PİRUS ZAFERİ

YAYINLAMA: 01 Haziran 2023 / 11.00 | GÜNCELLEME: 01 Haziran 2023 / 11.00

“Tarih tekerrürden ibarettir “ denir ya, doğru galiba…


Yaşadığımız günler bana tarihe mal olmuş , ünlü “Pirus Zaferi”ni hatırlatıyor.

“Pirus Zaferi” benzetmesi; mantıklı bakıldığında, kazanma yolunda ödenen büyük bedel yüzünden kaybettirmiş olan, çok akıllıca bulunmayan zaferler için kullanılan bir deyim olagelmiştir. Meydanda kazanılan bir zafer gözükür ama resmin bütününe baktığınızda büyük bir  hezimeti görür ve üzülürsünüz.

Böyle anlamlı bir deyime adını vermiş Pirus Zaferi’ni sizin için özetlemek istiyorum:
Epir Kralı Pirus, Makedonya İmparatoru Büyük İskender’in  uzaktan akrabası olan bir antik dönem Yunan kralıdır.. M.Ö. 280’lerde Güney İtalya’da Tarentum adında bir Yunan kolonisi vardır. Bu koloni Roma İmparatorluğu’nun güçlenmesinden son derece rahatsızdır.

Tarentum Kolonisi, Kral Pirus’tan, devrin en güçlü  ordusu olan Roma ordusuna karşı, kendilerini korumalarını ister.   

Makedonya’dan da destek alan kral Pirus, elli fil ve yirmibeşbin kişilik ordu ile İtalya’yı fethe çıkar. Heraklae kentinde çok ciddi bir üstünlük kazandıkları bir sırada Kral Pirus attan düşer ve miğferi savrulur. Romalılar miğferi kapıp, Kral Pirus’un askerlerine savaş hattı boyunca miğferi göstererek Pirus’un öldüğünü haykırırlar. Morali bozulan askerler dağılır , ordu büyük yara alır ama bu oyunu fark eden Kral Pirus, aynı hat  boyunca  bu kez kendisi at koşturarak ölmediğini askerlerine   ispatlar. Kral Pirus’un askerleri Roma ordusunu püskürtür. Kral Pirus’un askerleri bu kez Adriyatik kıyısındaki Asculum kentine saldırır. Başta üstünlük Epirlilerdedir ama Romalılar Epirliler’in kamplarını ateşe verince, yine Kral Pirus’un askerlerinin motivasyonu bozulur ve dağılmaya başlarlar. Kral Pirus bu kez fillerini öne sürerek savaşı kazanır.

Son olarak Roma donanması, Tarentum’da şehri denizden abluka altına almak ister. Roma’nın deniz üstünlüğüne engel olmak için Kral Pirus ne yapar biliyor musunuz? : Kendisininkiler de dahil olmak üzere tüm gemileri yakar. Böylece kara üstünlüğünü ele geçirmiş olur.

Bu şekilde, Tarentum Limanı’nı tamamen Roma'nın erişiminden uzak tutarak şehri savunmada daha güçlü bir konuma getirmeyi başarmıştır.

Pirus’un bu zaferin ardından “Tanrım, bir daha böyle bir zafer verme” dediği tarihe mal edilir.

Kral Pirus, ne pahasına olursa olsun savaşı kazanmak için her şeyini feda etmiş ve Romalıları yenmiştir. Kral Pirus sonunda savaşı kazanmışsa da, fillerin de desteklediği büyük ordusunun çok büyük bölümünü kaybetmiştir, üstelik ölümünden bir yıl sonra, onu İtalya’ya çağıran ve tüm bu felaketlere sebep olan Tarentum kenti, Roma toprağı olur.  

 Pirus Zaferi, aslında “yenilmeye mahkûm galibiyetleri” anlatmak için kullanılmaktadır. Bu olaya atfen, benzer şekilde kazanılan nafile zaferlere “Pirus Zaferi” denir.

Bizdeki “ her şeye rağmen” kazanılan seçim sonuçlarının  nelere mal olacağını bekleyelim görelim.

 

PİRUS ZAFERİ
YORUMUNUZU YAZIN, TARTIŞMAYA KATILIN!
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *