ANASAYFA arrow right Siyaset

“Öfkeli Türkler, yanıtlar istiyor”

“Öfkeli Türkler, yanıtlar istiyor”
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.03
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.03
medya yankılanmayı sürdürürken son haber ve yorumlarda hükümete dönük “öfke” ve protesto gösterilerine vurgu yapılıyor.
Soma faciasına ilişkin son gelişmeler, kurtarma faaliyetleri ve tırmanan ölü sayısı yabancı medya yankılanmayı sürdürürken son haber ve yorumlarda hükümete dönük “öfke” ve protesto gösterilerine vurgu yapılıyor.

“Öfkeli Türkler, yanıtlar istiyor” sözleri başlığa çıkartan New York Times, Soma’da umutlar azalırken Çarşamba günü ülke çapında hükümet karşıtı protesto gösterilerinin yapıldığına işaret ediyor ve “Kurbanların aileleri, muhtemelen ülkenin tarihinde en kötü iş kazası olacak gibi görünen kaza ile ilgili yanıt talep ediyor” diyor.
CHP’nin araştırma önergesinin reddedilmesine vurgu yapıldığı haberde, “Kazanın siyasi sonuçları henüz belli değil ama Türkiye’nin refaha doğru koşuşu, birçok kişiyi, tehlikeli koşullarla yüz yüze kalacak biçimde geride bıraktığı yönünde çok sayıda şikayet var” sözleri de kullanılıyor.
ABD’nin önde gelen gazetelerinden Los Angeles Times de, Soma ölü sayısı tırmanırken CHP’nin önergesinin neden reddedildiğine yönelik soruların sorulduğunu anlatıyor. Soma’daki kurtarma çalışmalara da dikkat çeken gazete, Soma ve ülkenin diğer kentlerinde yaşanan protesto gösterilerini de aktarıyor.
Ekonomi gazetesi Financial Times, Başbakan Erdoğan’ın Soma ziyaretine eğildiği haberinde “Recep Tayyip Erdoğan, ölümcül bir patlamanın meydana geldiği yeri ziyaret ettiğinde acı içindeki yerel halk tarafından öfkeli biçimde karşılandı” yorumunu yapıyor. Madende yapılan çalışmaları anlatan gazete “Recep Tayyip Erdoğan, otoriterliğe yönelişi kaygı yaratırken birçok cephede sorunlarla karşı karşıya” sözlerini kullanıyor. Haberde CHP’nin araştırma önergesine dikkat çekilirken, “Trajedi, Türkiye’de siyasi tartışmaları tetikledi” deniliyor.



Madendeki patlamadan sonra Türkiye’de yaşanan, “üzüntü ve büyüyen öfkeye” dikkat çeken yabancı gazetelerden TheGuardian, madenden henüz çıkarılmayan “işçileri canlı bulma umutları azalırken üzüntü, öfkeye dönüştü” dediği haberinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Soma’da gösterilen “öfkeli” tepkilere vurgu yapıyor. CHP’nin madenlerdeki güvenlik koşullarının araştırılması için verdiği önergenin reddedilmesine değinen İngiliz gazetesi, Başbakan Erdoğan'ın İngiltere’de 19 yüzyılında meydana gelen kaza ile paralellik kurduğuna dikkat çekiyor.

Telegraph ise madenden çıkarılan ölümler nedeniyle feryat yükseldiğini anlattığı haberinde gerek Soma’da sürdürülen kurtarma çalışmaları gerek ülkenin diğer yerlerinde yaşananları anlatıyor. Bu bağlamla protesto gösterilerine de yer veren İngiliz gazetesi, “Otoriter ve giderek popülaritesi azalan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün madene yaptığı ziyaret sırasında kaba biçimde karşılandı” görüşünü öne sürüyor.
Soma faciasında çok sayıda kişi öldüğüne dikkat çeken Fransız Le Monde gazetesi ise “Türkiye’deki meydana gelen en kötü iş kazasından biri olan bu felaket, hükümeti ve iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’ni (AKP) zor duruma bırakabilir” diye düşünüyor.
İspanya’nın en büyük gazetesi El Pais de, “Türkiye’deki bir madende meydana gelen trajediye duyular öfke, Erdoğan’a yöneliyor” başlığını kullandığı haberde “Soma halkının öfkesi Salı günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın hükümetine karşı patladı” yorumunu yapıyor.
Önde gelen diğer bir İspanyol gazetesi El Mundo da “Maden trajedisi Türkiye’nin Başbakanının başına patladı” savını dile getiriyor ve ülke çapında binlerce kişinin protesto ettiğini belirtikten sonra “Vatandaşlar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı kazanın kötü idaresi nedeniyle eleştiriyor çünkü kaza nedenleri hala belli değil. Türkiye ayrıca iş kazalarında Avrupa’da ilk sırada bulunuyor” diyor.

İran devletinin İngilizce haber kanalı Press TV de, “Türkiye, madenlerdeki güvenlik durumu araştırma çağrılarını görmezlikten geldi” başlıklı haberinde CHP’nin verdiği önergenin reddedildiğini anlatıyor ve Başbakan Erdoğan’ın “aşırı grupları olarak adlandırdığı grupların tuzağına düşürülmemesi gerektiği uyarısını yaptığını” söylüyor. Protesto gösterilerine dikkat çekildiği haberde “Halkın öfkesi ve madendeki güvenlik koşulları ile ilgili Türk hükümetine yönelik ihmal iddiaları tırmandı” diyor.ANKA


İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *