ANASAYFA arrow right Siyaset

Kürt Baharı gerçekleşirse eğer, her iki taraf için ödüller anlamlı olacak

Kürt Baharı gerçekleşirse eğer, her iki taraf için ödüller anlamlı olacak
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.13
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.13
devam edilen MİT ile Abdullah Öcalan arasındaki görüşmeler, İngiliz Guardian gazetesinin başyazasına taşındı.
Türkiye’de tartışılmaya devam edilen MİT ile Abdullah Öcalan arasındaki görüşmeler, İngiliz Guardian gazetesinin başyazasına taşındı. Bu defa durumun farklı olduğunu savunarak “Ufukta ilerleme var” değerlendirmesini yapan gazete, buna karşın PKK’lıların silahlarını bırakmaları yanında Kuzey İrlanda’daki silahsızlanmayı “parkta bir gezinti”ye benzetti. 
Guardian gazetesi, başyazısında “Kürt Baharı gerçekleşirse eğer, her iki taraf için ödüller anlamlı olacak. Bu, sadece 40 bin insanın ölümüne neden olan bir ihtilafın sona ermesinden ibaret olmayacak” ifadelerini kullandı.
Habur olayını anımsatarak daha önce sorunun çözümlenmesi konusunda “prematür bir iyimserlik” yaşandığını ancak bu defa aynı şey söylenemeyeceğini kaydeden gazete, Öcalan ile görüşmeler konusunda Erdoğan’ın “arkasında hem parlamentoda konsensüs hem de kamuoyunun çoğunun bulunduğu” görüşünü dile getirdi. 
Gazetenin, bunun da bir başarı oluşturduğunun belirtildiği başyazısında bu gelişmelere mümkün kılan “çeşitli faktörler” arasında Balyoz davasının sonuçlanması gösterildi ve yargılanan subayların mahkum olması ile Erdoğan’ın “doğrudan PKK ile müzakere konusundaki fikrinin” değiştiği öne sürüldü.
Abdullah Öcalan’ın talimatıyla cezaevlerindeki açlık grevine son verilmesinin yaptığı etkinin de vurgulandığı başyazıda, PKK’nın ateşkes ilan etmesinden önce daha kat edilecek yol olduğunu savunan gazete şunları yazdı: 
“Sadece, 2 bin kadar PKK savaşçısını Türk topraklarından çekmek ve 6-7 bininin Kuzey Irak’taki dağlardan indirip silahlarını Erbil’teki Mesut Barzani’ne teslim etmelerini sağlamak için gerekli olan lojistik çabası, Kuzey İrlanda’da İRA ve (İngiltere’ye) sadık paramiliter güçlerin silahsızlanmasının bir park gezintisine benzemesine neden oluyor”
Buna karşın Guardian “Bir Kürt Baharı olursa her iki taraf için ödüller anlamlı olacak. Bu, sadece 40 bin insanın ölümüne neden olan bir ihtilafa son verilmesinden ibaret olmayacak” dedikten sonra Öcalan için “ev hapsi ve sonunda özgürlük”, Kürtler için yeni bir anayasa, yeniden yazılmış terörle mücadele yasaları gibi avantajların olacağını öne sürdü. Gazete şöyle devam etti: 
“Erdoğan için ise, ufukta daha parıltılı ve daha tartışmalı bir ödül var: tüm icra yetkileri ile istediği başkanlık. Kürt BDP’nin desteği ile bir referandum için gerekli çoğunluk elde edebilir. Yolda birçok engel var. Şimdilik ve son zamanlardaki onca kargaşadan sonra, görüşmeler yapılıyor olması, yeterli olmalı.”

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *