ANASAYFA arrow right Siyaset

İki taraf arasındaki görüşmelere arabuluculuk yapacak 'teftiş heyeti şart

İki taraf arasındaki görüşmelere arabuluculuk yapacak 'teftiş heyeti şart
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.15
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.15
Iraklı Kürtlerin bağımsızlık yolunda olduğu belirtilirken “PKK'nın da rolünün değiştiği” yorumu yapılıyor.
Iraklı Kürtlerin bağımsızlık yolunda olduğu belirtilirken “PKK'nın da rolünün değiştiği” yorumu yapılıyor. İngiliz Economist dergisi, Iraklı Kürtler için “Türkiye, İran, Suriye topraklarından parçalar ısırma eğilimini onaylamamalıdır. Komşularının desteğini almalıdır” uyarısını yapıyor. Bu arada, dergiye konuşan PKK liderlerinden Cemil Bayık da “Irak'taki Kürtler kendilerine ait bir devlet istiyorlarsa, bu onların işi” diyor ve PKK’nın artık Güneydoğuda ayrı bir devlet istemediğini söylüyor. Bayık, “çözüm süreci”ne ilişkin olarak, PKK'nın şartlarına “iki taraf arasındaki görüşmelere arabuluculuk yapacak 'teftiş heyetinin' de dahil” olduğunu vurguluyor.
İngiliz haftalık dergi Economist son sayısında PKK ve Iraklı Kürtlere ilişkin üç ayrı yazıya yer veriyor. "Kürdistan: Bağımsızlığa her zamankinden daha yakın" başlıklı makalesinde, Iraklı Kürtlerin tarihini ve güncel politikaları ele alınırken dergiye konuşan Mustafa Barzani'nin torunu Şirvan Barzani, "Yeterince bekledik. Dört şeytan arasında bölünmemizin üzerinden yüz yıl geçti. İki yıl içinde bağımsız olacağız" diyor.
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin "Kendi kaderimize karar vermemizin zamanı geldi” sözlerini de aktaran dergi, Başbakan Neçirvan Barzani’nin " Irak artık egemenlik vasfını kaybetmiş bir devlet. Irak ulusu yok. Ama bağımsızlık bize sunulmayacak, bizim almamız gerekecek” dediğini de anlatıyor.
Economist, BBCTürkçe tarafından yansıtılan yazısında Neçirvan Barzani’nin, Kürtlerin diplomasi becerilerini kullanabilmesi durumunda bağımsızlığın “beş ya da altı yıl içinde geleceği” görüşünde olduğunu da belirtirken "Neçirvan Barzani, istikrarlı, bağımsız bir Kürdistan'ın ancak komşularıyla, özellikle de Türkiye ve Irak hükümeti ile işbirliği sağlarsa mümkün olacağının bilincinde. Barzani, 'İlk konuşulacak ülke Bağdat. Onları ikna etmemiz lazım' diyor."
Dergi, Türkiye ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasındaki ticaretin 8 milyarı bulduğuna ve yaklaşık 100 bin Türk'ün Irak Kürdistan'ında çalıştığına dikkat çektiği son sayısının başyazılar bölümünde ise Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin “bağımsız olduğunu fakat isminin konmadığı” değerlendirmesini yapıyor.
Başyazıda Kuzey Irak’ta olası bağımsız Kürt devletine ilişkin “Ekonomik ve demokratik yeterliliğin yanı sıra, yeni devlet, askeri olarak kendini savunabilmeli ve Türkiye, İran, Suriye topraklarından parçalar ısırma eğilimini onaylamamalıdır. Komşularının desteğini almalıdır. Ve sınırların nereye çizileceği dahil, Irak hükümetiyle tüm şartları belirlemelidir” uyarısını yapıyor.
Economist, PKK'ya ayırdığı Kandil Dağları menşeli yazısında ise dergiye konuşan PKK liderlerinden Cemil Bayık ile ilgili "PKK kurucularından Cemil Bayık, 'Yeni PKK, eski PKK'dan farklı' diyor. Marksist-Leninist doktrinci geçmişinden uzaklaşan Bayık şimdi, 'Proletarya diktatörlüğü, parti diktatörlüğünü reddediyoruz' diyor. Bayık'a göre PKK artık, Kürtlerin çoğunlukta olduğu Türkiye'nin Güneydoğusunda ayrı bir devlet istemiyor” ifadelerini kullanıyor.
Cemil Bayık "Tüm isteğimiz, kendi kimliğimiz, kültürümüz ve demokratik koşullarımız altında özgürce yaşamak. Kendi kaderini tayin hakkı, bağımsız bir devlet olarak yorumlanmamalı” dediği açıklamaları sırasında “ Irak'taki Kürtler kendilerine ait bir devlet istiyorlarsa, bu onların işi” diyor. Dergi “Büyük Kürdistan” arayışında olmadıklarını söyleyen Bayık için şunları yazıyor:
"Bayık, onun yerine Türkiye içinde 'kanton sistemi' ve 'demokratik konfederalizm'i savunuyor. Bunun da, 1999'dan bu yana cezaevinde olan ve hala son sözü söyleyen PKK lideri Abdullah Öcalan'ın görüşü olduğunu öne sürüyor. Bayık, muhtemel modeller olarak da konfederal bir devlet olan İsviçre'yi ve hatta AB'yi sayıyor."
Economist, Bayık’ın Türkiye ile ateşkesin yaklaşık iki yıl sürdüğüne işaret ettiğini belirterek “Fakat Erdoğan hükümetinin, görüşmelerin devamı için PKK'nın şartlarını yerine getirmemesi durumunda çatışmaların devam edebileceğinden kaygılanıyor. Bu şartlara, iki taraf arasındaki görüşmelere arabuluculuk yapacak 'teftiş heyeti' de dahil. Bayık, Amerikalı veya Avrupalıların aracılık yapabileceğini 'Kim olacağının fark etmediğini' söylüyor” diyor.
Cihatçıların Irak'a yönelik saldırılarının da PKK'yı değiştirdiğini de kaydeden Economist, Bayık’ın IŞİD'in Kürtleri birleştirdiğini söylediğine dikkat çekerek PKK ve Peşmerge’nin Kobani'de de birlikte savaştıklarını belirtikten sonra "Bunlar etkileyici gelişmeler. Eğer PKK, hem Türkiye, hem de Iraklı Kürtlerle uzlaşıya varırsa, uzun ve kanlı mücadelesi sona erebilir” diyor.ANKA
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *