BİLMEYENE BİLDİRMEK GEREKİR

YAYINLAMA: 25 Ocak 2023 / 17.17 | GÜNCELLEME: 25 Ocak 2023 / 17.17

Bu anlamlı söz Ordinaryüs Profesör İsmail Kazım Gürkan’a ait.

Hani FOX TV ana haber spikeri Selçuk Tepeli’nin söylediği “Dürüst bir

küstahlıkla iki yüzlü bir tevazu arasında kalmak” var ya bu aralar sıkça böyle durumları yaşıyorum.

Yeni yetme turizmci, kırk yıllık işimi, ilk kendisi keşfetmiş gibi, bana akıl verme üslubunda anlatınca “pes” diyorum.

Sizin de sıkça başınıza geldiğinden kuşkum yok. Bu ara “bildiği yanıldığına yetmeyen” bir grup azınlık var, ama yarattıkları rahatsızlıkla sayıları çok sanıyorsunuz.

Cahil cüretkarlığıyla ahkam kestiklerinde, Ord. Prof. İsmail Kazım Gürkan’ın sözü aklıma geliyor ve hiç üşenmeden gereğini yapıyorum.

Eskiden tevazu sahibi olmak gerekirdi, çünkü karşınızdaki insanlar tevazuyla hali hazırdaki başarıyı ayırt edebilirdi. Şimdi ne yazık ki neyi bildiğinizi, bilmeyene söylemek şart oldu. Yılların verdiği çabayla elde ettiğiniz kazanımlarınızı korumanız, o emeğe haksızlık edilmesine izin vermemeniz bunu gerektiriyor çünkü…

Her ortamda buna benzer hayal kırıklıkları yaşanabiliyor. Gece yarısı arayıp, “Siz düğün organizasyonu yapıyor muydunuz Ayşe Nur Hanım?” diye soran densize, artık rahatlıkla “Yarın mı evleniyorlar beyefendi, aceleniz var galiba?” diye asla cevap vermezdim. Şimdi veriyorum.

Cep telefonuyla konuşma adabını bilmeyenlerden, teşekkür ederken bile kaba olan insanlara kadar bir grup azınlıkla hayatımız kirleniyor. Sayılarının azlığı şu anda yüreğimizi ferahlatıyor ama biliyorum ki hadlerini bildirmediğimiz sürece kendilerini “aşa giren çelem” sanıyorlar. Ne demiş büyüklerimiz:

Aptal ata biner bey oldum sanır

Çelem aşa girer yağ oldum sanır

Liyakatin, adabın, eğitimin, görgünün esamesinin okunmadığı günümüzde kendini bey sananların sayısı artıyor.

Galiba artık, “Bilmeyene bildirme” günlerinin zamanı geldi de geçiyor. Hayatımıza anlam katan  değerlerimizi korumak, kendimize ve çevremize saygımıza zarar vermemek için bunu yapmamız gerekiyor. Artık tevazuyu insanlar gerçek sanıyor. Müthiş bir sadelikle, sessiz sedasız   milyonlarca değerli balık yumurtası havyarı veren Mersin balığının, ortalığı ayağa kaldıran patırtıyla gıdaklayan ve sadece bir yumurta veren tavuğa yenilmesine izin vermemek gerekiyor.

BİLMEYENE BİLDİRMEK GEREKİR