ANASAYFA arrow right Siyaset

Bakanların Yarısını Kadınlar Oluşturmalı

Bakanların Yarısını Kadınlar Oluşturmalı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.32
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.32
HDP Eş Başkanı Demirtaş, HDP'nin seçim hükümetinde yer alması gerektiğini söylerken
Demirtaş'tan Davutoğlu'na Çağrı:
HDP Eş Başkanı Demirtaş, HDP'nin seçim hükümetinde yer alması gerektiğini söylerken, aksinin Anayasa ihlali olacağını ifade etti. Davutoğlu'na da bakanların yarısını, toplumun yarısını oluşturan kadınlardan seçme çağrısı yaptı.
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin MYK toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı; barış çağrısını yineledi.
Konuşmasına sel ve heyelan nedeniyle sekiz kişinin hayatını kaybettiği Artvin Hopa’yla dayanışma çağrısı yaparak başlayan Demirtaş, HDP’nin seçim hükümetinde yer alacağını ve oy oranına bakıldığında üç bakanlıkla temsil edilmesi gerektiğini belirtti.
Önümüzdeki seçime 7 Haziran 2015’tekine benzer bir listeyle gireceklerini söyleyen Demirtaş, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na da seçim hükümetinde yer alacak bakanların yarısını kadınlardan seçmesi çağrısı yaptı.

“Hopa halkı bu felaketler olmasın diye direniyor”
“Herkesi Hopa'da Artvin'de dayanışmaya çağırıyorum. Bu tür felaketlerin ardından kalkabilmenin tek yolu toplumsal dayanışmadır. Orada sel hareketi meydana gelmeden önce, özellikle bu doğa olayını tetikleyen bazı müdahalelerin olduğu, HES yapımları, bazı santral yapımlarının bunu tetiklediği şeklinde iddialar var. Doğayla oynayan bu tür girişimleri sonucu olarak bu tür felaketler tetikleniyor mu bunların da çok iyi araştırılması lazım.
“Hopa halkı, Artvin halkı, Karadeniz halkı uzun süreden beridir kendi yaylaları, dereleri için yollarda direniyor. Tam da bu tür felaketler olmasın diye doğayla oynanmasın diye, doğa kendi intikamını bir kez daha insanlardan almasın diye, Karadeniz halkı ayaktayken onların sesine ses vermek gerekir. Bir kez daha üzüntülerimizi, taziye dileklerimizi belirtmek istiyorum.”

“HDP seçim hükümetinde yer alacak”
“Cumhurbaşkanı bugün muhtemelen Sayın Davutoğlu'na bir kez daha seçim hükümeti kurma görevi verecek. Anayasa'dan doğan hakkımız yetkimiz ve sorumluluğumuz gereğince bize oy veren 6 milyondan fazla insanın hükümette, seçim hükümetinde temsil hakkını kullanma açısından tereddütsüz olarak seçim hükümetinde yer alacağımızı belirttik. Bize 6 milyon insan oy verdi ve üç bakanlık hakkı var bu 6 milyon insanın. Biz de seçmenimizin hakkı olan 3 bakanlık hakkını teslim edeceğiz
“Bu AKP hükümeti değildir, bu AKP ile koalisyon değildir. Anayasa gereğince seçime kadar ülkeyi yönetmekle görevli geçici bir yürütme yetkisidir. Tabi ki HDP seçimin güvenliği açısından da aynı zamanda iktidar olanaklarının bir parti lehine kullanılmasının önüne geçmesi açısından da bu hükümette yer almayı kararlaştırmıştır.

“Seçim hükümetinin yarısı kadın olmalı”
“Eş başkanlar dışında 78 milletvekilimizin tamamı bakanlık yapabilecek düzeydedir. Bizim açımızdan hangi bakanlığın olacağı, hangi ismin olacağı hiç fark etmez. Hiçbir arkadaşımızın arasında fark yoktur.
“Ama Sayın Davutoğlu'na çağrım şudur, Türkiye'nin yarısı kadındır, toplumun yarısı kadındır, seçmenlerin yarısı kadındır. Oluşturacağınız seçim hükümetinin yarısı da kadınlardan oluşmalıdır. Türkiye en azından bu konuda kadın özgürlüğü konusunda ciddi bir hamle yapabilmeli ve Davutoğlu bakanların yarısını kadınlardan seçmelidir.”

“Tüm savaş hükümetleri tabutların altında kalır”
“Sorunun diyalogla ve müzakereyle çözülebileceği bir noktada asla çatışmadan yana taraf olunmaz. Diyalogda bu kadar iyi noktaya gelinmişken sırf HDP baraj altında kalsın diye, tek başına iktidar olma hırsıyla ülkeyi adım adım felakete sürükleme hakkının kimsede olmadığını göstermemiz lazım.
“Bir kez daha çağrımızı tekrarlıyoruz; hükümet çılgınca bu ülkeyi resmen felakete sürükleyen politikalardan derhal vazgeçmelidir, hakkı yoktur. Üstelik yetkisi olmayan bir hükümet, seçilmemiş bir hükümet. Tabi ki bunun hesabını verecekler, seçimde de verecekler seçim sonrasında da verecekler ama derhal silahları susturmak toplumun talebi ve beklentisidir. Hükümet bu çağrılara kulak tıkayamaz.
“Artık tabut görmek istemiyoruz. Dünyanın en ağır yükü olan o tabutların altında bütün savaş hükümetleri kalmıştır, bunlar da kalacaktır. Bizim derdiğimiz bir an önce ölümlerin durmasıdır, bugün şu saatte. Yarına bırakmadan. Hemen barış istiyoruz.”

“HDP’siz seçim hükümeti Anayasa ihlali”
“Anayasa şu anda askıda, Saray darbesi yürürlükte. Bir kez daha Anayasayı çiğnerlerse, darbeyi ilerletirlerse şaşmamak lazım.
“Yani HDP'siz bir seçim hükümeti kurup Anayasa'yı ihlal edip Anayasa suçu işlerlerse şaşmamak lazım. Hangi gün işlemiyorlar ki? Her saat Anayasa'yı ihlal ediyorlar. Bunu yaparlarsa bizi şaşırtmaz ama bu yaklaşım hemen Anayasa Mahkemesi'ne döner.” (ÇT)bianet
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *