ANASAYFA arrow right Siyaset

Gümrük kapıları ve yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemlerine cuma günü başlanıyor

Gümrük kapıları ve yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemlerine cuma günü başlanıyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.25
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.25
7 Haziran Genel Seçimi’ne 34 gün kaldı.Seçim takviminde Mayıs ve Haziran aylarının önemli günleri 8 Mayıs – 28 Mayıs ve 6 ve 7 Haziran günleri.
Mayıs – Haziran 2015 Seçim Takvimi
Yurtdışında oy verme işlemi ne zaman başlıyor? Seçim propagandaları ne zaman başlıyor; ne zaman bitiyor? Hükümet üyelerini sınırlayan maddeler neler?
7 Haziran Genel Seçimi’ne 34 gün kaldı.Seçim takviminde Mayıs ve Haziran aylarının önemli günleri 8 Mayıs – 28 Mayıs ve 6 ve 7 Haziran günleri.
8 Mayıs Cuma günü gümrük kapılarında ve yurt dışı temsilciliklerinde oy verme işlemleri başlıyor.
28 Mayıs Perşembe günü ise propaganda serbestliğinin başladığı gün.Bu serbestlik 6 Haziran Cumartesi günü saat 18.00’da sona eriyor ve seçim propaganda yasağı başlıyor.
Yüksek Seçim Kurulu (ysk) seçim yasaklarının oy kullanılan 7 Haziran günü saat 24.00’te sona ereceğini açıkladı.

MAYIS
18 Mayıs- Pazartesi
Sandık seçmen listelerine sandık alanı görevlileri şerhi işlenerek çoğaltılmaya başlanılması.

22 Mayıs- Cuma
1- Sandık seçmen listelerinin çoğaltılmasının bitirilmesi,
2- İlçe seçim kurullarınca sandık kurulları başkanlarına, seçim araç ve gereçlerini ihtiva edecek şekilde teslim edilmesi gereken malzeme torbalarının hazırlanmasına başlanılması,
3- Seçimlere katılan siyasi partilerin radyo ve televizyonda propaganda başvuruları ve propaganda sırasının belirlenmesi için kuraya katılacak temsilcisi ile Türkiye Radyo Televizyon Kurumu temsilcilerinin Yüksek Seçim Kuruluna bildirilmesinin son günü.

23 Mayıs- Cumartesi
Radyo ve televizyonda yayın için başvuran siyasi partilerin radyo ve televizyonda yapacakları propaganda konuşmalarının yayın ve zaman sıralarının belirlenmesi için Yüksek Seçim Kurulunca ad çekilmesi .

HAZİRAN
1 Haziran- Pazartesi
1-Yurt içi görevlilerle ilgili eğitim çalışmalarının tamamlanması,
2-Sandık kurulları başkanlarına teslim edilecek seçim araç ve gereçlerini içeren malzeme torbalarının hazırlanmasının bitirilmesi (298/68),
3-Seçmen bilgi kâğıtlarının seçmenlere dağıtılmasının tamamlanması ve dağıtılamayanların ilgili ilçe seçim kurulu başkanlıklarına teslimi (Görevliler 1 Haziran 2015 Pazartesi günü akşamına kadar herhangi bir nedenle dağıtamadıkları seçmen bilgi kâğıtlarını ilçe seçim kurulu başkanına iade ederler (Örnek: 16 no.lu Tutanak). Bütün bunlara rağmen seçmen bilgi kâğıtlarını herhangi bir şekilde 1 Haziran 2015 Pazartesi gününe kadar alamayanların ilçe seçim kurulu başkanlıklarından almaları hususu ilçe seçim kurulu başkanlıklarınca ikişer gün ara ile iki kere ilân edilir. Alınmayan seçmen bilgi kâğıtları da oy verme gününde sahipleri tarafından istenildiğinde verilmek üzere sandık kurulu başkanlarına teslim edilir.).

3 Haziran- Çarşamba
İlçe seçim kurulları başkanlıklarınca malzeme torbalarının sandık kurulu başkanlarına teslimi ve göreve hazır duruma getirilmeleri.

4 Haziran- Perşembe
Tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listelerinin kesinleştirilmesi ve çoğaltılmasına başlanması.

5 Haziran- Cuma
Kesinleştirilen tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin seçmen listelerinin çoğaltılma işleminin tamamlanması.

6 Haziran- Cumartesi
Seçim propagandasının sonu (Saat 18:00) (HK)

Propaganda düzenlemeleri
3627 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Kanunu’na göre propaganda düzenlemeleri 298/49, 55-B3, 64,65, 66 maddeleriyle yapılıyor.

Mabetlerde ve genel yollarda propaganda yasak
50. madde propaganda sınırmlamaları getiriyor.
Madde 50: Seçim zamanında, genel yollar üzerinde, mabetlerde, kamu hizmeti görülen bina ve tesislerde ve ilçe seçim kurullarınca gösterileceklerden başka meydanlarda toplu olarak sözlü propaganda yapılması yasaktır.
İlçe seçim kurulları, gidiş gelişi bozmayacak ve pazarların kurulmasına engel olmayacak surette toplantıların genel olarak yapıldığı ve varsa elektrik tesisatı olan yerleri seçmek suretiyle hangi meydanlarda toplu olarak sözlü propaganda yapılabileceğini tespit ederler.
Siyasi partilerin toplu olarak sözlü propaganda yapmak için müracaatları üzerine, toplantı, meydan, gün, sıra ve saatlerini ilçe seçim kurulu ad çekme ile belirtir ve ilgililere tebliğ eder. Bağımsız adaylar için de aynı suretle haftada bir gün ayrılır.

Hükümet üyeleri devlet olanaklarından yararlanamaz
İktidar partisi üyelerinin uyması gereken yasaklar Madde 65 ve Madde 66 ile düzenleniyor.
Madde 65: Seçim propagandasının başlangıç tarihinden oy verme gününü takip eden güne kadar olan süre içinde Başbakan ve bakanlarla, milletvekilleri, yurt içinde yapacakları seçim propagandası ile ilgili gezileri makam otomobilleri ve resmi hizmete tahsis edilen vasıtalarla yapamazlar. Bu maksatla yapacakları gezilerde, protokol icabı olan karşılama ve uğurlamalarla törenler yapılamaz ve resmi ziyafet verilemez.
Yukarıda yazılı süre içinde Başbakan ve Bakanlar seçimle ilgili faaliyetlerinde ve konuşmalarında bu kanun hükümleriyle bağlıdırlar.
Madde 66: Seçim propagandasının başlangıç tarihinden oy verme gününü takip eden güne kadar geçen süre içinde Başbakan, bakanlar, milletvekilleri ve adayların seçim propagandası ile ilgili olarak yapacakları gezilere hiç bir memur katılamaz.bianet
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *