DOĞRUYU SÖYLEMENİN BEDELİNİ KAÇ KİŞİ GÖZE ALABİLİR?

YAYINLAMA: 22 Haziran 2023 / 12.29 | GÜNCELLEME: 22 Haziran 2023 / 12.29

Doğru sözlü olmanın erdemini, çocuklarımıza çok küçük yaşlarda öğretmeye başlarız. Her toplulukta, her fırsatta ne kadar doğru sözlü olduğumuzla övünür, mangalda kül bırakmayız.

Bu eylemin gerçekte ne kadar büyük bir bedeli vardır bilir misiniz?

Tarihte doğru söylemenin bedeli konusunda yüzlerce örnek vardır. Beni en çok etkileyenlerden biri dünyanın güneşin etrafında döndüğünden çok emin olan Galileo’nun, engizisyon mahkemesince infaz edileceği gün, bu tezi inkar etmek zorunda kalışıdır. 1633 yılının 22 Haziran günü, yani tam tamına bundan 390 yıl önce, bugün Galileo, hayatının dönüm noktası olan bugünü yaşamak zorunda kalmış.

Galileo Galilei, bir İtalyan astronom, aynı zamanda fizikçi, matematikçi ve mühendis olan çok donanımlı bir filozof. Onun isimlerinden bazıları: “modern fiziğin babası”, “bilimin babası” ve  “gözlemsel astronominin babası”, Rönesans dönemine  bilimsel katkılarda bulunmuş bir devrimci.

Galileo Galilei, askeri pusulayı ve teleskopun atasını bulmuş, Jüpiter’in uyduları gibi birçok bilimsel çalışmalara imza atmış bir bilgin. Tüm bunlara ek  olarak dünyanın dönme hareketini destekleyen gözlemler yapmış . Ay'ın; Jüpiter’in ve uydularının  yüzeyindeki dağlar ve kraterlerin hareket ettiğini tespit etmiş. Böylece hem ayın hem de dünyanın kendi ekseni etrafında dönerek güneşin de uydusu olduğunu savunmuş.  Dönemin Katolik Kilisesine göre bu çok büyük bir suçmuş o yıllarda. Çünkü İncil’le ters düşmek anlamına geliyormuş.. Sizin de tahmin edeceğiniz gibi, engizisyon tarafından yargılanan Galileo, derhal bu görüşten vazgeçmesi gerektiği söylenerek baskıya uğramış.

İşte 390 yıl önce, tam da bugün, Engizisyon Mahkemesi tarafından yargılanan Galileo, tehdit ve baskı altında kalarak kendi görüşlerini geri çekmek zorunda kalmış. Kilise, onu ömür boyu ev hapsine mahkum etmiş. Mahkeme salonunu terk ederken “Yine de dönüyor” dediğini anlatan rivayetler de vardır. (İtalyanca: E pur si muove )

Ancak, Galileo'nun çalışmaları ve fikirleri, bilimsel toplumda ve sonraki dönemlerde büyük etki yaratmış elbette.. Onun gözlem ve deneylere dayalı yaklaşımı, bilimsel yöntemin temelini oluşturan bir dönüm noktası olarak kabul edilmiş. Galileo, modern fizik ve astronomiye önemli katkılarda bulunmuş ve bilimsel devrimin öncülerinden biri olarak tanınmış.

Bazen  faiz ve enflasyona ilişkin yalan yanlış dayatmalarda ya da  etrafımızda gördüğümüz olaylar çarpıtılarak anlatıldığında sesimizi çıkarmaya çalışıp da susmak zorunda kalıyoruz ya , bunun da bir bedeli olduğunu asla unutmamak gerekiyor.

 

DOĞRUYU  SÖYLEMENİN BEDELİNİ KAÇ KİŞİ GÖZE ALABİLİR?
YORUMUNUZU YAZIN, TARTIŞMAYA KATILIN!
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *