ANASAYFA arrow right Siyaset

Ankara bu kez Putin’i ağırlıyor

Ankara bu kez Putin’i ağırlıyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.13
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.13
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin gibi çok önemli bir konuğu ağırlayacak.
Ankara, Papa Francis ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos’dan sonra yarın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin gibi çok önemli bir konuğu ağırlayacak. Ukrayna krizi nedeniyle Rusya’ya yaptırım uygulayan Batı’da yakından izlenecek ziyaretin ekonomik ve ticari yönü ağır basan bir gündemi ile gerçekleşecek.
Türkiye’nin daha ucuza daha çok gaz almak, Rusya’nın ise yeni enerji projelerini üstlenmek istiyor.Görüşmelerde iki tarafın Esad Yönetimi konusunda zıt politikaları izlediği Suriye ile İŞİD sorunu ve Ukrayna da ele alınması bekleniyor.
Vladimir Putin, 10 Bakan’ın yer alacağı bildirilen üst düzey bir heyetle, 2010 yılında kurulan Üst Düzey İşbirliği Konseyi’nin(ÜDİK) 5. toplantısına katılmak üzere yarın Türkiye’ye geliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Putin’in eşbaşkanlığında gerçekleşecek olan ÜDİK toplantısında ikili ekonomik ve ticari işbirliğinin artırılması yanısıra işbirliğindeki karşılaşıyan bazı sorunlar da masaya yatırılacak ve yeni işbirliği alanları belirlenecek.
Batı’nın Ukrayna krizi nedeniyle yaptırım getirmesine tepki olarak Rusya, yaptırım uygulamaya yanaşmayan Türkiye’den özellikle gıda alanında ithalatı artırıyor. Gıda ve diğer alanlarında ticaretin geliştirilmesi olanaklarının ele alınacağı toplantılarda iki ülkenin ticaret hacminde 2020 yılı için hedef aldığı 100 milyar dolarlık düzeye doğru ilerlemek amacıyla atılabilecek adımlar üzerinde durulacak.
Her yıl milyonlarca Rus turistinin tatil için geldiği Türkiye ile Rusya arasındaki turizm işbirliğinin de gündemde olacağı görüşmelerde çeşitli alanlarda yeni anlaşmaların imzalanması da öngörülüyor.
Ziyaretin gündemindeki önemli bir konuyu, iki tarafın büyük önem verdiği ve belirli alanlarda tercihli ticaret ve iki ülke arasındaki ticaretin önündeki engellerin kaldırılmasını öngören 5 maddelik bir anlaşmanın oluşturacağı belirtiliyor. Anlaşmanın ticaretin finansmanı ve ticarette milli paraların kullanılması açısından önem taşıdığı ifade ediliyor.
Rusya’dan aldığı doğal gaz ithalatını artırmak istiyen Türkiye, Moskova’dan ısrarla gaz fiyatının düşünülmesini talep ediyor. Bu konu, geçtiğimiz günlerde Moskova’yı ziyaret eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından dile getirilmişti. Türkiye’nin bu yöndeki talebi ile ilgili yapılan müzakereler Ankara’da sürdürülecek.Bu açıdan Putin ziyaretinin kritik önem taşıdığı düşünülüyor.
2010 yılında düzenlenen ÜDİK toplantısında imzalanan anlaşma ile Rusya’nın Türkiye’de inşa etmeyi üstlendiği nükleer santral projesinin de değerlendireleceği görüşmelerde Rusya’nın Türkiye’de başka enerji projelerini gerçekleştirme arzu ve beklentisini bir kez daha ortaya koyacağı kaydediliyor.
Ankara’daki zirvede ikili ticari ve ekonomik konuların yanısıra iki ülkeyi ilgilendiren dış politika konuları da gündeme gelecek.
Ukrayna krizine ilişkin olarak Rus tarafının argümanlarını dile getirmesi beklendiği zirvede Türkiye’nin Ukrayna krizinin müzakere yolu ile çözümlenmesine verdiği öneminin bir kez daha altını çizmesine kesin gözüyle bakılıyor.
Esad rejimine ilişkin olarak zıt politikaları izleyen Türkiye ve Rusya’nın Ankara’da Suriye’deki durumuna ilişkin görüş alışverişinde bulunacak. Rejime ilişkin düşünce ve eleştirileri de dile getirecek olan Ankara, şiddet ve mülteci sorununa dikkat çekerken Rus tarafı, Esad Yönetimine desteğini yinelecek. Her iki tarafın IŞİD şiddetinden ve örgütün Irak ve Suriye’deki toprak kazanımlarıdan duydukları rahatsızlığını ifade etmeleri bekleniyor. ANKA
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *