ANASAYFA arrow right Siyaset

İki büyük muhalefet partisi için “önemli bir başarısızlık”

İki büyük muhalefet partisi için “önemli bir başarısızlık”
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.09
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.09
Yabancı basın Erdoğan’ın başarısını değerlendirirken, muhalefeti de unutmadı
Yabancı basın Erdoğan’ın başarısını değerlendirirken, muhalefeti de unutmadı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’de Pazar günü düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turda galip çıkması, tüm dünya haber ve yorumlara konu oldu. Yabancı medya, Gezi protestoları ve “yolsuzluk skandalı”na rağmen Erdoğan’ın iki rakibine attığı fark, “balkon konuşması” sırasında verdiği mesajlar, cumhurbaşkanlığının gücünü artırma isteğine ve bunun yarattığı kaygıya vurgu yapıyor.

Zafer, çalkantılı yıldan sonra geldi
New York Times, Başbakan Erdoğan’ın seçimin ilk turunda oyların yüzde 52’sini alarak “siyasi kariyerinin en yüksek oy oranını elde ettiğine” dikkat çekiyor. “Seçim zaferi Sayın Erdoğan için yaygın hükümet karşıtı protestolar, kendine ve etrafındakilere odaklanan bir yolsuzluk soruşturması ile ona meydan okunduğu görev süresinin en çalkantılı yılından sonra geldi” diyen gazete, Erdoğan’ın, “sadece bir survivör olarak değil ayna zamanda, analistlere göre, cumhurbaşkanlığı makamından gücünü artırmaya çalışacak biri” olduğunu gösterdiğini düşünüyor.

Yeni bir Türkiye yaratmak için yetki istedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ezici bir zafer elde ettiğini düşünen Wall Street Journal, böylece Erdoğan “İktidar üzerindeki 12 yıllık kontrolünü uzatırken ‘yeni bir Türkiye’yi yaratma yönündeki sözünü yerine getirmek için yetki sağladı” değerlendirmesini yapıyor. Gazeteye göre, Erdoğan’ın “dokuzuncu seçim zaferi” olan Pazar günü sonucu, Erdoğan’ın Atatürk’ten bu yana “Türkiye’nin en güçlü yöneticisi olarak konumunu sağlamlaştırıyor”. Haberde muhalefetin Erdoğan’ın zaferinin “daha otoriter” bir sistemin oluşturulmasına yol açması kaygıları da yansıtılıyor.

Seçim kampanyasında yoğun şekilde
İslamcı seçmenlerin oylarını hedef aldı
Türkiye’deki seçim sürecini yakından izleyen Amerika’nın Sesi’nin (VOA) Türkiye muhabiri Dorian Jones’a göre, “Türkiye’nin 91 yıllık demokrasi tarihinde halk oyuyla seçilen ilk cumhurbaşkanı” olan Erdoğan’ın galibiyetini 10 yıldan fazladır devam eden iktidarının süreceğinin işareti olarak görülüyor. Uluslararası seçim gözlemcilerinin de seçimlerle ilgili kaygıları olduğunu açıkladığını kaydeden VOA şöyle diyor: “İslamcı bir geçmişi olan Erdoğan, seçim kampanyasında da yoğun şekilde İslamcı seçmenlerin oylarını hedef aldı. Erdoğan’ın kampanya söylemleri Türk toplumunda muhafazakarlarla laikler arasında derin bir siyasi ayrışmaya yol açtı. Türkiye’de 12’nci cumhurbaşkanını bekleyen en zor ve karmaşık görevin de bu ayrışmayı gidermek olacağı tahmin ediliyor.”

Erdoğan, düşük katılım arasında
Türk cumhurbaşkanlığı
seçimlerinden galibiyetle çıktı
“Erdoğan, düşük katılım arasında Türk cumhurbaşkanlığı seçimlerinden galibiyetle çıktı” başlığını kullanan Guardian, Başbakan Erdoğan’ın gücünü sağlamlaştırmak istediğini de yazıyor. Haberinde “düşük katılım” üzerinde duran gazete, 53 milyondan fazla seçmenin olduğunu anlattıktan sonra “İstanbul’daki bazı sandıklarda oy kullanmak için pek bir acele yoktu” diyor ve bir seçim yetkilisinin, muhafazakar Tophane bölgesindeki seçim katılımı konusunda uğradığı “hayal kırıklığı”nı yansıtıyor.

AK Parti’nin şimdi yeni bir
lider görevlendirmesi gerekecek
İngiliz yayın kuruluşu BBC, İngilizce yanınında “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye için yeni bir dönemi selamladı. Erdoğan’ın “balkon konuşması”nı değerlendiren BBC, “Erdoğan, cumhurbaşkanlığı için daha çok güç sağlamak istiyor ama muhalifleri, artan otoriter yönetimden kaygılı” yorumunu yapıyor.AK Parti’nin şimdi yeni bir lider görevlendirmesi gerekeceğini anlatan BBC “Analistler, muhtemelen Erdoğan’ın kontrol edebileceği biri olacağını söylüyorlar” diyor.

“Otoriter rejim yönünde atılacak
en ufak bir adım dahi Erdoğan'ın
başarılarına gölge düşürür

Önde gelen İngiliz gazetelerinden The Times ise, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı döneminde karşı karşıya kalacağı dış sorunlara vurgu yapıyor. “Erdoğan’ın öncelikle Irak ve Suriye sınırlarından yayınlan kaosu durdurması gerekecek” diyen gazete, Erdoğan’ın Türkiye’yi Arap dünyası için yeniden “istikrar modeli” haline getirmek için çaba göstereceğini düşünüyor. Haberde, Erdoğan’ın Hamas'ı cesaretlendirmek yerine dizginlemek için çalışması, Gazze'nin yeniden yapılandırılması sürecinde İsrail'le birlikte hareket etmesi gereği savunuluyor.Gazete ayrıca “Otoriter rejim yönünde atılacak en ufak bir adım dahi Erdoğan'ın önceki tüm başarılarının gölgede kalmasına neden olur” uyarısını yapıyor.

dokuzuncu seçim zaferi Başbakan
Erdoğan'ı Çankaya Köşkü’ne taşıdı

Erdoğan’ın oyların yüzde 52’sini kazanarak ilk turda seçimi kazandığına dikkat çeken Rusya’nın Sesi ise, “Böylece dokuzuncu seçim zaferi Başbakan Erdoğan'ı Çankaya Köşkü’ne taşıdı. Cumhurbaşkanlığı seçiminde yaklaşık 53 milyon kayıtlı seçmenden 20 milyona yakını Erdoğan'a oy verdi. Erdoğan yüzde 50'nin üzerine çıktığı için ikinci tura gerek kalmamış oldu. Tayyip Erdoğan görevine 28 Ağustos'ta başlayacak” diyor. Rusya’nın Sesi, internet sayfasında Erdoğan’ın “balkon konuşması”nı ayrıntılı biçimde yansıtıyor.

İki büyük muhalefet partisi
için “önemli bir başarısızlık”
Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Figaro, Başbakan Erdoğan’ın seçimde aldığı sonuç için “Zafere, ülkenin başındaki otokratik yönetimini beş yıl daha uzatıyor” iddiasında bulundu. Seçim verilerinde ortak adayı olan iki büyük muhalefet partisi için “önemli bir başarısızlık” olarak gören Le Figaro, “Artan protestolara rağmen, Erdoğan bir defa daha kayda değer bir galibiyeti elde etti. Ne büyük Gezi gösterileri ne de otoriter kaymalarına ilişkin aydınların alarm veren eleştirileri ne de yolsuzluk skandalı, seçmenlerinin hayranlığını azalttı” yorumunu yapıyor.

Türk toplumunu kutuplaştıran
çok ayrıştırıcı bir şahsiyet”
İspanyol El Pais gazetesine göre, seçimde “Erdoğan, Türkiye’deki projesini tamamlamak için gerekli destek sağladı” derken “Başbakan, muhafazakar ve İslamcı programı ile ilk turda çoğunluğu elde ettikten sonra vatandaşlar tarafından doğrudan seçilen ilk cumhurbaşkanı oldu” diye yazıyor. “Birkaç yıl öncesine kadar Türkiye’de demokrasini yerleştirdiği ve ekonomik gelişmesini teşvik ettiği için övülen Erdoğan, halen Türk toplumunu kutuplaştıran çok ayrıştırıcı bir şahsiyet” savları da dile getiriliyor. ANKA




İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *