ANASAYFA arrow right Siyaset

Economist: Hapisteki Kürt lideri seçim sonucunu belirleyebilir

Economist: Hapisteki Kürt lideri seçim sonucunu belirleyebilir
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.22
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.22
İngiltere'de yayınlanan The Economist, 24 Haziran seçimlerine ayırdığı makalede, Türkiye'deki Kürt seçmenlerin parlamento ve cumhurbaşkanının seçilmesinde belirleyeceği olacağını yazdı. Economist dergisi, "Hapisteki bir Kürt lider Türkiye'deki seçimleri
İngiltere'de yayınlanan The Economist, 24 Haziran seçimlerine ayırdığı makalede, Türkiye'deki Kürt seçmenlerin parlamento ve cumhurbaşkanının seçilmesinde belirleyici olacağını yazdı.
Economist dergisi, "Hapisteki bir Kürt lider Türkiye'deki seçimleri etkileyebilir" başlıklı attığı yazıda erken seçimleri ele aldı.
HDP'nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaşve genel olarak tüm Kürt seçmenlerin belirleyici olduğu vurgulanıyor.
BBC Türkçe'nin haberine göre Nusaybin mahreçli makalede, ilçede yıkıntıların arasından yeni apartmanların yükseldiği ve "hükümetin yıkımın üzerine beton dökmek için elinden geleni yaptığı" söyleniyor.
Makalede "Türk Ordusu ve PKK militanları arasında 2015 ve 2016'da yaşanan, ülke genelinde binlerce kişinin hayatına mal olan çatışmalarının izlerini bulmanın kolay olduğu" ifadeleri kullanılıyor.
"HDP büyülü sayısıyı geçerse..."
Makale şöyle devam ediyor:
"Türkiye'deki Kürtler'in sayısı 15 milyonu buluyor. Güneydoğudakiler ve ülkenin değer kesimlerindeki seküler Kürtler, bazı solcular ve liberallerin de destek verdiği Halkların Demokratik Partisi'ne oy verme eğiliminde.
"Diğer bölgelerdeki, 1980 ve 1990'lardaki çatışmalarda yerlerinden olan köylülerin çocukları ve torunları, birçoğu Türk kültürüne asimile oldu ve sık sık AKP'ye oy verdi, bazı dindar Kürtler de öyle.
"HDP muhalefetin geri kalanının kurduğu ittifakın dışında tutuldu. Parlamentoya girebilmesi için yüzde 10 barajını aşması gerek. Bu olmazsa, Erdoğan'ın AKP'si büyük ihtimalle uzun süredir elinde tuttuğu çoğunluğu koruyacak.
"Ancak HDP büyülü sayıyı geçerse, parlamentoda çoğunluk yarışı ortada ve bu da yeniden Cumhurbaşkanlığına seçilmiş Erdoğan ile parlamento arasında bir siyasi mücadeleyi beraberinde getirebilir.
"Kamuoyu yoklamalarının gösterdiği gibi cumhurbaşkanlığı yarışı ikinci tura kalırsa, Kürtler ve Türkiye'nin geri kalanı büyük ihtimalle Erdoğan ve muhalefetin başlıca adayı Muharrem İnce arasında seçim yapacak. Erdoğan yarışta önde ama fark kapanıyor."
"İnsanar İnce'ye daha yakın hissediyor"
Economist, "Kürtler açısından seçimin o kadar kolay olmadığını, bazı Kürtler 'in Erdoğan'ı reform sembolü ve polis tacizi olmadan kendi dillerini kullanıp, geleneklerini yaşamalarını kolaylaştıran lider olarak gördüklerini, bazı Kürtler 'in de Erdoğan'ın 2015'te terk ettiği PKK'yla müzakereleri yeniden canlandırabileceğini umduğunu" söylüyor.
Nusaybin'de konuşan HDP yetkilisi Ferhat Kut da "Burada insanlar, Erdoğan ve İnce arasında, İnce'ye daha yakın hissediyor" diyor.
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *