12. YARGI PAKETİ TBMM GENEL KURULUNDA KABUL EDİLDİ (3)
KANUNÎ FAİZ ORANLARI DEĞİŞİYOR. 3095 Sayılı Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine İlişkin Kanunda yapılan değişikliğe göre kanunî faiz oranı Merkez Bankasının önceki yılın 31 Aralık günü kısa vadeli kredi işlemlerinde uyguladığı reeskont oranının %80'i olarak belirlendi. Bu oran, 30 Haziran günü beş puan veya daha çok farklı ise yılın ikinci yarısında 30 Haziran günü belirlenen oranın yüzde sekseni olarak geçerli olacak.
NOTERLERDEN mahkeme ve savcılıklarca onaylı örnek taleplerinde ilgili noter, bu evrakları elektronik ortamda gönderecektir. Bu değişiklikle uzun süre evrak bekleme dönemi kapanmış olup yargılamalar hız kazanacaktır.
DAVALARIN BİRLEŞTİRİLMESİNDE, Anayasa Mahkemesinin iptal kararı doğrultusunda yapılan değişikliğe göre ilk davanın açıldığı mahkeme birleştirme kararının kesinleşmesinden itibaren bununla bağlı olacaktır.
Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde görülmekte olan davalar yönünden verilen birleştirme kararına karşı sadece istinaf yoluna başvurulabilecektir. İlk derece mahkemelerince verilen ayırma kararlarına karşı istinaf yoluna, bölge adliye mahkemelerinin birleştirme ve ayırma kararları hakkında ise temyiz yoluna ancak hükümle birlikte gidilebilecek. Bu husus tek başına bölge adliye mahkemesinde hükmün kaldırılarak esastan incelenme ve Yargıtayda ise bozma sebebi teşkil etmeyecek.
TEMYİZ PARASAL SINIRI, Anayasa Mahkemesinin iptal kararı doğrultusunda kanunda yapılan değişiklikle, bölge adliye mahkemesinin yaptığı inceleme sonucunda istinaf başvurusunun kısmen veya tamamen kabul edilerek yeniden esas hakkında verilen kararın kabul edilen ya da reddedilen kısmının, miktar veya değeri itibarıyla ilgili hükümde belirtilen parasal sınırın üzerinde olması halinde temyiz edilebilecek. Miktar veya değeri itibarıyla belirtilen temyiz sınırının altında kalan bölge adliye mahkemesinin yeniden esas hakkında verdiği karar ile ilk derece mahkemesi kararı arasındaki farkın miktar veya değeri itibarıyla kanunda belirtilen parasal sınırı geçmemesi hâlinde ise bu karara karşı temyiz yoluna başvurulamayacak.
Miktar veya değeri itibarıyla belirtilen temyiz sınırının altında kalan bölge adliye mahkemesinin yeniden esas hakkında verdiği kararın, sadece yargılama gideri veya vekalet ücretine ilişkin olması halinde bu karara karşı temyiz yoluna başvurulamayacak.
İCRADAN YAPILACAK SATIŞLARA İLİŞKİN kanunla geçiş hükümleri de düzenlenmiştir. Buna göre İcra ve İflâs Kanununda yer alan ve düzenlemeyle belirtilen taşınmazlara yönelik hükümdeki değişiklikler, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce ilanı yapılmış açık artırmalar hakkında uygulanmayacak, değişiklikten önceki hükümlerin uygulanmasına devam edilecektir.
