ANASAYFA arrow right Siyaset

HDP, on bin müşahitle yurtdışı oylarını takip edecek

YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.25
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.25
HDP Yurt Dışı Seçim İşleri Sorumlusu Ahmet Karataş, yurtdışı temsilcilikleri ve gümrüklerde

HDP Yurt Dışı Seçim İşleri Sorumlusu Ahmet Karataş, yurtdışı temsilcilikleri ve gümrüklerde 8 Mayıs’ta başlayacak oy verme işlemine nasıl hazırlandıklarını anlattı.

8 Mayıs Cuma günü gümrük kapılarında ve yurtdışı temsilciliklerinde oy verme işlemleri başlıyor.

Yurtdışında oy verme süreci nasıl işliyor?

Yurtdışında kurulacak sandıklarda, başkan ve bir üyesi kamu görevlisi, diğer üç üyesi de siyasi partili üyelerden oluşan sandık kurulu görev yapacak. Bu kurul her gün oy verme süresi bitiminde sandığı açacak, çıkan oy zarflarını açmadan sayıp, tutanak altına alacak ve temsilciliklerde misyon şefi ile bir kamu görevlisi üye ve üç siyasi partili üyeden oluşan saklama kuruluna (Komisyona) ağzı mühürlü torbalar içinde teslim edecek.

Ağzı mühürlü oy torbaları, diplomatik torbalara konulup ağzı tekrar mühürlenerek, diplomatik kurye ile Yurt Dışı İlçe Seçim Kuruluna (Ankara’ya) getirilecek.

Yurt dışından gelen oy torbaları Türkiye’de oy verme günü saat 17.00’ye kadar siyasi partilerin denetiminde Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulunda muhafaza edilecek. Oy verme süresi bitiminden itibaren, başkan ve bir üyesi kamu görevlisi, diğer üç üyesi de siyasi partili üyelerden oluşan sayım sandık kurulları, oy torbalarını açarak oyların sayımını yapacak ve tutanak altına alacak. Oyların, yurt dışında kullanılmasından Türkiye’de sayımına kadar her aşamada siyasi parti temsilcileri bulunacak.

Yurtdışında oy verme günleri seçmen yoğunluğuna göre belirlenecek.Son tarih 31 Mayıs.Oy verme sürelerinin artmasıyla oyların güvenliğinin nasıl sağlanacağı konusunu gündemde.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Yurt Dışı Seçim İşleri Sorumlusu Ahmet Karataş ile yurtdışı seçim sürecini ve yurtdışında nasıl çalışacaklarını konuştuk.

Karataş, seçmenleri bilgilendirdiklerini, on bin civarında müşahit görevlendirdiklerini belirtti.

“150 sandık bölgesi”

Karataş, yurtdışında 150 sandık bölgesi olduğunu, oy verme sürelerinin seçmen yoğunluğuna göre konsolosluklarca belirleneceğini söyledi:

“Her sandık bölgesinde konsolosluklar seçmen yoğunluğuna göre 8-31 Mayıs arasında oy verme günleri belirledi. Almanya, Fransa ve Belçika’da oy verme işlemi 8’inden 31 Mayıs’a dek sürecek.

“Seçmenlerimizi hangi günlerde oy kullanacakları konusunda bilgilendirdik. Avrupa’da kimi yerlerde konsolosluklar oy kullanma bölgesinden 150-200 kilometre uzakta.100 kilometre ve üzerindeki uzağındaki seçmenlerimizi taşımak için araçlarımız hazır.

“Sandıkların başında siyasi partili üç kişilik kota var. Boşluk var ise oralarda partililerimiz olacak. Ancak bunun yanında yurt dışında on bin civarında müşahit görevlendirdik.Sandık başındaki müşahitlerimiz oy kullanma süresi bitene dek gözlemde olacak.

“Müşahitlerin parti mühürlü kartlarını hazırlayıp Brüksel’e gönderdik. Seçmen sayısına göre müşahit isimleri belirlenip kartlar hazırlanıp dağıtıldı.Bugün itibariyle müşahitlerimiz hazır.

“Müşahitler sandıklar kapatılana dek bekleyecek. 31’inden sonra sandıklar Çin, Amerika gibi ülkelerden doğrudan diğer bölgeler ise Almanya ve Fransa’da toplanıp Türkiye’ye gönderilecek.

“Oylar kargo uçaklarıyla Türkiye’ye gelecek. Siyasi partilerin YSK’ya verdiği isimler de, masrafını YSK’nın ödediği özel pasaportlarla bu uçakla gelecek. Oylar Ankara’ya getirilecek.”

“Sandıklar beş anahtarla açılacak”

Karataş, bu yıl ilk kez gerçekleşecek yeniliklerden bahsetti:

“Sandıklara bu yıl ilk kez gelen güvenlik uygulamasına göre, sandık başındaki beş görevlide birer anahtar var. Beş anahtar bir arada olmadan sandıklar açılamayacak.

“Eskiden yurtdışında alınan oylar gelen oya ilave yapıyordu. Çok milletvekili çıkaran yerler daha karlı oluyordu.MHP’nin bunun adaletsiz durum ortaya çıkardığına yönelik itirazı üzerine bu değişti. A partisi bir seçim bölgesinde çok öndeyse, yurtdışından gelen oylardan daha az yararlanacak.

“Yurtiçi için olduğu gibi yurtdışı için de bilgisayar ağı kurduk. Her ile sistem yerleştirdik.Genel merkezle ilişki şifre numarası sayesinde sandıklar açıldığında tutanakların sayısı işlenerek merkeze gönderilecek.Yurtdışında da Brüksel büro üzerinden bu uygulama yapılacak. Orada oylar açılmayacak ancak, kaç oy kullanıldığını görebileceğiz.”

 

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *