ANASAYFA arrow right Siyaset

Erdoğan: Ekonomik durumun Brunson olayıyla ilgisi yok

Erdoğan: Ekonomik durumun Brunson olayıyla ilgisi yok
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.23
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.23
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Reuters’a yaptığı değerlendirmelerde rahip Brunson’ın terör örgütleriyle münasebetler
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Reuters’a yaptığı değerlendirmelerde rahip Brunson’ın terör örgütleriyle münasebetleri olduğunu savundu ve 12 Ekim’de mahkemeye çıkacağını hatırlatarak yargı sürecine müdahale edemeyeceğini söyledi.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu görüşmeleri için Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) bulunan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Reuters Haber Ajansı'nın sorularını yanıtladı.
Erdoğan 12 Ekim’de hakim karşısına çıkacak rahip Brunson’ın durumu, Fethullah Gülen’in iadesi, Merkez Bankası’nın aldığı faiz kararı ve Almanya’ya gerçekleştireceği ziyaret öncesi iki ülke ilişkileri hakkında konuştu.
Erdoğan’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:
“İsminiz andığınız zat…”
“İsmini andığımız zat (Rahip Brunson), terör örgütleriyle münasebetleri olduğu için tutuklanmıştır. Şu an bu tutukluluk içerisindedir. Sağlık nedeniyle yargı kendisinin eve çıkmasına izin vermiştir.
“12 Ekim’de mahkemesi var. Yargı ne karar verir bunu bilemem. Buna siyasiler karar veremez.
“Gülen yargılanmıyor, Brunson yargılanıyor”
“Benzer şeyler özellikle ABD’de olmuş durumda. Örneğin, Türkiye’de darbe girişiminde bulunup 251 kişinin ölümünden sorumlu olan FETÖ ABD’dedir.
“ABD’de olan bu zat şu an yargılanmıyor. Biz dosyalarını gönderdiğimiz halde, buradaki yetkililer yargılamamakta ne yazık ki direnmektedir.
“Türkiye ile ABD arasında suçluların iade anlaşması vardır. Buna rağmen burada Fethullah Gülen denen şahıs rahatlıkla bırakılabilecekken bırakılmamaktadır.
“Brunson şu an yargılanmaktadır. Yargılanan bir kişiye bıraktım, git demeye ne ben, ne başkaları yetkilidir. Bu yetki hakimlerindir. 12 Ekim’de mahkeme ne karar veriri bilemem. 12 Ekim gelsin göreceğiz.
“Brunson olayının ekonomimizle ilgisi yok”
“Brunson olayının bizim ekonomimizle yakından uzaktan alakası yoktur.
“Bir ekonomik sıkıntı yaşandığında benim, 'Bu teğet geçecektir' demiştim. O sıkıntıyı aştık, Türkiye ekonomik rahatlama sürecine girdi.
“Şu an ekonomik sıkıntı abartılacak bir sıkıntı süreci değildir. Türkiye kendi imkanlarıyla bunu aşacaktır. Bunun emareleri görülüyor. Bunun Brunson’la yakından uzaktan alakası yoktur.
Merkez Bankası’nın faiz kararı
"Merkez Bankası bağımsızlığının bir ifadesi olarak faiz oranlarını buraya kadar çıkarmıştır.
“Bunlar Cumhurbaşkanı olarak tasarrufumda olan bir şey değil. Ben yüksek faize karşı olan birisiyim.
“Yüksek faiz oranları bir defa girişimcinin yatırımcının bu noktadaki adımlarının olumsuz etkileyecektir.
“Finans sektörünün yatırımcıya, girişimciye imkan hazırlaması gerekir ki üretim olabilsin. Üretim olursa istihdam olur, ihracat olur.
“Ama Merkez Bankası, bu yüksek faiz uygulamasıyla bir çözüm olacağı istikametinde bu kararı verdi. Temenni ediyorum beklentileri gerçekleşir. Çünkü bunun bir de enflasyon durumu var. Yüksek faiz yüksek enflasyon getirir.
“Almanya’yla ilişkileri eski sıcak günlere taşımak istiyoruz”
“Almanya’ya gittiğim gün şansölye Merkel ile görüşmem olacak. Ertesi gün ucu açık bir kahvaltımız kendisiyle olacak.
“Türkiye Almanya ilişkilerini o eski sıcak günlere taşımak istiyoruz.
“Zaten Türkiye’nin Almanya ile olan ilişkileri ticari hacim noktasında çok çok yüksekti, bunu yeniden o seviyeye çıkartmayı hedefliyoruz.
“Turizm konusunda Almanya öndeydi, şu anda Rusya geçmiş vaziyette. Bu konuları, bölgedeki siyasi sıkıntıları, ikili ilişkilerimizi hepsini tekrar masaya yatıracağız.
“Atılması gereken adımları da birlikte atacağımıza inanıyorum.
“İran’dan doğalgaz almayıp halkımı mı üşüteyim?”
(İran ambargosu) Gerçekçi olmak lazım. Sayın Obama döneminde buna benzer durumlar söz konusu olmuştu. Şu gerçeği göreceğiz, biz doğalgazı eğer alamazsak ben halkımı ne ile ısıtacağım?
“Şu anda benim ülkemin tükettiği doğal gazın yüzde 50’sini biz Rusya’dan alıyoruz, geri kalanını İran’dan Azerbaycan, Irak, bazen Cezayir’den alıyoruz.
“Ben bu doğalgazı almadığım takdirde halkımı kar kışta o soğukta üşütecek miyim? Bizim görevimiz halkımızın mutluluğu değil mi?
“Kimse kusura bakmasın atacağımız adımları kendi tasarrufumuz içerisinde atarız. Ve bunu atarken de halkımızın bir defa huzurunu, halkımızın menfaatlerini gözetmekle mükellefiz.”bianet
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *