ANASAYFA arrow right Siyaset

Canlı bombanın geleceği MİT ve emniyetle paylaşılmıştı

Canlı bombanın geleceği MİT ve emniyetle paylaşılmıştı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.29
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.29
SGDF'nin çağrısıyla Suruç'ta Kobanê'ye gidecek gençlere yönelik düzenlenen ve en az 32

Gazeteler Suruç saldırısını nasıl gördü?

SGDF'nin çağrısıyla Suruç'ta Kobanê'ye gidecek gençlere yönelik düzenlenen ve en az 32 kişinin hayatını kaybettiği saldırı bugün tüm gazetelerin ilk sayfasındaydı.

“Sınırı aştılar” sürmanşetiyle çıkan Vatan, “Acil kodlu istihbarat” başlıklı haberinde, Hatay polisinin geçen ay IŞİD üyesi sekiz canlı bombanın eylem yapacağı istihbaratını MİT ve Emniyet’le paylaştığını yazdı.

 

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu'nun (SGDF) çağrısıyla Suruç'ta Kobanê'ye gidecek gençlere yönelik düzenlenen ve en az 32 kişinin hayatını kaybettiği saldırı bugün tüm gazetelerin ilk sayfasındaydı.

Bazı gazeteler saldırının sorumlularından hesap sordu, bazıları muhalefeti suçladı, bazıları "üst akıl"dan bahsetti. Bazı gazeteler, kanlar içinde cesetlerin fotoğraflarını tam sayfa bastı, bazıları ise olayın vahametini kan göstermeden ortaya koymayı seçti.

Gazeteler Suruç saldırısını şöyle gördü:


Akşam: Terörün her türüne lanet olsun

Manşetinde kanlar içinde gençlerin yattığı fotoğrafları kullanan Akşam “Terörün her türüne lanet olsun” başlığını kullandı. Sürmanşetinde Erdoğan ve Davutoğlu’nun açıklamalarına yer veren gazete, HDP eşbaşkanlarının fotoğrafını ise “Acıyı fırsat bildiler” başlıklı bir haberde kullandı.


Sabah: Kaos katliamı

Sabah, haberi “Kaos katliamı” başlığıyla gördü. Haberde “Alçak saldırı”, “Türkiye’nin birlik ve huzurunu hedef alan saldırı”, “HDP ve BDP’nin ‘Rojava Devrimi’ etkinliğine katılan sosyalist dernek üyesi 300 genç” gibi ifadeler kullandı.

Sürmanşetinde magazin haberlerine yer veren Sabah, Suruç haberinin altında ise eski savcı Zekeriya Öz’e açılan dava ve CHP’li belediyelerle ilgili iddiaların yer aldığı haberlere yer verdi.


Star: Derin kurgu

“Derin kurgu” manşetiyle ve cesetlerin üzerinin gazetelerle kaplı olduğu fotoğraflaçıkan Star, “Kobani’deki savaşı Türkiye’ye taşımak isteyen karanlık eller yine devreye girdi. Bu defa kurban seçilenler, MLKP örgütünün Kobani’ye götürmek için topladığı çoğu üniversiteli gençlerdi. Apaçıkprovokasyonda DAEŞ’li olduğu sanılan canlı bomba pimi çekti, 31 vatandaşımız katledildi” dedi. Gazete “Manidar zamanlama”, “Üst akıl işi” gibi başlıklara yer verdi.


Takvim: Alçaklar

Haberi en küçük gören Takvim “Alçaklar” başlığını kullandı. Ayrıca “Demirtaş’ın Kan Dili” ve “Başbakan’dan Birlik Çağrısı” başlıklarına da ilk sayfada yer verdi.


Türkiye: Naklen katliam

“Karanlık odaklar Suruç’u kana buladı”, “Naklen katliam” manşetiyle ve alevlerin göründüğü patlama anının fotoğrafıyla çıkan Türkiye, “Amaç Türkiye’yi batağa çekmek” ara başlığını kullandı. Ayrıca “Çirkin propoganda: Bari böyle bir günde susun” arabaşlığıyla verdiği ilk sayfa haberinde gazeteci Ahmet Şık’ı AKP’yle ilgili açıklamaları nedeniyle hedef gösterdi.


Vahdet: Sırt kahpeliği

Habere sürmanşetinde yer veren Vahdet, “Sırt Kahpeliği” manşetini kullandı. “Arkaları ve kafaları karışık IŞİD, PKK, YPG gibi kukla terörörgütleri Müslümanların birlik ve beraberliğine karşı Suruç’ta, uluslararası şer odaklarına maşalık yaparak bomba patlatıp; Adıyaman’da Mehmetçiğe pusu kurdular” cümlesini kullandı.


Yeni Şafak: Suruç’ta vahşet

“Suruç’ta vahşet” manşetiyle çıkan Yeni Şafak, sürmanşetinde “Bu saldırı Türkiye’ye yapıldı” ifadelerini kullandı. Haberde canlı bombayla ilgili bilgilere ve Erdoğan, Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarına yer veren gazete, sayfanın altında ise “PKK hazırlık yaptı” başlıklı bir habere yer verdi; “PKK’nın bir süredir tabanını savaşa hazırlaması dikkat çekiyor” dedi.


Birgün: Hepiniz katilsiniz

Sürmanşetinde “Çocuklarımıza kıydılar” diyen Birgün, “Besleyen, büyüten, eğiten, donatan, sınırları açanlar, hepiniz katilsiniz!” başlığını kullandı.


Cumhuriyet: İşte insanlık, işte barbarlık

Cumhuriyet gazetesi, gençlerin fotoğrafını ve saldırının ardından bahçenin fotoğrafını kullanarak “İşte insanlık, işte barbarlık” manşetiyle çıktı. İlk sayfadan, yaralılara yardım etmeye çalışanlara yönelik polis müdahalesine ve “canlı bomba nasıl girdi” sorusuna yer verdi.


Evrensel: Katiller

Evrensel bugün siyah bir ilk sayfayla ve “Katiller” manşetiyle çıktı.


Habertürk: Birliğimize saldırı

Haberi “Birliğimize saldırı” manşetiyle çıkarken, cesetlerin gazete kağıdıyla örtülü  olduğu bir fotoğraf kullandı. Ayrıca Başbakan Davutoğlu’nun “Ortak irade”, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun ise “Biz hazırız” cümlelerine ilk sayfadan yer verdi.


Hürriyet: Lanetliyoruz

Hürriyet gazetesi haberi tam sayfa “IŞİD’den Suruç’ta katliam”, “Lanetliyoruz” başlığıyla gördü.


Milliyet: Lanet olsun

Milliyet gazetesi, haberi “Lanet olsun” başlığıyla tam sayfaya yakın gördü.


Özgür Gündem: Gençlerimizin kanı AKP’nin elindedir

İlk sayfası siyah olan Özgür Gündem “Gençlerimizin kanı AKP’nin elindedir” başlığı ve gençlerin parçalanmış cesetlerinin açıkça göründüğü fotoğraflara yer verdi.


Posta: IŞİD var, Ezgi yok

Haberi tam sayfa gören Posta, “Şanlıurfa’da eli kanlı IŞİD var, bu dünyada artık Ezgi yok” manşetini kullandı. Saldırıda biri hayatını kaybeden ve biri yaralanan gençlerin elele fotoğrafını tam sayfa kullanan Posta, “Teröre kaşı elele” ifadelerine yer verdi.

 

Sözcü: Katliam

“Göz göre göre gelen katliam” manşetiyle çıkan Sözcü, kanlar içindeki cesetlerin fotoğraflarını pikselleyerek tam sayfaya yakın bastı. MİT ve Emniyet’in uyarılara rağmen önlem almadığına dikkat çekti.


Taraf: Suruç’ta IŞİD katliamı

Taraf gazetesi “Suruç’ta IŞİD katliamı” manşetiyle çıkarken, kanlar içinde cesetlerin açıkça görüldüğü bir fotoğrafı yarım sayfayı aşan bir büyüklükte ilk sayfasından servis etti.


Vatan: Sınırı aştılar

“Sınırı aştılar” sürmanşetiyle çıkan Vatan, “Acil kodlu istihbarat” başlıklı haberinde, Hatay polisinin geçen ay IŞİD üyesi sekiz canlı bombanın eylem yapacağı istihbaratını MİT ve Emniyet’le paylaştığını yazdı.


Yurt: AKP’nin eseri

Cesetlerin üzerinin gazeteyle örtüldüğü fotoğrafı kullanan Yurt, “Suruç katliamı, AKP’nin eseri” manşetiyle çıktı. Sabah, Akşam ve Akit gibi gazetelerin, öldürülen gençleri günlerdir hedef gösterdiğini yazdı.


Zaman: Vahşet

Haberi “Vahşet” manşetiyle gören zaman “Canlı bomba gençleri hedef aldı” dedi. Genç bir erkeğin genç yaralı bir kadını taşıdığı fotoğrafı manşette kullanan ve bombalı saldırı öncesi gençlerin kahvaltı yaptığı ana ve patlama anına yer veren Zaman, cesetlerin göründüğü fotoğrafları kullanmayan tek gazete oldu.bianet

 

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *