ANASAYFA arrow right Siyaset

Hedefimiz AKP, AKP’yi yıpratmak için bir kampanya gerekleştireceğiz

Hedefimiz AKP, AKP’yi yıpratmak için bir kampanya gerekleştireceğiz
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.18
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.18
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 7 Haziran genel seçimlerinde tek hedeflerinin iktidar partisi olduğunu,
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 7 Haziran genel seçimlerinde tek hedeflerinin iktidar partisi olduğunu, hedeflerinde muhalefet partilerinin olmadığını belirtirken, “Bizim seçimlerde hedefimiz AKP. AKP’yi yıpratmak için bir kampanya gerekleştireceğiz.Hedefimizde muhalefet partileri yok.HDP’nin baraj sorunu ortadan kalktı diyecek durumda değilim" dedi.
Demirtaş, Meclis’te genel seçimler öncesi son kez gazetecilerle bir araya geldi.Gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında pek çok konuya değinen Demirtaş soruları da yanıtladı.
Demirtaş, “Pertilerin aday profilini” değerlendirirken, HDP’nin milletvekili adaylarını belirlerken 4 ana kritere dikkat ettiklerini söyledi. Demirtaş şöyle dedi:

“Hiç bir parti seçmenini yüzde 100 tatmin edecek bir aday listesi çıkaramaz, siyasette böyle bir gerçeklik yoktur. Ama en makul listeyi çıkardığımıza inanıyorum.Burada makuliyetten kast ettiğim, dört temel kriteri adaylık belirlemelerinde esas aldık. Hem tek tek adaylarımız hem 550 adayımızın tümünü HDP vizyonunu ve profilini temsil etmeli. dedik. Çok dillilik, çok kültürlülük, çok inançlı Türkiye toplumu ve çoğulculuğa dayalı demokrasi anlayışını temsil etmeli.Kişinin kendisi de buna inanmalı 550 kişilik fotoğrafta da bu görülmeli.Adayların önemli bir kısmı toplumsal karşılığı olan isimler olmalı, adaylarımız seçmenle doğru iletişim kurarak, barajı aştıracak profili olmalı.Dördüncüsü de seçilecek adayların parlamentodaki mücadeleyi karşılayacak profilden oluşması gerekir.Çok karmaşık bir aday belirleme sistemi uyguladık. Çok sayıda eleme sistemi vardı, bunların hepsi devrede olduğu için HDP'nin listesi Türkiye'nin en renkli, Türkiye'yi tam da temsil eden liste oldu. Kimse yüzde yüz mükemmeli yakalayamaz. Daha iyisi olabilirdi ama bu zorluklar içinde biraz daha hassas dikkatli davrandığımız tercihler oldu.”
HDP’nin milletvekili aday listesine bakıldığında, diğer partilerden çok farklı olduğunu vurgulayan Demirtaş, "HDP’nin listesi Türkiye’yi temsil ediyor” dedi.

Demirtaş konuşmasına şöyle devam etti:
“Şu fark bariz öne çıkıyor. Kadın temsiliyeti. Partimiz listelerindeki kadın sayısı diğer üç büyük partinin listelerindeki kadınların sayısından fazla.Bu yönüyle diğer partiler sınıfta kaldı.Hiç bir parti aday profilinde mevcut çizgisinden vazgeçmemiş.Değişime, demokrasiye hasret Türkiye'ye dair ipucu yok.Yıllardır bu partiler ne idiyse aday listeleri de o. Tekçi, renksiz anlayışı ifade ediyor.Bence HDP dışında Türkiye partisi yok bu seçimlerde.AKP listesinde; Sayın Cumhurbaşkanı’nın ağırlığı vardı, aday listelerinde de olduğu anlaşılıyor.Tanıdıklardan, akrabalardan ‘sen- ben bizim oğlan’ diye oluşturdukları bir liste.Türkiye bunu hak etmiyor. Renksiz donuk bir liste.”
Demirtaş, cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki rakibi Ekmeleddin İhsanoğlu’nun adaylığına sevindiğini söylerken, "Sevindim doğrusu. İstanbul’dan adayız. Kendisine başarılar diliyorum” diye konuştu.
Demirtaş, son yapılan anketlerde HDP’nin barajı aşacağını umut ettiklerini belirtirken, partisinin seçim kampanyasını da şöyle anlattı:

“Cuma günü aday tanıtımı ile birlikte bir günlük aday eğitimi toplantısı yapıyoruz. 21 Nisan'da seçim bildirgemizi İstanbul'da açıklıyoruz.Kampanyamız yeni yaşam üzerine kurulu.Türkiye artık yeni bir yaşamı özledi.gittiğimiz yerlerde şunlarla karşılaşıyoruz. Küçük bir köyde bile komşular artık birbirinden korkar ürker hale gelmişler.Bizim, bu dönemde artık bu kutuplaşma ve gerilimi düşürecek bir siyasetimizin olacağını şimdiden söyleyebilirim.Tansiyonu asla yükseltmeyeceğiz, asla böyle bir politikamız olmayacak.neşeli cıvıl cıvıl bir kampanya yapmak istiyoruz. Barajı geçersek Türkiye siyaseti artık demokratik dengelere oturacak. Daha çok demokrasinin kendi içindeki sınıf gerilimleri veya toplumun günlük yaşamından kaynaklı gerilimler dışında Ortadoğu’yu sarsan iç çatışma potansiyelini ortadan kaldıracak, siyaseti ana akım siyaset haline getirmek istiyoruz.


Seçim güvenliği konusunda partilerine binlerce gencin başvurduğunu kaydeden HDP Eş Genel Başkanı, “Özellikle yurtdışı oyları konusunda içimiz rahat değil. günlerce kalacak sandıklar orada. Türkiye’ye gelecek, onların sayım gününe kadar güvenliği konusunda içimiz rahat değil. fakat yine de insanlar rahat olsunlar, elimizde ne imkan varsa kullanacağız” şeklinde konuştu. Seçim sandıklarının güvenliğini sağlamak amacıyla; binlerce gencin partilerine başvurduğunu anlatan Demirtaş, seçim öncesi bu gençlerin eğitimden geçeceklerini belirtti.

Dilek Öcalan’ın aday gösterilmesi konusunda, “Türkiye partisi olma iddiasıyla ters düşmüyor mu” şeklindeki bir soruyu Demirtaş, “Başta belirttiğim gibi; Dilek Öcalan çok renklilik profilinden biridir, kadın adaydır, Urfa’da uzun dönem siyaset yapan bir isimdir. Türkiye gerçekliğinin tam bir parçasıdır.Gerçekliğe hitap etmek istiyorsak, bunu dışlamadan yapmamız lazım.Ermeniler de Kürtler de başörtülüler de Türkiye'nin bir gerçeğidir” şeklinde yanıtladı.
Seçim çalışmalarından bahsederken, seçim şarkılarını kendisinin de seslendirdiğini anlatan HDP Eş Genel Başkanı, “Seçim müziğimiz birkaç güne hazır olur. Benim de katkım oldu.Ben yaptım gibi yansıtıyorlar.Ben de hasbel kader amatör müzikle ilgilenen biri olarak katkım oldu.Bir şeyler yaptık. Çok çalıştılar, emek harcadılar, ancak şarkıları hazırlayanlar açıklamak istiyorlar” dedi.

Seçim beyannamelerinin iki ayaklı olduğunu kaydeden Demirtaş şöyle dedi:
“Biri kadın, biri genel seçim beyannamesi. Kadınlar sadece kadın sorunlarına özgü, kadınların vaatleriyle oluşan bir beyanname hazırlıyorlar.ikisini de aynı gün açıklamayı düşünüyoruz. Seçim beyannamemiz boş hayaller seçmeni büyülemeye dönük hayaller üzerine kurulu olmayacak.Uçuk fikirler, uçuk vaatler olmayacak.Çözümü çok basit bir şekilde halkımızla paylaşacağız.İktidara gelince ‘Ankara’ya deniz getireceğiz’ diye bir vaadimiz yok.PKK'nın siyasi zemine dahil olması konusunda özgün bir aday çalışmamız olmadı.Fakat biz ortaya çıkaracağımız seçim sonucu ile birlikte gerçekten de silahların ebediyen susmasına yardımcı olacak bir inancı ortaya çıkaracağız.bu yönüyle PKK'nın silahsızlanmasını kolaylaştıracak bir hamle yapmış olacağız. HDP'nin başarısı silahsızlanmayı kolaylaştıracak sürecin önünü açar. Siyaseten ne kadar güven artarsa Türkiye’nin barışına kavuşması o kadar mümkün ve kolay olur. PKK'nın kadrolarının Meclis’ taşınması konusunda bir çalışmamız olmadı.Bunu çok da yanlış görmüyorum. PKK silahları bırakıp siyasete kanalize olacaksa bu benim hep desteklediğim bir şeydir.”

Demirtaş, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından kendisine yönelik sempatinin arttığına yönelik bir soru üzerine şöyle dedi:
"Şahsımla ilgili toplumun ilgisinin farkındayım. Gençlerin özellikle ilgisinin farkındayım, ben hepsine genç diyorum.Şuna dikkat çekmek istiyorum, Ben bir fenomen, bir rockstar popstar değilim.Siyasi hedefleri olan, Türkiye’nin barışa ihtiyaç duyduğu bir dönemde umut yaratan siyasetin eş başkanıyım. Beni bu yönümle ele alırlarsa beni çok mutlu eder. Öbür türlüsü gelip geçici hevestir, sadece popülerlik üzerinden siyaset yapılmasını doğru bulmuyorum.Bu gelenek sol, bir gelenek olarak, 2015 seçimlere damgasını vuracaktır.
HDP’nin hem yeni bir parti, hem de ilk kez seçimlere girmesi nedeni ile, “Baraj sorunu bizim için tümüyle ortadan kalkmıştır diyebilecek durumda değilim” değerlendirmesinde bulunan Selahattin Demirtaş, “AKP'den ciddi bir kopuş var. Şu anda tahminlerime göre AKP tek başına iktidarı kaybetmenin tam sınırında.Paniğin öfkenin nedeni de budur. AKP iktidardan düşmenin sınırında, biz de barajın tam sınırındayız” diye konuştu.
Demirtaş, seçimde tüm partilerden oy alacaklarını öne sürerek, “Ben tüm partilerden oy alabileceğimizi düşünüyorum. Ben Türkiye’nin geleceği için ‘HDP'ye oy vermeyi düşünüyorum’ diyen MHP’liler de var. Ama bizim hedefimizdeki parti AKP, muhalefet partileri değil” dedi.
Öcalan’ın listeye müdahale ettiği iddialarına ise Demirtaş, “Heyetimiz kendisine kısa bir aktarım yaptı. HDP’nin, Türkiye’yi kapsayan kucaklayan bir aday profili çıkması gerektiği inancını bizimle paylaşmıştı.Tek tek adaylarla ilgili çok değerlendirme yapmadı” değerlendirmesine bulundu. ANKA


İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *