ANASAYFA arrow right Siyaset

HDP’nin meclise girmesi şart

HDP’nin meclise girmesi şart
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.25
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.25
HDP Grup Başkanvekili ve İmralı heyeti üyesi Pervin Buldan,
AKP savaş hazırlığı yapıyor
HDP Grup Başkanvekili ve İmralı heyeti üyesi Pervin Buldan, “AKP hükümetinin, hem Türkiye'de bir iç savaşın başlaması hem de başta Suriye olmak üzere komşu ülkelerle de bir savaş hazırlığına tamamen kendisinin yoğunlaştığını ifade edebiliriz. AKP'nin tutumundan söylemlerinden ne yazık ki biz seçim sonrası bir savaş hazırlığının yapıldığını görebiliyoruz.HDP'nin Meclis'e girmesiyle birlikte tüm bunlarının önünün kesilebilmesi için HDP'nin parlamentoya girmesi şart olarak görüyoruz” dedi.
Buldan DİHA’ya konuştu.Seçim sürecinde düzenlenen saldırıları değerlendiren Buldan, AK Parti hükümetinin başta barış ve müzakere süreci olmak üzere seçim sürecini de tehlikeye atan girişim ve söylemlerle müzakere ve seçim sürecini tehlikeye soktuğunu iddia etti.
Buldan, “Aslında bu saldırganlıkların altında yatan sebepleri biraz açmak gerekiyor” derken, şöyle konuştu:

“Sonuçta bu bir demokrasi yarışı. Ama bugün AKP hükümetinin ne yazık ki MGK ile birlikte bir savaş kararı aldığının altını çizmek gerekir.Savaş kararı ile birlikte HDP'yi Meclis'e sokmama gibi bir girişim var ne yazık ki.Seçim sonrasında HDP'nin Meclis'te olmaması Türkiye açısından büyük bir kayıp olacaktır.Bununla birlikte de başta Türkiye olmak üzere komşu ülkelerle de bir savaşın kapımızda olduğunu ifade etmek lazım. AKP hükümetinin, hem Türkiye'de bir iç savaşın başlaması hem de başta Suriye olmak üzere komşu ülkelerle de bir savaş hazırlığına tamamen kendisinin yoğunlaştığını ifade edebiliriz. Çünkü AKP'nin söylemlerinden böylesi bir karar aldıklarının ortaya çıktığını söyleyebiliriz.Ama Türkiye başta kendi içerisindeki toplumsal barış olmak üzere tüm Ortadoğu ülkeleriyle bir barışı yakalamak zorundadır.Yoksa başta seçim süreci olmak üzere yaşanacak olan süreçlerin hepsi risk altındadır.Ama AKP'nin tutumundan söylemlerinden ne yazık ki biz seçim sonrası bir savaş hazırlığının yapıldığını görebiliyoruz. HDP'nin Meclis'e girmesiyle birlikte tüm bunlarının önünün kesilebilmesi için HDP'nin parlamentoya girmesi şart olarak görüyoruz."

Hükümet yetkililerinin, kendileriyle yaptıkları toplantılarda hem de kamuoyuna yaptıkları açıklamalarda bu sürecin kamuoyuna mal olduğunu ifade eden beyanlarda bulunduğunu aktaran HDP’li Buldan, şunları kaydetti:
“Yaptığımız görüşmelerde de bu sürecin devam ettiğini kendi cephelerinden hiçbir aksaklığın yaşanmadığını ifade ediyorlar ama somut herhangi bir adım atılmadığı için biz çözüm sürecinin şu anda dondurulmuş olduğunu ifade edebiliriz. Başta hükümet yetkilileri olmak üzere çözüm süreci içinde yer alan Yalçın Akdoğan da olmak üzere yapılan her görüşmede çözüm sürecinin devam edeceğine dair hükümetin ve devletin bu konuda kararlı olduğu yönünde söylemleri var. Fakat bunun pratikte karşılığı yok. Sadece söylemde bunun topluma mal olduğunu ifade ediyorlar.Ama somut adımlar atılmayan bir sürecin ilerleme şansının olmadığını düşünüyoruz.

Dolayısıyla çözüm süreci dondurulmuş durumda.Cumhurbaşkanı da yaptığı mitinglerde bunu beyan ediyor.Fakat hükümet yetkilileri kendi iradeleri olmadığı için Cumhurbaşkanı ne söylese onun söylediğini söylemek zorunda kalıyorlar.Ama hükümet yetkililerinin Cumhurbaşkanı'nın söylemi dışında bu sürece sahip çıkmaları gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü Meclis bünyesinde kurulan bir çözüm kurulu var bu kurulda hükümet yetkilileri de var. Ama ne yazık ki süreci sabote eden, HDP'yi hedef haline getirmeye çalışan açıklamalarla süreci ne yazık ki provokasyon hazırlığı içinde olan bir kesime zemin olarak sunmaktadırlar. Bunun doğru olmadığını ve bu tutumdan bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

KCK yetkilileri ile İmralı heyeti olarak 7 saatlik bir toplantı gerçekleştirdik ve toplantının bir gündem maddesi de Öcalan'a uygulanan tecritti.Yaklaşık 1 buçuk aydır Öcalan ile görüşmeler kesildi. KCK yetkilileri kendi açılarından bu durumun kabul edilemez bir durum olduğunu, Öcalan'ın başta avukatları olmak üzere İmralı Heyeti ve başka kesimlerle acilen görüşmeler yapması gerektiğini ifade ettiler. Sonuçta başlatılan bir süreç var ve bu sürecin artık müzakere sürecine geçmesi gerektiğini de ifade ettiler.Fakat tecridin kendileri açısından bir savaş gerekçesi olduğunun altını çizdiler. Şu an bir seçim süreci olduğunu ve seçimlere çok kısa bir süre kaldığını ifade ederek seçimlere kadar bekleyeceklerini ifade ettiler. Yapılabilirse seçim öncesinde ama hükümet bu konuda adım atmazsa seçimlerden hemen sonra Öcalan ile heyetlerin tekrar adaya giderek görüşmelerinin başlatılması gerektiğini ifade ettiler.

Hükümetin bu konuda barış ve müzakere sürecini sabote eden yaklaşımlarının aslında kendileri açısından da dikkat çektiğini, keşif uçaklarının çok yoğun bir şekilde Kandil üzerinde uçtuğunu yine kırsal bölgelerde gerillaların toplu olarak bulunduğu alanlara obüs ve havanlarla atışların yapıldığını ifade ettiler ama tüm bunlara rağmen bir çatışmasızlık süreci olduğundan kaynaklı ve Öcalan'ın başlatmış olduğu barış ve müzakere sürecinin arkasında olduklarından kaynaklı bu süreci sabote etmemek adına onlara karşılık vermediklerini ifade ettiler. Ama seçimden hemen sonra bir adımın atılması konusunda bir beklentilerinin olduğunu da önemle ifade ettiler.Muhtemelen seçimler sonrası onlar da kamuoyuna bir açıklama yapacaklardır. Hem çözüm süreci hem Öcalan'la yapılacak olan görüşmelerin tekrar başlamasına ilişkin görüşlerini tekrar paylaşırlar.

7 saatlik toplantı içerisinde KCK yetkililerinin ifade ettiği şey barış ve müzakere sürecinin seçim sürecine kurban edilmemesi gerektiği yönündeydi. AKP'nin barış ve müzakere sürecini gündeminden çıkardığını fakat hem HDP'nin hem demokrasi güçlerinin barış ve müzakere sürecine sahip çıkmaları gerektiğinin altı önemle çizildi. Öcalan ile görüşmelerin yapılmamasının kabul edilebilir bir durum olmadığı ve şu anda Öcalan'ın bir tecrit içerisinde olduğu ifade edildi. Seçim sürecini kendilerinin koruyacağını ifade ettiler.Seçim sürecinin önemli bir süreç olduğunun da altı çizildi.Yapılan saldırılar karşısında büyük bir öfke duyduklarını ifade ettiler. Çünkü biz oradayken HDP il binalarına bombalı saldırılar gerçekleşmişti. Bu saldırıların da kabul edilemeyeceğini ifade ettiler." ANKA
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *