ANASAYFA arrow right Siyaset

AKP, Suriye'den her türlü sosyal sorunu ithal eden bir iktidar oldu

AKP, Suriye'den her türlü sosyal sorunu ithal eden bir iktidar oldu
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.56
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.56
“Reyhanlı saldırısı, bu anlamda Başbakan Erdoğan'a verilmiş bir karşı mesajdır”
MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, "AKP iktidarı, Suriye'den büyük bir iştahla yalnız terör değil her türlü sosyal sorunu da ithal eden bir iktidar haline gelmiştir" dedi. Saldırının Suriye kaynaklı olduğunu ifade eden Yeniçeri, Reyhanlı'daki patlamaların Başbakan Erdoğan'ın ABD seyahati öncesinde meydana gelmiş olmasının manidardır olduğunu ifade etti. 
TBMM'de bir basın toplantısı yapan Yeniçeri, Reyhanlı'daki terörist saldırı ve son siyasi gelişmeler ile İlgili çeşitli değerlendirmelerde bulundu.

Hiçbir gerekçenin Türkiye ile Suriye'nin savaşmasını makul gösteremeyeceğini dile getiren Yeniçeri, " Bir hafta önce Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi'nde Türkiye'ye geçmeye çalışan Suriyeliler, kendilerine engel olmaya çalışan güvenlik güçlerine uzun namlulu tüfeklerle ateş açmıştı. Açılan ateş sonucu 1 polis ölmüş, ikisi polis, 4'ü asker toplam 11 kişi de yaralanmıştı. 
Yine bir süre önce Gaziantep'te meydana gelen ve ona yakın vatandaşımızı yitirdiğimiz bombalı saldırı, Cilvegözü sınır kapısında meydana gelen on üç vatandaşın hayatını kaybettiği bombalı araç saldırısı da Suriye kaynaklıdır. Bir yanda Suriye'nin El Muhaberat istihbarat örgütü, diğer yandan Özgür Suriye Ordusu birbirlerine yönelik mücadele ve mesajlarını Türkiye üzerinden verir hale gelmişlerdir. 
Suriye'den Türkiye'ye gelen mültecilerin bayrak yakmak, kargaşa ve kaos çıkartmak gibi olayları ise artık günlük olaylar kategorisinde değerlendirilmektedir. Suriye'den gelen üç yüz bini aşkın mültecinin neden olduğu olaylar giderek artmakta ve iktidar bunları kontrol etmekte sorun yaşanmaktadır." 


Türkiye'nin koruyup kolladığı Özgür Suriye Ordusuyla, Esat rejimine bağlı Suriye ordusu Türkiye'yi savaşın içine çekmek için provokasyon dahil her yola baş vurduğu iddia eden Yeniçeri, "AKP iktidarı, Suriye'den büyük bir iştahla yalnız terör değil her türlü sosyal sorunu da ithal eden bir iktidar haline gelmiştir" dedi. Yeniçeri şunları söyledi: 
"Başbakan Erdoğan, ABD ziyareti öncesi NBC News televizyonuna verdiği özel röportajda Suriye hükümetini kendi halkına karşı kimyasal silah kullanmakla suçlamış, ABD'nin Suriye'ye karşı daha sert bir tavır sergilemesini istemiş, Obama'yı kırmızı çizgiler aşıldığı için harekete geçmeye çağırmıştı. Erdoğan'ın Suriye'yi tedirgin eden sözleri şunlar olmuştur, 'Türkiye'nin ABD öncülüğünde Suriye'ye bir kara harekâtını ve uçuş yasağı uygulamasını destekleyecektir'. Başbakan Erdoğan, ABD'ye yapacağı ziyaret sırasında ABD'nin daha fazla sorumluluk almasını, daha ileri adımlar atmasını isteyeceğini ve atılacak adımları da Obama'yla bizzat görüşeceğini açıklıyordu. 
Başbakan, Suriye'de bir sürecin söz konusu olduğunu ifade ederek, işi daha da ileri taşıyor ve batılı ülkelerin yanı sıra İslam ülkelerinin de gereken tepkiyi vermediğinden şikayet ediyordu. Erdoğan, 'Yalnız başımıza da kalsak destek vermeye devam edeceğiz. Bunları Obama'yla görüşeceğiz. İnşallah çok daha farklı bir sürece bundan sonra gireriz' diyordu. Başbakan Erdoğan, canhıraş bir biçimde Suriye'ye karşı ABD'yi harekete geçirmeye çalışmakta, Batı ülkelerini Suriye'ye müdahale etmesi için adeta tahrik etmektedir. Suriye'deki rejimin bunu büyük bir sükûnetle sineye çektiğini düşünmek için fena halde saf olmak gerekir. 
Bu açıklamaların hemen ardından Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde Suriye kaynaklı, Türkiye'ye yönelik büyük terörist saldırı meydana gelmiştir. Bu saldırıda 46 Türk vatandaşı hayatını kaybetmiş, 100'den fazla vatandaşımız da yaralanmıştır. Reyhanlı'daki patlamaların Başbakan Erdoğan'ın ABD seyahati öncesinde verdiği bu demeçlerin hemen arkasından meydana gelmiş olması manidardır. Reyhanlı saldırısı, bu anlamda Başbakan Erdoğan'a verilmiş bir karşı mesajdır. Bu mesaj şudur: 'Sınırlarınız kevgir gibi, istihbarat zafiyetiniz var, istenilen an Türkiye'nin kentlerinde büyük kitle katliamı yapabiliriz. Türkiye ABD ile Suriye'deki rejime karşı daha ileri bir adım atması halinde bunun bedeli ağır olur'. Devlet Bahçeli'nin, 'Başbakan Erdoğan'ın, Esad'a yönelik nefret söylemi, Şam yönetimini hedefine alan tahrikleri ülkemize saldırı ve kışkırtma olarak geri dönmektedir' sözleri tam da bu gerçeği anlatmaktadır. Başbakan Erdoğan ise kamuoyunun dikkatlerini kör noktaya çevirerek şunları söylemektedir; 'Özellikle çözüm süreci diye ülkemizde yeni bir dönemi başlattık ve bu yeni dönemi hazmedemeyenler, ülkemizdeki bu özgürlük havasının teneffüs edilmesine ne yazık ki olumlu bakamayanlar, bu tür eylemler içerisine girebilir'. 

ABD'yi Suriye'ye müdahaleye çağırmak, iç savaşta taraf olmak ve meydana gelen patlamayı da çözüm sürecini hazmedemeyenlere bağlamak, mantıksızlıktır. Türkiye, öteden beri Suriye'deki Şii-Sünni çatışmasının içine çekilmeye çalışılıyor. Bunun mümkün olmadığı yerde de Şii-Sünni çatışmasını Türkiye'nin içine çekilmeye çalışıldığı açıktır. Terör, katliam ve saldırılar araç olarak kullanılmaktadır." 

Suriye'nin, iç çatışma başladığı günden bu yana 900 kilometrelik sınır boyunca Türkiye'ye sürekli olarak sorun ve istikrarsızlık ihraç ettiğini vurgulayan Yeniçeri, "Türkiye'nin, Suriye'yle sınır olan il ve ilçelerinde güvenlik sorunu had safhaya ulaşmış bulunmaktadır. Tarihi, coğrafi, ekonomik ve dini yönden kardeş olan Türkiye ile Suriye arasında bugün adı konmamış bir savaş yürütülüyor" dedi. Türkiye ile Suriye hükümet yetkililerinin karşılıklı söylemlerinin her şeyi anlatır nitelikte olduğunu da söyleyen Yeniçeri, "Bu söylemlerin somut yansımaları, Suriye'de iç savaşın kızışması, Türkiye'de ise Akçakale'ye düşen top mermileri, düşürülen Türk Savaş uçağı, Cilvegöz ve Reyhanlı vb. terörist saldırılarıdır" diyerek sözlerine şöyle devam etti: 
"Olgu şudur; Suriye'de kan gövdeyi götürürken, Türkiye'de ki iktidar Suriye muhaliflerini toplamış, Özgür Suriye Ordusunu ve muhalefetini örgütlemiş, 'Suriye'nin dostları' toplantılarına ev sahipliği yapmıştır. Türkiye'deki iktidar, adeta Suriye'de arabuluculuğun, çözümün değil sorunun bir parçası haline gelmiştir. Başbakan Erdoğan'ın Suriye'yi 'iç sorun' olarak tanımlamasının da ötesine geçerek, Suriye'ye yönelik uluslararası müdahalenin sözcülüğünü yapmış olması Suriye'deki rejimi fena halde rahatsız etmiştir.”SHA




İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *