ANASAYFA arrow right Siyaset

İran “Nükleere Dönme” şartı koştu

İran “Nükleere Dönme” şartı koştu
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.23
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.23
Trump Ruhani’ye “Önkoşulsuz görüşebiliriz” dedi ABD Başkanı Trump’ın Ruhani’ye “Önkoşulsuz görüşebileceklerini” söylemesinin ardından İran, masaya oturmak için “nükleer anlaşmaya dönme” şartı koştu.
Trump Ruhani’ye “Önkoşulsuz görüşebiliriz” dedi
ABD Başkanı Trump’ın Ruhani’ye “Önkoşulsuz görüşebileceklerini” söylemesinin ardından İran, masaya oturmak için “nükleer anlaşmaya dönme” şartı koştu.
ABD Başkanı Donald Trump nükleer anlaşmadan çekilme kararının ardından yaptırım kararı da aldığı İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile ne zaman isterlerse görüşebileceğini söyledi.
Dün akşam Washington’ı ziyaret eden İtalya Başbakanı Conte’yi ağırlayan Trump, düzenledikleri ortak basın toplantısında İran ile derinleşen krize ilişkin soruları yanıtladı.
“İsterlerse İran ile elbette görüşebilirim” diyen ABD Başkanı “Şu an hazır olup olmadıklarını bilmiyorum, zor zamanlardan geçiyorlar” ifadelerini kullandı.
Trump bu buluşmanın “önkoşulsuz olabileceğini” söyledi ve ekledi: “Kuzey Kore lideriyle de görüştüm, Bu insanlarla muhtemel bir savaşa gireceğin, ölümlerin yaşanabileceği durumlarda görüşürsün. Bunda bir sorun yok” şeklinde konuştu.
ABD nükleer anlaşmadan çekilmişti
ABD Başkanı Trump Beyaz Saray'da 8 Mayıs'ta düzenlediği basın toplantısında İran nükleer anlaşmasından imzasını çektiğini açıklamıştı.
Trump ayrıca İran'ın nükleer faaliyetlerini sınırlandırması karşılığında bu ülkeye uygulamaktan vazgeçtikleri yaptırımlara yeniden ve fazlasıyla uygulamaya sokacaklarını söylemişti.
İran ve diğer imzacılar Washington'ın "tek taraflı" tavrını kabul etmeyerek anlaşmanın korunması konusunda mutabakatlarını korumuştu.
Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan nükleer anlaşma, 14 Temmuz 2015'te Avusturya'nın başkenti Viyana'da P5+1 (ABD, Çin, Rusya, İngiltere, Fransa ve Almanya) ile İran arasında imzalanan ve 16 Ocak 2016'da yürürlüğe girdi.
Trump yönetimi, müttefiklerini İran'dan petrol alımını kasım ayına kadar sıfıra indirmeye zorluyor.
İran: Nükleer anlaşmaya dönmesi halinde
Trump’ın açıklamalarına İran’dan ilk tepki Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin danışmanı Hamid Ebuturabi'den geldi.
Ebuturabi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "İran milletine saygı, düşmanlıkların azaltılması ve ABD'nin nükleer anlaşmaya dönmesi görüşme zeminini oluşturacaktır" ifadesini kullandı.
"Bir daha asla tehdit etmeyin" çıkışı
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani geçen hafta Tahran'da yabancı ülkelerin büyükelçilerine hitap eden konuşmasında ABD Başkanı Donald Trump'a hitaben "İran'la barış, barışların anası; savaş, savaşların anasıdır" ifadelerini kullanmıştı.
Trump'ı yalancı bir zorba olarak tanımlayan Ruhani ayrıca "Aslan'ın kuyruğuyla oynamayın yoksa pişman olursunuz" demişti.
ABD Başkanı Donald Trump, ise şu cevabı vermişti:
"Bir daha asla ama asla Birleşik Devletler'i tehdit etmeyin, aksi halde tarih boyunca bazılarının yaşadığı gibi bunun acısını çekersiniz.
"Artık şiddet ve ölümle ilgili çılgınca sözlerinize katlanacak bir ülke değiliz." Bianet
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *