Satamadığım Toyota otomobilim

YAYINLAMA: 20 Mart 2023 / 16.14 | GÜNCELLEME: 20 Mart 2023 / 16.14

1993 Model Toyota aracım var. Deprem olunca onu satmaya karar verdim. Tüm bakım işlemleri Toyota servislerinde, muayeneleri zamanında yapılmış, temiz bir araç.

Arsuz limonu kampanyası sırasında tanıştığım güzel insan, Adana Otokoç’tan Esra Hanım yardımcı oldu, hemen bir alıcı bulundu. Ben, arabanın ederinden ziyade aklı başında birisi alsın istedim. Arabamı çok seviyorum.

Notere gidildi. Araba satılamadı. Neden?

Noterin görmesi gereken aracıma ait bilgiler ekrana gelmemişti. Hatta aracımın niteliğini/özelliklerini gösteren kısım boştu, aracımın özellikleri oraya işlenmemişti.

Noter, noter gezdim, ne yapmam gerektiğini öğrenmek için. Bu arada hukukçu arkadaşlarım araç ruhsatının doğru olarak düzeltilmesi gerektiğini belirttiler. Noterin birisi “Toyota Türkiye’den 1993 model Toyota’nın özelliklerini belirten resmî bir yazı getirin” dedi. Ben limon işiyle* meşgul olduğum için eşimden rica ettim o, 7 Mart 2023 tarihinde Toyota Türkiye’ye ruhsatı ve benim kimliğimi göndererek, “Eşime ait 1993 model aracın özelliklerini belirten bir yazı göndermenizi rica ederim” şeklinde bir ileti attı. Cevap gelmedi. 13 Mart 2023 tarihinde ben aynı adrese, depremzede olduğumu, bu nedenle aracı satmak istediğimi belirten bir ileti attım. 14 Mart 2023 tarihinde Toyota bana aracım özelliklerini belirten bir PDF gönderdi. Ve belgeyi renkli bastırarak kullanabileceğimi yazdı. Renkli bastırıp notere gittik. Noter, “bu belgeyi imzalayanların imza sirküsü olmadan kabul etmeyiz” dedi. İmza sirküsünü aşamayacağımı bile bile, 15 Mart 2023 tarihinde Toyota’ya tekrar bir ileti atıp, istedim. 16 Mart 2023 tarihinde gelen cevapta, “KVK kapsamında imza sirküsü veremeyiz, ancak açık adres bildirirseniz ıslak imzalı bu belgeyi gönderebiliriz” yazıyordu.

Aklıma geldi, Arsuz Trafik Amirliğine müracaat ettim. Gerek Emniyet Müdürü Hasan Bey, Gerekse Trafik Amiri Ahmet Bey çok ilgilendiler benimle. Trafik Amiri Noter’e durumumu anlattı, elimdeki belgeleri gönderdi. Arsuz Noterinin olduğu bina ağır hasarlı. O nedenle geçici olarak Belen’de görev yapıyor. Kalktım Belen’e gittim. Arsuz noterine ulaşmak için Belen noteri Pınar Hanım’ı buldum. Çok sıcak karşıladı beni. Yardımcı olabilmek adına, elimdeki PDF belgenin aslının getirilmesi gerektiğini söyledi. 16 Mart 2023’te “Toyota’ya Açık adresim şöyle, lütfen bana bu belgeyi ıslak imzalı olarak gönderin ve takip numarasını da vermenizi rica ederim” dedim. 20 Mart 2023’te (bugün) tekrar yazdım, “Acaba 17 Cuma günü gönderdiniz mi? Gönderdiyseniz kargo takip numarasını alabilir miyim?” dedim. 20 Mart 2023 tarihinde hemen cevap geldi: “başvurunuzu inceledik, konu ile ilgili çalışmalar devam ediyor” yazıyor iletide.

1993 model Toyota aracıma ait özellikleri almak üzere Toyota Türkiye’ye baş vuralı bugün 2 hafta oldu. Bana aracımın özelliklerini belirten evrak gönderilmesi konusunda ki çalışmalar devam ediyor. Aracımın trafiğe eksik şekilde kayıt olmasında benim herhangi bir kusurum yoktur. Tüm vergilerini ödedim, her türlü muayenesi zamanında yapıldı. Tüm servis hizmetleri Toyota servislerinde gerçekleşti. Hayatımda ilk defa, Toyota Türkiye’den hakkım olan bir evrak istedim, onu da göndermediler.

*Limon işi: Arsuz’da evi, işyerinin, işyeri de arabasının üzerine çöken insanlara sosyal medyada kurduğumuz sivil toplum örgütüyle ellerinde tek kalan ürün limonlarını satabilmeleri için yardımcı oluyoruz. Hala bahçelerde limon dolu, çalışmalarımız devam ediyor.

İtiraf etmem gerekir ki, aracımı satamadığım sürede, Arsuzlu yoksullaşmış limon üreticilerinin vaktinden çalarak Toyota Türkiye’ye vakit harcadım, üzüldüm, şevkim kırıldı.

Satamadığım Toyota otomobilim