ANASAYFA arrow right Siyaset

Cumhurbaşkanının rolüne dair eleştiriler yöneltti

Cumhurbaşkanının rolüne dair eleştiriler yöneltti
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.27
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.27
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi 7 Haziran genel seçimiyle ilgili raporunda medya özgürlüğü,
AKPM, genel seçimi beğendi
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi 7 Haziran genel seçimiyle ilgili raporunda medya özgürlüğü, seçim barajı ve cumhurbaşkanının rolüne dair eleştiriler yöneltti.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) 7 Haziran genel seçimine dair raporunda, seçimlerin genel olarak “iyi organize edildiği”, ancak, medya özgürlüğü, seçim barajı ve cumhurbaşkanının seçim kampanyasındaki aktif rolünün sorun oluşturduğu sonucuna vardı.
Rapor dün Strasbourg'da düzenlenen genel kurul oturumunda açıklanıp tartışıldı.
AKPM seçim gözlem heyetine başkanlık yapan Hollandalı Parlamenter Tiny Cox’un kalme aldığı raporda, seçimlerin daha adilane biçimde yapılması için yasal mevzuatta değişiklik gerektiği belirtildi.
Yüzde 10’luk seçim barajının siyasi çoğulculuk ilkesine aykırı olduğu kaydedildi.

Medya
Raporda medya özgürlüğü de yer aldı.
Medyanın “birkaç şirket elinde toplandığı, bu şirketlerden bazılarının medya sektörü dışında önemli yatırımlarının bulunduğu, kamu ihalelerine bağımlı oldukları, bunun da iktidar partisine yönelik eleştirileri sınırladığı” ifade edildi.

RTÜK
Raporda, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) seçim kampanyası sırasındaki işleyiş şekli eleştirildi. RTÜK’ün seçim kampanyasında iktidar partisi ve cumhurbaşkanını ön plana çıkaran tutumuna ses çıkarmadığı yönündeki eleştirilere yer verildi.
Ayrıca TRT’ye de değinildi.
“AKP, incelenen televizyon kanallarındaki toplam paralı siyasi reklamın yüzde 51’ini satın aldı. AKP ATV’de paralı ilan satın alan tek parti oldu, TRT1’dekilerin de yüzde 91’ini satın aldı. CHP ise toplam paralı reklamların yüzde 19’unu satın aldı.”

YSK
Seçimlerin profesyonel biçimde düzenlendiğinin belirtildiği raporda, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) yeterince saydam olmamakla eleştirildi. Seçim kurullarının toplantılarının halka açık yapılmadığı ve bu kurullar tarafından alınan kararların tümünün YSK’nın internet sitesinde yayımlanmadığı kaydedildi.

Cumhurbaşkanı
Cumhurbaşkanının partilerüstü kalması ve görevini tarafsız biçimde icra etmesinin gerekliliğine rağmen, “cumhurbaşkanının kampanya boyunca yürüttüğü faaliyetlerin seçim kurallarına ve Venedik Komisyonu’nun seçimlerle ilgili İyi Uygulamalar Kodu’na aykırı olduğu” belirtildi.

AKPM heyeti
Seçim yasasının seçim kampanyalarının finansmanına dair ayrıntılı düzenleme içermediği yönündeki eleştiriler de raporda değinilen noktalar arasındaydı.
Toplam 30 Avrupalı parlamenterden oluşan AKPM heyeti, seçimleri AGİT heyetiyle beraber 17 ekip halinde İstanbul, İzmir, Adana, Diyarbakır, Samsun ve Konya’da gözlemlemişti. (YY)bianet
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *