ANASAYFA arrow right Siyaset

Cumhurbaşkanı testten geçiyor

Cumhurbaşkanı testten geçiyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.02
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.02
Adliye mübaşirine de sorduğunuz da bunun Anayasaya aykırı olduğunu ifade edecektir” diye konuştu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, “Galiba Sayın Cumhurbaşkanı da bir testten geçiyor. Sayın Cumhurbaşkanı da bunu (HSYK yasası) onaylarsa o zaman Başbakan’ın uzun süredir hayal etmiş olduğu başkanlık sistemi yasal olarak değilse bile, fiilen hayata geçmiş olacak demektir” dedi. 

CHP muhabirleriyle kahvaltıda bir araya gelen Tekin, soruları yanıtladı. HSYK’nın yapısından değişiklik öngören yasanın, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün kararının beklenmeden Anayasa Mahkemesi’ne götürülmesi konusunda, “Tabi o süreci bekleyeceğiz ama bizim acelemiz şu; bu bütün değişikliklerin temel sebebi içeride bakan çocuklarını rehin alan bir iş adamını kurtarma operasyonudur. Bizim biraz acelemiz o. Yoksa elbette CHP Anayasaya aykırı olan bütün maddeleri kimsenin söylemesine de gerek duymaksızın Anayasa Mahkemesi’ne götürecektir.Ben umut ediyorum ki Sayın Cumhurbaşkanı herhalde bunun gereğini yapacaktır” dedi. Tekin, “Cumhurbaşkanı’nın kararını bekleyecek misiniz?” sorusuna da, “Cumhurbaşkanı bu kadar acil bir şeyi bekletecek durumda değildir. O da kısa süre içinde inceletecektir. Anayasa profesörüne de gerek yok, Adliye mübaşirine de sorduğunuz da bunun Anayasaya aykırı olduğunu ifade edecektir” diye konuştu.
Tekin, CHP’nin son dönemde cemaate yakınlaştığı iddialarıyla ilgili, Başbakan Erdoğan’ın “CHP paralel yapının oyuncağı oldu” sözlerini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine de şunları dedi: 
“Sayın Başbakanı dinlerken zaman zaman üzüldüğümü, aynı zamanda acıdığımı da itiraf etmek istiyorum. Bir ülkenin başbakanı bu kadar çaresiz kalınca ne yapacağını şaşırmış durumda olması hepimizi üzen bir tablodur. Bizim eleştirilerimiz dün neyse bugün de aynısı, hiç değişen bir şey yok.Biz hukuk devletinden, demokrasi ve özgürlükten yanayız.
Başbakan’ın dedikleri doğruysa bu vahim bir olaydır.12 yıldır bu ülkeyi yöneteceksin, bütün bu olup bitenlerin karşısında çaresiz kalacaksın, sonra yolsuzlukları kapatmak için de ona buna çamur atacaksın.Çamur atmayacaksın, devletin bütün kurumları elinde, Başbakan ne biliyorsa açıklasın. CHP dün nasıl yalın bir durumdaysa bugün de o durumdadır.”
Tekin, “yolsuzluk iddialarının Türk dış politikası açısından da tehlike yarattığı” şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine, “Fotoğrafa baktığınızda çok net anlayacaksınız. Bugün tutuklu olan işadamına, işadamının iktidar ile ilişkilerine baktığınızda bunun klasik bir yolsuzluğun ötesinde olduğunu hep beraber görmüş olacağız” dedi. 
Tekin konuyla ilgili, “O savcıları, hakimleri polisler sürgün edilmemiş olsa başka tablo ortaya çıkacak. Bu organize ve paralel yolsuzluğun tamamı çıkacak. Bu sadece yolsuzlukların bir boyutu ama tehlikeli boyutu. Aynı zamanda dış politika konusunda bizi önümüzdeki süreçte çok ciddi sıkıntıya sokabilecek bir dönem geçiriyoruz ” diye konuştu.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde sıkıntılı zamanların yaşandığı yönündeki açıklamalarının sorulması üzerine de Tekin, “Sayın Çiçek tecrübeli bir siyasetçi; bütün ara dönemleri, bütün darbe dönemlerini yaşamış siyasetçidir. Ne demek istediğini çok iyi bir şekilde anlıyorum ama eğer onun ifade ettiği doğruysa çok vahim bir olaydır.Sayın Çiçek, ‘geçmiş dönemlerde kaoslar böyle yaratılmıştı’ diyor ama bu kaoslara da göz yumuyorsak hepimiz suç işliyoruz. Sayın Çiçek, parlamento işlemiyorsa, parlamentoda milletvekilleri dayak yiyorsa burada bir sorumluluk hissedeceksiniz. Benim de benzer kaygılarım var. Türk siyasetini kirletip çürütmek istiyorlar. Geçmişte de bütün ara dönemler, bütün darbe dönemleri gerekçelendirilmiştir. CHP olarak biz bunun bilincindeyiz, onun için Sayın Çiçek’i, Sayın Cumhurbaşkanını göreve davet ediyoruz.Çok kritik bir süreçteyiz” diye konuştu. 
Tekin, “Bu ara dönemi kimler yaratmak ya da gerekçelerini ortaya çıkarmak istiyor?” sorusuna “Her dönemki kirli ilişkiler bunu yaratmıştır. 28 Şubat, 12 Eylül böyledir.Önce siyaseti gerilimli bir hale getirirler, siyaset içinde ciddi bir sıkıntı yaratılır. Ben önümüzdeki günlerde, özellikle Mart ayı içerisinde daha sıkıntılı günler bekliyorum umut ediyorum ki yanılırım” yanıtını verdi.SHA

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *