ANASAYFA arrow right Siyaset

Dağlıca’da Neler Oluyor?

Dağlıca’da Neler Oluyor?
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.33
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.33
Hakkari Dağlıca’da sayısı açıklanmamasına rağmen çok sayıda askerin öldüğü ve yaralandığının
Hakkari Dağlıca’da sayısı açıklanmamasına rağmen çok sayıda askerin öldüğü ve yaralandığının tahmin edilen bölgede yaşananlarla ilgili iddiaları Yüksekova Haber Yazı İşleri Müdürü Zeki Dara’ya sorduk.
Hakkari’nin Yüksekova ilçesi Dağlıca bölgesinde dün meydana gelen patlama ve ardından çıkan çatışmayla ilgili Yüksekova Haber Yazı İşleri Müdürü Zeki Dara’yla konuştuk.

Bölgede internet bağlantısının ve yer yer cep telefonu bağlantısının çok kötü durumda olduğunu belirten Dara, çatışma bölgesinden net bilgi alamadıklarını ama yaklaşık 24 saat geçmesine karşın hala bir açıklama yapılmamasının insanlarda ölü ve yaralı sayısının yüksek olduğu yönünde şüpheleri artırdığını söyledi.
“Esat Canan konuşulanların ötesinde bir şeyler döndüğü görüşünde”
Çatışmada ölen ve yaralananlarla ilgili hala bir bilgi olmaması hakkında görüşlerini sorduğumuz Dara, aynı soruyu eski Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Hakkari Milletvekili Esat Canan’a sorduğunu söylüyor ve aralarındaki diyalogu şöyle aktarıyor:

“Esat Canan'la konuştuğumda askerin bu kadar kontrol altında tuttuğu söylenen bir bölgede yaklaşık 24 saat boyunca hala net bilgi olmamasını neye bağladığını sormuştum. Bana medyada konuşulanların ötesinde bir şeyler döndüğünü söyledi.
Daha önce böyle bir şeye tanık olmadığımızı ifade etti ve 2007'deki Dağlıca baskınından bahsetti. O baskının ardından bir kaç saat sonra her şey netleşmişti.”

150 kişilik heyet Dağlıca yolunda
Dara, aralarında Esat Canan’ın da olduğu 150 kişilik bir grubun Dağlıca’ya doğru hareket ettiğini belirtirken, bu grupta Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) ve sivil toplum örgütlerinden temsilcilerin yer aldığını ifade etti.
Dara, bu grubun sabah saatlerinde de Dağlıca’ya gitmek istediğini ama izin alamadıklarını sözlerine ekledi.
Dara’nın açıklamalarından diğer satırbaşları ise şöyle:

“Çatışmalar üç haftadır sürüyor”
“En az üç haftayı aşkın süredir Dağlıca bölgesinde çatışmalar devam ediyordu. Bu çatışmaların durması için 32 kişilik bir canlı kalkan grubu o bölgede bulunuyordu.
“Canlı kalkanların oradan çıkması için bölge havadan ve karadan bombalanıyordu.
Aralarında Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink'in de bulunduğu 32 kişilik canlı kalkan grubu dün gözaltına alındı. Bugün de gözaltı süreleri 24 saat daha uzatıldı.

“Çatışma saatlerce sürdü”
“Bu sırada dün temizlik operasyonu başlatıldı. Bu operasyon sürerken daha önceden tuzaklanmış bombalar eş zamanlı olarak patlatılmış.
“Akabinde saatlerce süren yoğun çatışma başladı. Saat 15.00 sularında başlayan çatışma, yoğun sis ve yağışa rağmen gece saatlerine kadar devam etti.

“Sivillerden endişeliyiz”
“Şu an itibariyle bölgeden hiç bir şekilde bilgi alınamıyor. Öte yandan oradaki yaralılar da hastanelere taşınamıyor. Dağlıca bölgesinde çatışmanın yaşandığı alana çok yakın sadece sivillerin yaşadığı beş altı köy var.

Onlarla ilgili de endişeliyiz.
“Ölen yaralanan askerlerle ilgili bilgi verilmediğine göre maalesef ölen asker sayısının yüksek olabileceğini tahmin ediyoruz. Ayrıca kaçırılan askerler olduğu iddia ediliyor. Ancak tabii bu bilgiler hep teyide muhtaç.
“İnternet yok, bilgi alamıyoruz”
“Bölgede internet ve telefon çok problemli halde. Pek çok yerde internet erişimi sağlanamıyor. Hakkari Merkez'de bile ciddi anlamda internet problemi var.
“Güvenlik bürokrasisinden de kimseye ulaşıp ne olup bittiğine ilişkin net bir bilgi alamıyoruz. Normal şartlarda bile böyle ilgileri almak çok zorken, şimdi çok daha zor.
“Yüksekova'da çok ciddi bir hava trafiği yaşanıyor. Bölgeye dörder beşerli gruplar halinde devamlı helikopterler gidiyor.” (EKN)bianet


İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *