ANASAYFA arrow right Siyaset

İngiltere’den IŞİD’e karşı daha etkin rol oynaması isteniyor

İngiltere’den IŞİD’e karşı daha etkin rol oynaması isteniyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.15
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.15
IŞİD’in rehin aldığı Ürdünlü pilotu yakarak öldürmesine yoğun tepkiler sürerken
IŞİD’in rehin aldığı Ürdünlü pilotu yakarak öldürmesine yoğun tepkiler sürerken örgütle mücadele eden ABD’nin liderliğindeki koalisyonun çabalarının yeterliliği de sorgulanıyor. İngiltere Parlamentosu’nun Savunma Komitesince dün yayınlanan bir raporda IŞİD ile mücadeleye katkısının yetersiz olduğu belirtilen İngiltere eleştiriliyor.
İngiltere'den daha büyük bir rol oynaması da isteniyor. Bu arada Komite, İngiltere’nin başta Türkiye, Suudi Arabistan ve İran olmak üzere “kilit” bölgesel güçler ile diplomatik ve savunma angajmanını önemli ölçüde artırması gereğine de vurgu yapıyor.
Muhafazakar Partinin ağır toplarından Rory Stewart’ın başkanlığını yaptığı Savunma Komitesince yayınlanan raporda İngiltere’nin Irak ve Suriye’de IŞİD’le mücadele “daha büyük bir rol” oynaması gerektiği vurgulanıyor.
Komite, asker konuşlandırılması çağrısını yapmadığını belirtiyor ancak İngiltere’nin IŞİD tehdidinin analiz edilmesinde, örgütü yenme planına katkıda, Iraklı güçlere desteklemede ve siyasi bir çözüm cesaretlendirilmesinde daha büyük bir rol oynaması için gerekli ekspertiz ve kaynaklarının olduğunun altını çiziyor.
IŞİD’in Suriye ve Irak’ta Birleşik Kraliyet kadar büyük toprakları kontrol ettiğine, milyonlarca insanı evinden ettiğine, 20 bin olarak tahmin edilen yabancı savaşçıları barındırdığına dikkat çekildikten sonra “Buna karşın Birleşik Kraliyet rolü, şaşırtacak kadar mütevazi” deniliyor.
Bu çerçevede raporda İngiltere’nin IŞİD’e yönelik hava baskınlarının sadece yüzde 6’sını gerçekleştirdiği, Komite’nin Irak’ı ziyaret ettiği Aralık ayında Kürt bölgesinin dışında sadece üç İngiliz personeli görev yaparken 400 Avusturyalı, 280 İtalyan ve 300 İspanyol’un bulunduğuna dikkat çekiliyor.
İngiliz ordu komutanlarının İngiltere’nin Irak’taki hedefleri veya stratejik planına ilişkin net ve açık biçimde ifade edememeleri veya etmek istememelerinin Komite’yi “şok” ettiği de belirtiliyor.
İngiltere’den IŞİD sorununu çözmek için “gerçekçi bir koalisyon planı”nı şekillendirmeye yardımcı olmasını, Irak güvenlik güçleri ve Peşmerge hazır olduğunda havadan daha çok destek vermesini isteyen Komite, raporunda şunları da söylüyor:
“Komite ayrıca bölgesel bir çözümün potansiyel yararları ve meydan okumalarına ilişkin daha ayrıntılı anlayışı geliştirmek amacıyla başta Türkiye, Suudi Arabistan ve İran olmak üzere kilit bölgesel güçleri ile diplomatik ve savunma angajmanını önemli ölçüde artırmasını tavsiye ediyor.”ANKA
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *