KRİSTAL ÇÖKÜŞ [METAMFETAMİN]

YAYINLAMA: 05 Aralık 2022 / 15.16 | GÜNCELLEME: 05 Aralık 2022 / 15.16

Son zamanlarda çok sık duyulan bir terim; metamfetamin o kadar yaygınlaştı ki kullanan kişilere şaşırmıyoruz artık. Bazen komşumuz, en yakın arkadaşımız, ailemizden biri, gençlerimiz, yetişkinler ve hatta çocuklarımız bile…
Kristal met yani; metamfetamin uyarıcı özelliği olan sentetik, inorganik “doğal yollarla yetişmeyen” bir uyuşturucu madde çeşididir. Dünya üzerinde ve ülkemizde çok hızlı bir şekilde yayılan tehlikeli bir uyuşturucu türüdür. Sigara gibi içilebilir, damardan ya da ağızdan alınabilen bir madde.

Tercih edilmesinin en büyük sebepleri: her yerde kolaylıkla üretilebilmesi ve diğer maddelere göre daha ucuz olmasıdır.

Kristalin yapısı kişi tükettikten sonra noradrenalin ve dopamin salgılamını artırarak kişinin hoşnutluk duyduğu ve kendisini iyi hissettiği, bir ruhsal durum oluşturur. Kişi çok enerjik bir hal almış algıları eskiye göre çok fazla açılmıştır. Günlerce uyumadan hareket edebilir, bu duruma alışmış birey doz artımına gider fakat artık iş işten geçmiştir. Kişi uzun süreli bir kullanıcı ise; beyin kimyası bozulmaya başlamış, halüsinasyonlar görmeye başlamış, şizofreni hareketleri sergilemeye yani;
 olmamış bir şeyi olmuş gibi kabul edip kendisine ve çevresine zarar vermeye başlamış olabilir. Zarar sadece kişinin ruhsal problemleri ile sınırlı kalmaz. Nörolojik problemlerin yanı sıra fizyolojik problemler de baş gösterir; Ağız ve diş sağlığında problemler, deride dökülme ya da vücutta yaralar, aşırı kilo kaybı gibi sorunlar kendisini göstermeye başlamış, kişinin hayat kalitesi düşmüş ve artık maddi ve manevi doyumdan uzak acı günler başlamıştır.

Sonuç olarak: çocuklarınızın, yakın çevrenizin kimlerle ilişkili olduğunu, neler yaptığını, hareketlerini, davranışlarını ve davranış değişikliklerini çok iyi incelemeniz gerekir. Yol yakınken fark etmemiz çok büyük önem taşır. Madde kullanan birey: ani refleksler, davranışlarda değişimler, takıntılı hal alma, bir noktaya aşırı yoğunlaşma, oda sıcaklığına tahammül edememe bunun yanı sıra fiziksel olarak göz bebeklerinde büyüme ve vücutta ani ısı değişimine bağlı reaksiyonlar gösterirler.

Bireyi kontrol etmenizde fayda vardır. Çocuklarınızın bir şeyleri saklama eğilimini fark ettiğinizde, belirtiler sizi şüpheye düşürüyor ise gerekli kontroller yapılmalıdır. Çocuklarımız eve geldikleri zaman hissetmeyecekleri bir biçimde çantası, cebi ve bir şeyleri saklayabilecekleri bölgeler veya yerler sürekli bir şekilde kontrol edilmelidir. Şüpheniz eğer çok açıksa: bireyin sağlığı için size uygun herhangi bir kurumda test yapılmalı, bu durum hiçbir şekilde ertelenmemelidir.

Tedavi aşamasında ya da tedavi önerildiğinde kişide maddeden kaynaklı aşırı ve sahte bir özgüven oluştuğu için agresif iletişim ve tedavide diretmeler görüle bilir. Toplumsal bir çekinme söz konusu olmaz. Kendisine mutluluğu getirdiğine inandığı zehir artık hayatının en büyük azabı olmuştur.

SAĞLIKLI BİREYLER SAĞLIKLI TOPLUMU OLUŞTURUR. ÇÖKÜŞE İLK SİZ HAYIR DEYİN!

KRİSTAL ÇÖKÜŞ [METAMFETAMİN]