ESKİ KÖYE YENİ ADET GETİRİN

YAYINLAMA: 05 Nisan 2023 / 21.46 | GÜNCELLEME: 05 Nisan 2023 / 21.46

MÜSLÜMAN MAHALLESİNDE SALYANGOZ SATILMAZ DEMİŞLERDİ
GAZİANTEP’TE GÜNÜBİRLİK KÜLTÜR TURLARI NASIL BAŞLADI?

Güneydoğu Anadolu’nun ilk seyahat acentasını kurmak üzere bundan tam 37 yıl önce kolları sıvamıştım. Ancak çoğu insan bana garip garip bakıp “Eski köye yeni adet getirme, Müslüman mahallesinde salyangoz mu satacaksın, burada deniz yok, kum yok, hangi turizm?” diyorlardı. Başta o zamanki Ticaret Odası başkanı olmak üzere birçok kişi, kuruluş bıkmadan usanmadan “Kültür Turizmi “ni anlatmamdan sıkılmıştı.

Halkın çoğunluğu, “Gaziantep ve turizm “ sözcüklerini yan yana yakıştıramıyordu. Bu kent bir sanayi şehriydi. Turizm de nereden çıkmıştı? Onlar için acentelerr sadece uçak bileti satabilirdi. Bölgeye gelecek turist bir hayalden ibaretti. Uçak biletini de seyahat acentesinden satın alırlarsa haftada sadece 2 gün olan uçağa ya THY onları almazsa, acenteye kızarsa ne olurdu halleri? Uzunca bir süre acentelerin , THY’nin ulaşamadığı kişilere gerekirse açık hesapla ve 24 saat hizmet sunan kuruluşlar olduğunu ve satılan her bilet için komisyonlarını THY’den aldıklarını, acentelerden bilet almanın hiçbir riskinin olmadığını, aksine avantaj olduğunu anlatmaya çalıştık.

Yıllar sonra bölgede seyahat acenteleri pıtırak gibi baş göstermeye başladı, ama sadece bir arpa boyu yol kat edebilmiştim.

Uçak biletini acenteden satın alma geleneğini yerleştirmiştik, ancak halkın büyük bölümü hala turizmi kabullenemiyor, “Gaziantep’te neresi gezilir ki?” diyordu.

Halka rağmen hiçbir etkinliğin yapılamayacağı bilinciyle, birinci görevimizin halkımıza Gazikentimizi en özendirici yoldan tanıtmanın yolunun sabırla ve sevgiyle yapılacak şehir turları olduğuna inanmıştık.

Projeyi anlattığımızda o zaman Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı olan Dr. Asım Guzelbey müthiş bir kültür gönüllüsü olarak bizi inanılmaz ölçüde destekledi. Kültür daire başkanı Sema Marangoz, mükemmel networkuyle turlarımızı bıkmadan, usanmadan duyurdu. Çalışkan ekibini bu projenin tüm olası sorunlarını çözmede görevlendirdi ve böylece kentimizi tanıtmak amacıyla düzenlediğimiz Kurtuluşun İkinci Gazisi: Gaziantep şehir turlarına 17 Ocak 2009 tarihinde başladık.

Bu tarihten itibaren her hafta sonu yaptığımız Kurtuluşun İkinci Gazisi: Gaziantep şehir turumuzu hava koşulları el verdiği ölçüde kış günü de olsa gerçekleştirmeye özen gösterildi.. Bu programla ana okulundaki çocuklarımızdan Huzur Evindeki yaşlılarımıza, uyuşturucu bağımlısı sokak çocuklarımızdan üniversite öğrencilerimize, ev kadınımızdan, doktorumuza, mimarımıza, ekonomistimize, şehir dışından gelen konuklarımıza, diş hekimimize, arkeoloji öğrencilerimizden, konservatuar öğrencilerimize olmak üzere çok geniş bir hedef kitleden oluşan konuklarımıza hizmet verdik. Turumuza katılan konuklarımıza direkt olarak Gaziantep'te yaşanan gelişmeleri ve herkeste derin hayranlık uyandıran kültürel ve tarihi zenginliği gösterme fırsatını yakaladık… Her konuğumuzun en az beş yakınına bu güzellikleri anlattığını düşünerek aktivitemizin onbinlerce kişinin dikkatini çektiğini söylemek çok da abartılı olmayacak. Süreç içinde 17 bin 500’ün üzerinde konuk gezdirdik. Bu Anadolu’da bu kadar uzun soluklu ve büyük volümlü yapılan ilk ve tek kültür seferberliğidir.

Çalışmamızda çoğu günler turumuza başarılı ve burslu öğrencileri, dar gelirli ev hanımlarını, okulu yeni bitirmiş mezunlarımızı, görme engelliler okulunun bizleri hissetme konusunda kendilerine hayran bırakan öğrencilerini bila bedel  konuk etmeye özen gösterdik. Konuklarımızın tamamından övgü almak, beğenilerini kazanmak, Gaziantep'le gurur duymalarını sağlamak bizim için çok önemliydi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyemizin bize bu çalışmada verdiği araç ve yakıt  desteği, elbette, her türlü övgünün üzerindeydi. Onun da ötesinde bize gösterilen sıcak ve titiz ilgi ve tatil günlerinde bile fedakarlıkla bizleri yalnız bırakmayışları bu projeyi unutulmaz zevkte bir çalışma kıldı.

Klasikleştiğine inandığımız bu tanıtım gezilerimizde cumartesi ve pazar günleri gezdirdiğimiz konuk sayımızın her seferinde maksimum 40 olmasına özen gösterildi, çünkü amaç birebir gözlerinin içine bakarak gurur duyduğumuz kentimizin her bir özelliğini onlara anlatmaktı. Sayıyı bu şekilde kontrol ederek duygu aktarımının istediğimiz coşkuda olmasını sağladık.

Artık kabul günlerinde, “Kurtuluşun ikinci Gazisi : Gaziantep” şehir turları konuşuluyor, yeni açılan müzeleri, hanları bilmeyenler göz ucuyla kınanıyordu.

Hedefimize ulaşmıştık.

Tur sonunda konuklarımızdan aldığımız değerlendirme anketlerinden birinde bile olumsuz eleştiri almadık. Bu bizi inanılmaz mutlu etti. Bu anketlerden rastgele üç tanesini paylaşmak istiyorum:

Adı Soyadı: Selma Karaca Öğretmen Fatih/İstanbul

Tur Hakkında Düşünceleri: Bizler Türkiye‘nin illerinden gelen öğretmenleriz .Sizlerin misafirperverliğine hayran kaldık. Milliyetçi ruhunuzu da canlı tutma çabanıza ve tur programınıza teşekkür etmek isterim. Tarihinize sahip çıkmanız, el sanatlarına değer verip gençlere ön ayak olmanız takdire şayan. Dokumanıza, yemenilerinize ve bakır işlemeciliğine hayran kaldım.

Adı Soyadı: Nejat Aksoy Akbank Finans İstanbul

Tur Hakkında Düşünceleri: Gerçekten Gaziantep ile ilgili bu kadar kapsamlı ve zevkli bir tur yaptığınız için çok teşekkür ederim. Gerek kültürel gerek mimari her türlü bilgiyi harmanlayan son derece eğitici turunuz için değerli rehberimize derin teşekkür ederim. Çalışma ve başarılarınızın devamını dilerim.

Adı Soyadı: Nagehan Alakuş Öğrenci Gaziantep

Tur Hakkında Düşünceleri: Bence çok güzel. Hem de gaaayet güzel. Teşekkürler. Gaziantep’in hiç bilmediğimiz yönlerini sayenizde tanıdık. Sadece Antepli değiliz: Gaziantepliyiz. Tekrar Teşekkürler.

 

Ez cümle: Eski köye lütfen yeni adet getirin. Ancak böyle ufuklarımızı genişletir, böyle ilerleriz…

KOLAJ

ÜSTÜ AÇIK OTOBÜS

MÜZEDE GRUP

ESKİ KÖYE YENİ ADET GETİRİN