ANASAYFA arrow right Siyaset

Farklı olanı kimliksiz ve kişiliksiz bırakma politikasının tezahürleri

YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.28
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.28
HDP, Sivas katliamının, aradan 22 yıl geçmesine rağmen tam olarak aydınlatılmadığını vurgulayarak,
HDP, Sivas katliamının, aradan 22 yıl geçmesine rağmen tam olarak aydınlatılmadığını vurgulayarak, “22 yıl önce Sivas’ta katledilen insanlarımızı bir kez daha saygıyla anıyor, devletin karanlık eli ile organize edilmiş olan bu katliamı bir kez daha lanetliyor ve tüm acıların ortağı olduğumuzu ifade ediyoruz” açıklamasında bulundu.
HDP Merkez Yürütme Kurulu açıklamasında 22 yıl önce Sivas’ta gerçekleştirilen ve 35 kişinin ateşe verildiği insanlık dışı katliamın unutulmadığına dikkat çekildi. “O gün Sivas’ta yaşananlar farklı halkların, inançların, kültürlerin beşiği olan Anadolu ve Mezopotamya topraklarında görülen acılardan sadece birisidir” vurgusu yapılan açıklamada, “Tunceli, Koçgiri, Malatya, Ortaca, Maraş, Çorum, Gazi katliamları da aynı zihniyetin sonuçları olmuştur” ifadeleri kullanıldı.

Alevi toplumunun Cumhuriyet tarihi boyunca uğradığı onca katliamın nedeninin “Farklı olanı kimliksiz ve kişiliksiz bırakma politikası” olduğu savunulan açıklamada şunlar kaydedildi:
“Tekçi anlayışın savunucuları ve takipçileri, devlet gücünü de arkalarına alarak bu katliamları gerçekleştirmişlerdir.
Bu katliamlar nedeniyle Alevi toplumundan hiç özür dilenmemiş, devletin katliamlardaki rolü ve tutumu mahkûm edilmemiş, adalet sağlanmamıştır. O nedenle de acılarımız dinmemiş, yüreklerimiz soğumamıştır.
Sivas katliamı, aradan 22 yıl geçmesine rağmen tam olarak aydınlatılmamış, katillerin bir kısmı yakalanmamış, suçlular korunmuştur. İnsanlık suçu kabul edilmesi gereken bu katliamdaki suçluların bir bölümü ‘zaman aşımı’ gerekçe gösterilerek aklanmıştır. AKP ise, sanık avukatlarını Meclise, belediye başkanlıklarına ve yönetici kadrolarına taşımıştır.

Sivas katliamı da Roboski katliamı gibi devletten, devletin Alevi toplumuna ve Kürt halkına geleneksel bakış açısından, inkâr ve asimilasyon politikalarından, ‘tekçi’ yaklaşımdan ayrı düşünülemez.”
Bu katliamlarla ve anlayışla yüzleşme gerçekleşmedikçe, yüzyıllar geçse de açılmış olan yaraların kapanmayacağı, yakınlarını kaybeden insanlara, tüm vicdanlı halkın acılarına ve yaslarına içten saygı duyulmayacağı belirtilen açıklamada, “O nedenle bir kez daha katliamlarla ilgili dosyaların açılarak tarihle hesaplaşılması ve adaletin sağlanması yönünde samimi girişimlerde bulunulması gerekliğini hatırlatıyoruz” denildi.

HDP açıklamasında ayrıca hesap sormanın ve yüzleşmenin yolunun, ortak bir demokrasi ve özgürlük programıyla mücadeleyi büyütmekten geçtiğinin altı çizilerek, şöyle devam edildi:
“Türkiye’nin farklı halklarının, kimliklerinin, inançlarının ve kültürlerinin güçlerini, enerjilerini ve iradelerini birleştirmek; demokrasi, eşitlik ve adalet mücadelesini yükseltmek bugün ve yarın yapılması gerekendir. Eşit yurttaşlık talepleri ancak bu yolla karşılanabilir, ayrımcılık ve adaletsizlik önlenebilir.
22 yıl önce Sivas’ta katledilen insanlarımızı bir kez daha saygıyla anıyor, devletin karanlık eli ile organize edilmiş olan bu katliamı bir kez daha lanetliyor ve tüm acıların ortağı olduğumuzu ifade ediyoruz.” ANKA
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *