ANASAYFA arrow right Siyaset

İyi Parti'nin üç kurucu üyesi istifa etti

İyi Parti'nin üç kurucu üyesi istifa etti
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.23
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.23
İyi Parti'de 12 Ağustos'ta yapılacak olan olağanüstü kongre öncesinde, partinin üç kurucu ismi istifa ettiğini açıkladı.
İyi Parti'de 12 Ağustos'ta yapılacak olan olağanüstü kongre öncesinde, partinin üç kurucu ismi istifa ettiğini açıkladı.
İyi Parti'de 12 Ağustos'ta yapılacak olan olağanüstü kongre öncesinde partinin üç kurucu ismi parti içinde yaşanan gelişmeleri değerlendirdikleri basın toplantısında, partiden istifa ettiklerini açıkladı.
Partinin kurucu üyesi üç isim, Prof. Dr. Özcan Yeniçeri, Nevzat Bor ve Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu görevlerinden ve partilerinden istifa etti.
Ortak basın toplantısında konuşan Halaçoğlu, Meral Akşener'i eleştirdiği konuşmasında "Cumhurbaşkanı olacağım diye yola çıkan ve gerçekten de ciddi bir rüzgâr alan genel başkan ancak yüzde 7.26 oy alarak dördüncü, kemik oyları yüzde 17.5 olan partide yüzde 9.96 alarak yüzde 10 barajının altında kaldı" ifadelerini kullandı.
"Hedefimiz genel başkanımızı
cumhurbaşkanı seçmekti"
İyi Parti'nin seçimi kaybettiğini belirten Halaçoğlu "Bu kayıpta asıl bizi üzen, parlamenter sisteme dönüş için son seçim olarak nitelendirdiğimiz seçimin bu gibi hatalar sonucu kaybedilmesi idi. Zira hedefimiz genel başkanımızı cumhurbaşkanı seçmek ve parlamenter rejime geri dönmekti. Ancak seçim sonucu 43 milletvekili çıkarmamızı yönetim başarı olarak nitelendirdi." dedi.
Açıklamanın devamında Halaçoğlu şunları kaydetti: "MHP'de mücadele ettiğini yönetim anlayışı yeni partimiz yönetimine de sıçramıştı. Aslında bu yeni sistemde 301 milletvekiline sahip olunmadığı takdirde meclisin bir etkisinin olmadığı malumdur.
"Bu sebeple Afyon'da gerçekleştirilen istişare ve değerlendirme çalıştayında parti yönetimine karşı yapılan eleştiriler üzerine genel başkan önce istifa sonra olağanüstü kurultay kararı aldı ve aday olmayacağını açıkladı.
"Aday olmacak Akşener'i
delegeler aday gösterdi"
"Ancak partideki bazı kimseler, aday olmayacağını açıklayan genel başkana rağmen delegeler tarafından tek aday gösterileceğini açıkladılar.
"Seçim kaybetmiş, hatta partiden daha az oy almış bir genel başkanın yerine yeni bir yönetim getirilmesi gerekirken aksini yaptılar.
"Genel başkan ise bu sözlere karşı sessiz kaldı. Belli ki eski oyunlar burada da oynanmaya devam ediyordu.
"2015'ten beri mücadele ettiğimiz durumun İyi Parti'de de sürmesi partiyi yeniden umut haline getirmekten ve kuruluşta aldığı olumlu rüzgârı yeniden kazanmaktan tamamen uzaklaştırmıştır.
"Sergilenen tavırlar ise kurultayda bir şekilde değişimin olmayacağını göstermektedir. Ben veya bir kişi üzerine oturan bir siyasi harekete karşı verdiğiniz mücadelenin aynının tekrarlandığını görmek bizi son derece üzmüştür.
"İstifa ediyoruz"
"Bu sebeple böyle bir siyasi anlayış içinde olumlu bir sonuca ulaşmanın mümkün olmayacağına karar vermiş bulunuyoruz ve gerek partideki tüm görevlerinizden gerekse İyi Parti'den istifa ediyoruz."
Halaçoğlu, muhabirlerin "MHP'ye geri dönecek misiniz" sorusu üzerine, "Hiçbir partiye gitmemiz, dönmemiz söz konusu değil" yanıtını verdi.
İYİ Parti'den yanıt geldi
İYİ Parti Genel Sekreteri ve Parti Sözcüsü Aytun Çıray, üç kurucu üyenin istifalarıyla ilgili yazılı bir basın açıklaması yaptı. Çıray istifaları, tek taraflı bir tasarruf olarak nitelendirdi.
Çıray yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi: "Hayatın her alanında olduğu gibi, siyasette de istifa tek taraflı bir tasarruftur. Siyaset, 'insan kazanma' sanatı olmakla birlikte, vicdanı da olan bir kurumdur.
"Sayın Bor, Sayın Halaçoğlu ve Sayın Yeniçeri'nin istifa kararlarını saygıyla karşılıyoruz.
"Ancak, gerekçelerindeki siyasi parti tarifinin, geçmiş tecrübelerinin aksine son çalıştayımızda da olduğu gibi, görüşlerini özgürce ifade ettikleri İYİ Parti'ye ve siyaset vicdanına uymadığı kanaatindeyiz.bianet
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *