ANASAYFA arrow right Siyaset

IŞİD militanlarının gelir kaynaklarından biri de organ ticareti

IŞİD militanlarının gelir kaynaklarından biri de organ ticareti
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.17
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.17
Irak’ın Birleşmiş Milletler Temsilcisi Muhamed Ali ElHakim,
Irak’ın Birleşmiş Milletler Temsilcisi Muhamed Ali ElHakim, IŞİD militanlarının gelir kaynaklarından birinin organ ticareti olabileceği uyarısında bulundu.
Büyükelçi ElHakim, IŞİD’in Irak halkına karşı en ciddi suçlardan birini işlediğini söyledi. ElHakim, IŞİD insanlığa karşı soykırım suçu işlediğini ve uluslararası hukuk karşısında hesap vermesi gerektiğini vurguladı.

IŞİD’in işlediği suçların çoğu, grubun kendi üyeleri tarafından belgeleniyor.
Büyükelçi ElHakim, IŞİD militanlarının organ ticareti yaptıkları konusunda duyumlar aldıklarını söyledi.
ElHakim, 10 ila 20 kişinin gömüldüğü toplu mezarlarda organ ticareti yapıldığını gösteren bazı bulgular elde ettiklerini kaydetti, toplu mezar bulduklarında önce cesetlere baktıklarını söyledi. ElHakim’e göre bu cesetler, kurşun yarası ya da bıçak darbeleriyle ölen kişilere ait.Ancak büyükelçi, bazı cesetlerin sırt kısımlarındaki kesiklerin, akıllara öncelikle böbrek olmak üzere organ ticaretini getirdiğini kaydediyor.
IŞİD’in Irak’ta Musul, Suriye’deyse Halep’teki havalimanlarına erişimi olduğunu belirten ElHakim, örgütün bu ulaşım merkezlerini uluslararası çapta organ ticareti için kullanabileceğini öne sürüyor. Büyükelçi ElHakim, IŞİD militanlarının Musul’da cenazelerden organ çıkarmayı reddeden doktorları öldürdüğünü de iddia ediyor.

Birleşmiş Milletler’in Irak Özel Temsilcisi Nikolay Mladenov ise organ kaçakçılığıyla ilgili raporları gördüklerini ancak yeterli soruşturma olmadan bu iddiaları doğrulayamadıklarını belirtti.
Amerika’nın Sesi’nin yansıttığı habere göre, Irak topraklarının üçte biri militanların elinde olduğu için organ kaçakçılığı gibi iddiaları doğrulamak son derece zor.
1990’lı yılların sonunda Kosova Savaşı sırasında da organ kaçakçılığı yapıldığı yolundaki iddialar beş yıl önce gündeme gelmişti.Kosova Özgürlük Ordusu’nun Arnavutluk sınırında kurduğu toplama kamplarında aralarında Sırplar’ın da bulunduğu çok sayıda rehineyi öldürüp organlarını karaborsada sattıkları iddia edilmiş ancak bu iddialar hiçbir zaman doğrulanamamıştı.ANKA
ekoya fotolu

"İç güvenlik paketi sancısına" dikkat çekildi
“Anayasa Mahkemesi gereğini mutlaka yapacaktır”
Türkiye’de “iç güvenlik paketi” olarak adlandırılan yasa tasarısının muhalefetin sert tepkisine rağmen kabul edilmesinin yurt dışında da yankıları sürüyor. "İç güvenlik paketi sancısına" dikkat çeken Deutsche Welle, “Hukukçular, Anayasa Mahkemesi'nin paketin tartışmalı hükümlerini iptal edeceği görüşünde birleşiyor” diyor. Bu arada, DWelle’ye konuşan Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Ergun Özbudun da, “Anayasa Mahkemesi gereğini mutlaka yapacaktır. Çünkü somut iptal gerekçeleri var” değerlendirmesini yaptı.

Detusche Welle, “Türkiye’de ‘iç güvenlik paketi’ sancısı” başlığı ile verdiği haberinde düzenlemelere ilişkin tartışmaların sadece Meclis'te değil, sokaklarda da aylarca sürdüğünü belirterek “Eleştirilerin dozu artınca paketin 63 maddesini metinden çıkaran iktidar partisi AKP, 69 maddelik iç güvenlik paketini yasalaştırınca Türkiye’de ‘kamu düzeninin sağlanması’ yolunda büyük adım atıldığı görüşünü yineledi” diyor.
Ancak muhalefetin yasaya tepkisinin sürdüğünü kaydeden DWelle, yasanın en çok eleştiri alan maddelerinin ise temel hak ve “özgürlüklerden geriye dönüş” olarak görülen düzenlemeler olduğunu anlatıyor.
Yeni düzenlemeleri Deutsche Welle’e değerlendiren İstanbul Şehir Üniversitesi’nden Anayasa Hukukçusu Ergun Özbudun da, paketin anayasaya uygun olup olmadığı tartışmalarına gönderme yaparken “Anayasa Mahkemesi gereğini mutlaka yapacaktır. Çünkü somut iptal gerekçeleri var” şeklinde konuştu.

Yargıya ait yetkilerin idari amirlere verilmesinin bile "hukukun üstünlüğü" ilkesinin zedelenmesi açısından somut gerekçe sayılacağını anlatan Özbudun, “İç güvenlik paketiyle Türkiye’de gösteri hakkı ciddi şekilde yasal düzeyde ihlal edilmiştir. Paketle ilgili siyasi tartışmalar çok olacaktır ancak burada ciddi hukuki sorunlar yaratılmıştır.Bu da demokrasiyle ilgili bir sorundur” değerlendirmesi yapıyor.
Ergun Özbudun, Anayasa Mahkemesi’nin vereceği kararın Türkiye’de demokrasinin varlığı konusunda ciddi bir gösterge olacağını da vurguladı.ANKA
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *