ANASAYFA arrow right Siyaset

”Canımız sıkıldıkça kanun çıkartıyoruz!”

”Canımız sıkıldıkça kanun çıkartıyoruz!”
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.02
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.02
Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ’a AKP Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner “İşimiz ne, canımız sıkıldıkça kanun çıka
Dün mecliste “Ağır Ceza Mahkemelerinin kaldırılmasına ve çeşitli kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi” görüşmeleri sırasında, kanunların yapılış biçimini ve gayri ciddiliğini eleştiren CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ’a AKP Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner “İşimiz ne, canımız sıkıldıkça kanun çıkartıyoruz” diye cevap verdi.
CHP Gaziantep Milletvekili mecliste yaptığı konuşmada yasaların yapılış biçimini “siz de biliyorsunuz ki çok da verimli ve faydalı bir şey yapmıyoruz. Bugün yaptığımız kanunu daha yürürlüğe girdikten birkaç gün sonra tekrar değiştiriyoruz” şeklinde eleştirince AKP Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, bu eleştiriye “İşimiz ne, canımız sıkıldıkça kanun çıkartıyoruz” şeklinde cevap verdi.
Serindağ ise bu cevaba, “Biz canımız sıkıldıkça yasa yapıyoruz’ diyen bir milletvekilinin bulunduğu bir meclisin bana göre o milletvekiline yasa yapmanın can sıkıntısını gidermenin bir yolu olmadığını öğretmesi lazım’ şeklinde cevap verirken, ‘yaptığınız değişikliklerin ileride size nasıl döneceğini şimdiden bilemezsiniz’ uyarısı da yaptı. Serindağ konuşması sırasında MİT kanununda yapılmak istenen değişikliği de “tamamen bir muhaberat devleti kuruluyor” diye yorumladı.
“Sayın Bakan, ‘Biz bu yasayı getirmekle özgürlük alanını genişletiyoruz, dinlemeleri zapturapt altına alıyoruz’ dedi. Ancak, cumartesi günü İçişleri Komisyonunda görüşeceğimiz Millî İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nu değiştiren kanunu bir okuyun; orada ne biçim bir devlet yönetimi öngörülüyor, lütfen onu inceleyin. Ne yapılıyor biliyor musunuz orada? Tamamen bir muhaberat devleti kuruluyor. Bunu bilerek söylüyorum.”
Siz konjonktüre göre, kurumların size yakınlığına ve uzaklığına göre yasal düzenleme yaparsanız sonra çok perişan olursunuz, çok pişman olursunuz. Çünkü daha yaptığınız değişikliklerin ileride size nasıl döneceğini şimdiden bilemezsiniz, aynen şimdi olduğu gibi. O nedenle ben size bu uygulamalardan vaz geçmenizi öneririm.
* * *
Serindağ konuşurken, AKP Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner’in söyledikleri ve tutanağın ilgili bölümü şöyle:Türkiye Büyük Millet MeclisiGenel Kurul Tutanağı 24. Dönem 4. Yasama Yılı 65. Birleşim20/Şubat /2014 Perşembe (sayfa 114-115)

BAŞKAN - Aynı mahiyetteki önergeler üzerinde söz isteyen Ali Serindağ, Gaziantep Milletvekili. (CHP sıralarından alkışlar)
ALİ SERİNDAĞ (Gaziantep) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Sayın milletvekilleri, hepinizi saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından gürültüler)
Çok yazık, ayıplıyorum.
Sayın milletvekilleri, gecenin bu saatinde gene yasama faaliyetlerini yürütmeye çalışıyoruz ama siz de biliyorsunuz ki çok da verimli ve faydalı bir şey yapmıyoruz. Bugün yaptığımız kanunu daha yürürlüğe girdikten birkaç gün sonra tekrar değiştiriyoruz. O şekilde bir yasama faaliyeti yürütüyoruz.
MEHMET METİNER (Adıyaman) - İşimiz ne, canımız sıkıldıkça kanun çıkartıyoruz.
ALİ SERİNDAĞ (Devamla) - Şimdi, sayın milletvekilleri, tabii, "Canımız sıkıldıkça yasa yapıyoruz." diyen Sayın Milletvekilinin bulunacağı, yapabileceği, yapacağı yasama faaliyetini milletimizin takdirine bırakıyorum ve onu sizin takdirinize de bırakıyorum.
Şimdi, böyle bir anlayış olamaz. Canı sıkıldıkça, "Biz canımız sıkıldıkça yasa yapıyoruz." diyen bir milletvekilinin bulunduğu bir meclisin bana göre o milletvekiline yasa yapmanın can sıkıntısını gidermenin bir yolu olmadığını öğretmesi lazım.
Sayın milletvekilleri, şimdi Sayın Bakan açıkladı, "Biz bu yasayı getirmekle özgürlük alanını genişletiyoruz, dinlemeleri zapturapt altına alıyoruz." dedi ve benzeri şeyler söyledi. Ancak, cumartesi günü İçişleri Komisyonunda görüşeceğimiz Millî İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nu değiştiren kanunu bir okuyun; orada ne biçim bir devlet yönetimi öngörülüyor, lütfen onu inceleyin. Ne yapılıyor biliyor musunuz orada? Tamamen bir muhaberat devleti kuruluyor. Bunu bilerek söylüyorum. Onu bir inceleyin değerli arkadaşlarım.
Siz konjonktüre göre, kurumların size yakınlığına ve uzaklığına göre yasal düzenleme yaparsanız sonra çok perişan olursunuz, çok pişman olursunuz. Çünkü daha yaptığınız değişikliklerin ileride size nasıl döneceğini şimdiden bilemezsiniz, aynen şimdi olduğu gibi. O nedenle ben size bu uygulamalardan vaz geçmenizi öneririm.
Şimdi bizim üzerinde konuştuğumuz 17'nci madde neyi getiriyor, biliyor musunuz? Haksızlığa uğramış, haksız yere yer değiştirme cezasına çarptırılmış veya naklen başka yere gönderilmiş, herhangi bir işleme tabi tutulmuş kamu görevlilerinin hak arama özgürlüğünü kısıtlıyor, ortadan kaldırıyorsunuz. Çünkü onlar hakkında yürütmenin durdurulması ile ilgili karar verilmesi hususunu zorlaştırıyorsunuz, "Savunma alınmadan yürütmeyi durdurma kararı verilemez." diyorsunuz. Bu şekilde, Anayasa'da öngörülmüş olan hak arama özgürlüğünü ortadan kaldırıyorsunuz. Gene, bu şekilde, Anayasa'da teminat altına alınmış olan ailenin korunması ilkesini çiğniyorsunuz. Çünkü siz de biliyorsunuz ki son bir ay içerisinde 6-7 bin kamu görevlisinin yeri değiştirildi, aileleri parçalandı ve onların göreve dönüş imkânlarını ortadan kaldırıyorsunuz. Bunu niçin yapıyorsunuz, biliyor musunuz? Belki pek çoğunuzun da tasvip etmediği 17 Aralık, 25 Aralık operasyonlarının, 17 Aralık, 25 Aralık soruşturmalarının önünü kesmek için yapıyorsunuz ve isteyerek veya istemeyerek, bilmiyorum…
MEHMET METİNER (Adıyaman) - Bu çok doğru işte.
ALİ SERİNDAĞ (Devamla) - …buna alet oluyorsunuz, bunu ben size yakıştıramıyorum.
Değerli arkadaşlarım, şimdi siz bunlarla uğraşırken ne oluyor, biliyor musunuz? Siz bunlarla uğraşırken Suriye'de izlediğiniz politika sonucu ülke büyük bir güvenlik riskiyle karşı karşıya bırakılmıştır. Şimdi Gaziantep'te Suriyeli muhalifler geçici hükûmet kurma peşindeler. O şekilde Gaziantep'i ve tüm Türkiye'yi hedef hâline getiriyorsunuz. Biliyorsunuz, Gaziantep Ticaret, Sanayi Odasının öncülüğünde tüm sivil toplum örgütlerinin ve üniversitelerin katıldığı bir araştırma yapıldı. Orada güvenlikle, sağlıkla, eğitimle ve ekonomiyle ilgili ne tür büyük sorunlarla Gaziantep'in ve Türkiye'nin karşılaştığı ve Hükûmetin izlediği Suriye politikasının Türkiye'yi nereye götürdüğü o rapordan açıkça…
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
ALİ SERİNDAĞ (Devamla) - …anlaşılmaktadır. Ben bunu da sizin dikkatinize sunuyorum ve tarafsız kuruluşların, tarafsız birimlerin hazırladığı rapora bir göz atmanızı tavsiye ediyorum. Hepinize saygılar sunuyorum. Teşekkür ediyorum.
MEHMET METİNER (Adıyaman) - Sayın Vekil can sıkıntısından bir espri yaptı.
BAŞKAN - Teşekkür ediyorum.

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *