ANASAYFA arrow right Siyaset

Hükümet-cemaat çatışmasında bu kez El Kaide operasyonu vardı

Hükümet-cemaat çatışmasında bu kez El Kaide operasyonu vardı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.01
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.01
Türkiye, teröristlerin cirit attığı bir ülke haline geldi... Dün Van, İstanbul, Kilis, Adana, Gaziantep ve Kayseri’de İHH binalarına yapılan operasyonlarda çok sayıda şüpheli gözaltına alındı. Operasyonlarda 3 kişinin El Kaide adına savaşmak için Suriye’ye gittiği belirlendi. Operasyonun hemen ardından hükümet van ve Kilis’te operasyonu yapan emniyet amirlerini görevden aldı
İHH’ye yönelik suçlamaların, “Suriye’ye 15’erli gruplar halinde savaşçı göndermek

*Afganistan, Pakistan gibi ülkelerden gelen El-Kaidecilerin Suriye’ye geçişini sağlamak,
Zekât, yardım, deri gibi kalemlerle esnaftan para toplayarak bu parayı Suriye’de savaşan El-Kaide güçlerine aktarmak,

* Suriye, Pakistan ve Afganistan ülkelerine silahlı eylemlerde kullanılmak üzere eleman, para, gıda, yiyecek, silah vb. temini ve aktarımı yapmak” olduğu açıklandı.

Operasyon müdürleri yedi
Hükümet-cemaat çatışmasının El Kaide ayağında iki müdür görevden alındı. Kilis'te bu sabah İnsani Yardım Vakfı'nda arama yapılması ardından öğleden sonra Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürü Devlet Çıngı, görevden alındı.
Van’da da Terörle Mücadele Şube Müdürü Serdar Bayraktutan, Koruma Şube Müdürlüğüne atandı. 
Uzun süreden bu yana Kilis'te Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü yapan ve sabah saatlerinde İHH deposuna yönelik yapılan aramada da bulunan Devlet Çıngı, öğleden sonra valilik kararıyla görevden alındı. Emniyet yetkilileri, görevden almanın valilik kararıyla yapıldığını doğrularken, gerekçesine ilişkin bilgi vermedi.


Daha önce de El Kaide’den yargılanmışlardı
Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında 6 ayrı kentte yapılan eş zamanlı El Kaide operasyonunda Van'da 18 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Değişik adreslerde arama yapa, doküman, bilgisayar ve kitaplara el koyan Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube ekiplerinin gözaltına aldığı 18 kişi arasında 2009 yılında Van'da yapılan El Kaide operasyonunda gözaltına alınıp, serbest bırakılan veya davası halen süren bazı kişilerin de olduğu kaydedildi. Dosyaya gizlilik kararı getirildiği ve avukatların halen bu dosyalara ulaşamadığı bildirildi. Gözaltına alınan 18 şüphelinin Van Emniyet Müdürlüğü'ndeki sorguları devam ederken, kendileri ile görüşmeye giden avukatlar da Emniyet Müdürlüğü'nden çevrildi.


Bu arada Van Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatı ile eş zamanlı yapılan operasyonlarda İstanbul'da 3, Kayseri'de 1 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan bu kişiler, sorgulanmak üzere Van'a götürüldü.

El Kaide Türkiye yapılanması
sorumlularından
Halis Bayancukda yakalandı
Eşzamanlı operasyonlarda çatışma riskine karşılık olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Skorsky tipi helikopterler uçuşa hazır bekletildi. Yüzlerce polis ve jandarma görev aldı. Operasyon sırasında bazı şüphelilerin kaçtığı söyleniyor.

Operasyonlar sonucu El Kaide’nin Ortadoğu’da ikinci ismi olarak anılan İbrahim Şen’in ve El Kaide Türkiye yapılanması sorumlularından Halis Bayancuk’un da yakalandığı bildirildi. 



İbrahim Şen’in eski El-Kaide lideri Habip Akdaş’ın ABD polisi tarafından öldürülmesi sonrası, Türkiye hücrelerini toparladığı ve Türk El-kaidesinin başına geçtiği söyleniyor.

Şen’in faaliyetlerinden dolayı, ABD makamlarınca tutuklandığı ve Guantanamo hapishanesinde yattığı, Suriye’de sınıra yakın El-kaide kamplarından sorumlu olduğu iddia ediliyor. Gunatanamo’da yattıktan sonra, İncirlik üssünde Türk yetkililere teslim edilen İbrahim Şen’in, 2008 yılında El Kaide faaliyetlerinden tutuklanıp 6 yıl 3 ay ceza aldığı, dosyasının Yargıtay’da olduğu söyleniyor.




Operasyonu Van başlattı
İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince bu sabah düzenlenen operasyonda El Kaide üyesi olduğu öne sürülen 3 kişi gözaltına alındı.Gözaltıların Van Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yapılan talep doğrultusunda gerçekleştiği belirtildi.

Van Merkezli olarak yönelik El-Kaide'ye yönelik başlatılan operasyonlarda İstanbul'da da 3 kişi gözaltına alındı. İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından Bağcılar, Fatih ve Küçükçekmece'de düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan şüphelilerin Van'a gönderildiği öğrenildi.

Hücresel olarak yapılanıyorlar
El-Kaide militanları deşifre olma riskine karşı, hücresel olarak yapılanıyor. Bir hücre diğer hücreyi tanımıyor. Ayrıca yönetim kadrosu da aynı sebeple hücresel yapılanıyor. Bir hücredekiler diğer hücredekileri görmüyor, tanımıyor.

Çökertilen hücreler El-Kaidenin en kanlı kamplarından Ceyş-ül Mehdi kampına savaşçı göndermekle suçlanıyor. Bu kampta yaşayan El Kaide’li militanlar Türkiye’yi de harb alanı olarak görüyor, Türkiye"ye eylem yapılması fikrini savunuyor.


200 trilyonluk yardım yapmışlar!
İHH Genel Sekreteri Yaşar Kutluay Kilis’teki polis baskını sonrasında basın açıklaması yaptı. Kutluay, "Operasyonun arkasında Gülen cemaati mi var" sorusuna cevap verdi.
Kutluay açıklamasında şunları söyledi: 
”Partnerleri bütün dünyaca malumdur. Kimlerle nasıl çalıştığını herkes bilir. İHH şu ana kadar 200 trilyonluk yardım yapmıştır. Çocuklara, bebeklere, soğuktan donmuş insanlara gitmektedir.
Bu operasyonla yapılmak istenen Suriye halkına ve yardım gönderen kuruluşlarına veya maalesef Türkiye’deki en büyük yardım kuruluşu İHH bunu bildikleri için, yardımı kesmek için yapılan algı operasyonlarından biridir.”

İHH’ciler rahatsız
Gazetecilerin "Operasyonun arkasında Gülen cemaati mi var" sorusuna İHH genel Sekreteri Sekreteri Yaşar Kutluay şu cevabı verdi: “Adı zaten belli. Bir süredir yaşadığımız sıkıntılar belli. Bunu bütün medya zaten biliyor. İçindeki yapılar olabilir, farklı yapılar olabilir, orayı kullanan yapılar olabilir. Bizim bilgilerimiz hep o taraftan doğru geliyor, o taraftan saldırılar var. bu konuda başbakanımızın açıklamaları var. Türkiye bunu en yetkili ağızlardan duymuş vaziyette” dedi.

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *