ANASAYFA arrow right Siyaset

Batı Trakya’da oy patlaması yaşadı

Batı Trakya’da oy patlaması yaşadı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.14
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.14
Yunanistan’da Pazar günü yapılan genel seçim sol ittifak Syriza’nın zaferi ile sonuçlanırken Syriza’nın Batı Trakya’da “adeta oy patlaması”nı yaşadığı belirtiliyor.
Yunanistan’da Pazar günü yapılan genel seçim sol ittifak Syriza’nın zaferi ile sonuçlanırken Syriza’nın Batı Trakya’da “adeta oy patlaması”nı yaşadığı belirtiliyor. Batı Trakya Türklerinin seçimlerde Syriza için yarışan 3 milletvekili çıkardığına da işaret ediliyor.
Deutsche Welle, “Sol ittifak Syriza'nın seçim yarışına ikinci kez giren İskeçe'den Hüseyin Zeybek, Rodop'tan Mustafa Mustafa ve yine Rodop ilinden Ayhan Karayusuf 300 sandalyeli meclise girdi. Hüseyin Zeybek 16 bin 244, Mustafa Mustafa 12 bin 429 ve Ayhan Karayusuf 9 bin 559 oy aldı. 2012 yılında yapılan seçimlerde de Türk azınlık yine üç milletvekilini Atina'ya yollamıştı” değerlendirmesinde bulundu.
İskeçe'den bir kez daha Atina'ya, meclise gönderilen Ayhan Karayusuf’un 12 Ağustos 1963'te Yahyabeyli köyünde bir çiftçi ailenin çocuğu olarak dünyaya geldiği, İstanbul Üniversitesi'nde Diş Hekimliği Fakültesi'nden mezun olduktan sonra üç yıl Almanya’da çalıştığı, daha sonra Yunanistan'a döndüğü ve ilk kez 2012'de Hüseyin Zeybek gibi Syriza Partisi'nden milletvekili seçildiği anlatılıyor.
11 Mart 1968’de İskeçe'de doğan Hüseyin Zeybek’in ise, Ankara Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nden mezun olduğunu, 2012 yılında yapılan seçimlerde Sol İttifak Syriza'dan ilk kez milletvekili seçilerek meclise girdiğini belirten DWelle, 2012'den bu yana ekonomik krizler ve ülkenin içine sürüklendiği karanlık tablo Syriza’nın yıldızını parlatınca bu kez İskeçe'de yarışı rekor denebilecek bir oy alarak birinci sırada tamamladığını söylüyor.
Rodop'tan milletvekili seçilen tıp doktoru Mustafa Mustafa’nın da ise 1996-2000 yılları arasında ilk kez Yunanistan Meclisi'nde milletvekili olarak görev yaptığı, Mustafa Mustafa’nın 15 yıl aradan sonra ikinci kez diğer iki Türk parlamenter gibi Syriza Partisi'nden meclise girdiği vurgulanıyor.
Seçimden sonra Deutsche Welle'nin sorularını yanıtlayan Ayhan Karayusuf, Syriza Partisi'nin Batı Trakya'da adeta oy patlaması yaşadığını belirterek hedeflerini, “Genel Başkanımız 12 milyar euroluk bir program açıkladı. İki yıllık program çerçevesinde 300 bin kişiye özel sektörde ve devlet sektöründe kalıcı iş imkânı sağlamaya çalışacağız, tarım ve hayvancılığa önem vereceğiz” dedi.
Ayhan Karayusuf, Yunanistan'ın genelini vuran ekonomik krizin Türk azınlığın yaşadığı Batı Trakya'da etkisini daha da fazla hissettirdiğini belirterek, “Azınlıklar daha fazla etkilendi. Çünkü çoğunluk toplumunda her ailede en azından bir kişi devlet memuruydu. Azınlıkta memur çok az olduğu için tarım ya da işçilikle geçimini sağlıyor. 8-10 bin aile tütüncülükle geçiniyor. Avrupa'dan gelen destek minimuma indirilince bu kesim dara düştü“ diye konuştu.
Batı Trakya Türk toplumunun ekonomik beklentileri dışında milli kimlikleri ile ilgili sorunlarının çözümü konusunda da kendilerine umut bağladığını belirten Karayusuf şunları söyledi:
“Batı Trakya Türk toplumumun çok fazla bir beklentisi yok aslında. Özgür düşüncenin hâkim olmasını bekliyorlar.1984'den sonra isimlerinde Türk kelimesi olduğu için bazı derneklerimiz kapatıldı.Bu sorunun çözümü için girişimlerimiz olmuştu.Şimdi elimizde bir de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin bir kararı var. Dayanağımız da var yani.Bunu gerçekleştirmeye çalışacağız.Diğer konu ise müftülük meselesi.Bir yanda devletin atadığı, diğer yanda milletin seçtiği müftü var. Bu manzara 2015'de bir Avrupa ülkesine yakışmıyor.Bu sorunu da çözmeye çalışacağız.Eğitim konusunda da azınlıklar olarak gerideyiz. Gerekirse yeni programlar oluşturacağız.”
Seçimlerde Türk azınlığın büyük desteğini alan Syriza'nın bu ilgiyi boşuna görmediğini belirten Ayhan Karayusuf, partisinin azınlıklara bakışını, “Syriza sadece Türk azınlığın değil, Yunanistan'daki diğer azınlıkların haklarının korunması ve milli kimliklerinin muhafazası konusunda politikaları olan belki de tek parti" sözleriyle değerlendirdi.
Batı Trakya'da 1981'den bu yana yayınlanan Trakya'nın Sesi Gazetesi'nin sahibi Abdülhalim Dede, Syriza'nın galibiyetiyle sonuçlanan seçimleri Deutsche Welle'ye değerlendirirken, partinin Batı Trakya'da iki yılda oy sayısını 20 bin arttırdığını belirterek, “Azınlık bundan önce sadece 1985'de Yeni Demokrasi Partisi'nden aday olan rahmetli Mehmet Müftüoğlu'na 20 binden fazla oy vermişti. Aradan 30 yıl geçti ve şimdi Gümülcine'de toplam 29 bin oyun 22 binini Syriza'ya verdi" diye konuştu. ANKA
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *