Mazeret tayinleri çözüm üretmiyor

YAYINLAMA: 25 Ekim 2021 / 14.41 | GÜNCELLEME: 25 Ekim 2021 / 14.41

2021 Ocak ve Ağustos ayları olmak üzere iki kez öğretmenlere mazeretlerine bağlı yer değiştirme hakkı verilmiş, öğretmenler atama talebinde bulunmuş, ancak mazeretlerine çözüm üretilememiştir.

Her yıl engele dayalı, can güvenliği, aile birliği ve diğer nedenlere dayalı mazeret tayin hakkı tanınmaktadır. Ancak bu her mazeret sahibinin sıkıntılarına çözüm üretememektedir. Bazıları bunlara geçici görevlendirmelerle çözüm üretirken, bazı öğretmenler ise yıllarca görev yerini değiştirememektedir. Özellikle bu konuda öğretmen yoğunluğu olan bölgelerde daha da büyük sıkıntılar yaşanmaktadır.

Bir tarafta pandemi koşulları, bir tarafta her gün ekonomik açıdan biraz daha zorlaşan hayat koşulları altında mazeretine çözüm üretilemeyen öğretmen ne kadar verimli olabilir? Özellikle öğretmen yoğunluğu olan illerde çakılı kadroda çalışmak zorunda kalan, koşulları uygun olmadığı halde emekli olmak, yaşam düzeni oluşturamadığı için farklı illere tayin istemek zorunda kalan, ekonomik ve psikolojik açıdan yıpranan binlerce öğretmen bulunmaktadır. 

Sağlık problemi olup sağlık hizmeti alamayan, bakıma muhtaç anne-babasının yanında olamayan tedavi ettiremeyen, evinden, eşinden, çocuklarında ayrı, her gün yüzlerce kilometre yol tapmak zorunda kalan öğretmenden eğitimde ne kadar verim beklenmektedir. Hatta bazen çözüm varken çözümsüzlük tercih edilmektedir.

Her meslekte olduğu gibi öğretmenlerde atamalar hizmet puanına dayalı olarak yapılmaktadır. Buna rağmen bu atamalarda çok daha düşük puanlı öğretmenler merkezi okullara ya da çalışmak istedikleri kurumlara çeşitli yollarla ataması yapılırken kıdemi ve hizmet puanı daha fazla olan bir çok öğretmen mağdur edilmektedir. Özellikle yıl içerisinde idarecilikten istifa eden ve norm fazlası tayinler gibi nedenlerle çok daha düşük hizmet puanına sahip kişiler istedikleri kuruma yerleşebilmektedir. 

Atamalarda mazeret tayinlerinde çeşitli haksız yöntemlerle atananlara mağduriyet yaratmak yerine aslında azaltmak mümkündür. Tayin isteyen öğretmenlere İl-İlçe emri yerine belli bir süre ücretli izin hakkı tanınabilir. Tanımlanan süre sonunda ücretsiz izinle devam edilebilir. Mazeret atamalarında bulunduğu kurumda çalışma süresi kaldırılabilir. İdarecilikten istifa, norm fazlası öğretmen atamaları gibi nedenlerle atmalarda aynı zamanda mazeret tayini isteyen öğretmenlere de açılarak haksız atamaların önüne geçilerek mazeret ataması bekleyen öğretmenlerin sorunlarına az da olsa çözüm üretmek mümkündür.

Bir ülkede geleceğe güvenle bakılmak isteniyorsa eğitime değer verilmelidir, eğitimde başarıya ulaşılmak isteniyorsa öğretmenlere önem verilmeli, güven verilmeli, sorunlarına çözüm üretilmelidir.

Mazeret tayinleri çözüm üretmiyor