulamayıp açık öğretime kayıt olan binlerce öğrencimiz, böyle mi hazır okullarımız?

Yüz binlerce atama bekleyen öğretmen, binlerce öğretmen açığı böyle mi hazır okullarımız?

***

Geçen bir buçuk yıl, uzun kapanma süreçleri çok iyi değerlen dirilebilir, birçok eksik giderilebilir, daha güvenli bir ortamda eğitim öğretim yapılırdı. Fakat tedbirlerin çoğu yetersiz ve kağıt üzerinde kaldı.

Sınıf mevcutları azalması gerekirken arttı, mesafe korunamadı. Temizlik konusunda okullara dezenfektan kutusu asılmaktan öteye geçilemedi, biz yeterli temizlik personeli, sensörlü kapılar beklerken tamiratlar tamamlanamadı, TYP’liler bile gelmedi. Yeterli sayıda yeni derslik yapılamadı. Öğretmen atamaları ihtiyacın çok gerisinde kaldı.

Bırakın eğitim sistemini tartışmayı yeterli fiziki koşullar bile çağın çok gerisinde kaldı.

 Yoksa dışarıdan bakınca farklı mı görünüyor?

Okullar eğitim öğretime hazır