ANASAYFA arrow right Siyaset

Merkel Erdoğan'a verilen yemekte olmayacak

Merkel Erdoğan'a verilen yemekte olmayacak
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.23
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.23
Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in daveti üzerine 7 yıl aradan sonra gerçekleşecek olan ziyarette Erdoğan, Cumhurbaşkanı Steinmeier ve Angela Merkel ile de bir araya gelecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD ziyaretinin ardından Almanya’ya gidecek

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in daveti üzerine 7 yıl aradan sonra gerçekleşecek olan ziyarette Erdoğan, Cumhurbaşkanı Steinmeier ve Angela Merkel ile de bir araya gelecek.
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya ziyaretine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ABD ziyaretini müteakip, Almanya Federal Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in daveti üzerine, 27-29 Eylül 2018 tarihlerinde Almanya’ya bir devlet ziyareti gerçekleştireceği belirtildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı Steinmeier’le yapacakları görüşmelerin yanısıra, Almanya Federal Şansölyesi Angela Merkel ile de bir araya geleceğinin ifade edildiği açıklamada, görüşmelerde, Türkiye ile Almanya arasında siyasi, ekonomik, güvenlik, savunma, kültür ve sosyal alanlarda işbirliği ve Almanya’da yaşayan Türk toplumuna ilişkin konuların ele alınacağı kaydedildi. Görüşmelerde ayrıca Suriye olmak üzere bölgesel ve küresel gelişmeler, terörizm ve düzensiz göçle mücadele alanlarında işbirliğinin, Türkiye-AB ilişkileri ve iki ülkenin ortak gündeminde yer alan diğer konuların masaya yatırılacağı da belirtildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretleri vesilesiyle, sivil toplum kuruluşları yetkililerine ve Türkiye-Almanya İş Konseyi’nde önde gelen Alman firmalarının yöneticilerine de hitap etmesinin öngörüldüğünün ifade edildiği açıklamada, Köln kentinde bulunan DİTİB Camii’nin de açılışını gerçekleştirecek olan Erdoğan’ın, Türk toplumuyla biraraya gelmelerinin beklendiği de ifade edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya’ya yapacağı ziyaretin 7 yıl aradan sonra ilk devlet ziyareti olacağının altı çizilen açıklamada, “Almanya NATO müttefikimiz ve ülkemizin en önde gelen ekonomik ortağı konumundadır. Almanya’da yaşayan 3.5 milyonluk Türk toplumu ülkelerimiz arasında birbel dostluk köprüsü oluşturmaktadır” denildi. (ANKA) (HM/YE)
Perşembe günü Cumhurbaşkanı Steinmeier'ın davetiyle Erdoğan'ın katılacağı resmi yemeğe katılmayacak çok sayıda politikacıya Almanya Başbakanı Merkel ve Dışişleri Bakanı Maas da katıldı.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun ardından Perşembe günü Almanya'ya gidecek olan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan için verilecek resmi törene pekçok parlamenter katılmayacağını açıklarken, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ın da yemekte olmayacağı netleşti.
Almanya Federal Basın Bürosu, ilk olarak Spiegel Online'ın yazdığı bilgiyi doğruladı ve resmi ziyafet programında Merkel ile Maas'a yer verilmediği görüldü.
Siyasi olup olmadığı net değil
Zeit gazetesi Merkel'in katılmama kararının siyasi olup olmadığı konusunda bir bilgi olmadığını yazarken, başbakanın daha önce cumhurbaşkanı Steinmeier tarafından verilen pek çok resmi yemeğe katıldığı hatırlatıldı.
Der Spiegel ise Matthias Gebauer imzalı haberinde, "Merkel'in ziyafete katılmama kararının politik bir mesaj olduğunu söylemek zor. Başbakan her resmi yemeğe davet ediliyor. Merkel geçmişte İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth ve Katar Emiri için verilen davetlere de katılmamıştı" ifadelerini kullandı.
Birçok parlamenter boykot kararı aldı
Hür Demokrat Parti'nin meclis grubu dış politika sözcüsü Bijan Djir-Sarai ile Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen ile dört AfD milletvekili Erdoğan için verilecek resmi yemeğe katılmayacaklarını açıklamıştı.
Bu siyasilere FDP lideri Christian Lindner de katılmıştı. Sol Parti ve Hür Demokrat Parti'den sonra Yeşiller ve Almanya için Alternatif'ten (AfD) bazı politikacılar da Erdoğan'ın ziyareti nedeniyle verilecek resmi yemeği boykot edeceklerini bildirmişti.
AfD meclis grup başkanları Alexander Gauland ve Alice Weidel ile parti eş başkanı Jörg Meuthen ve parti yöneticisi Bernd Baumann da yemeğe katılmayacaklarını ilan eden politikacılar arasında.
Ancak bu tavra karşıt bir tavır dün Yeşiller eski Eş başkanı Cem Özdemir'den geldi.Anka
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *