ANASAYFA arrow right Siyaset

“Önümüzdeki dönemde AB ilişkilerde yeni bir dinamizm bekliyoruz”

“Önümüzdeki dönemde AB ilişkilerde yeni bir dinamizm bekliyoruz”
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.14
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.14
Başbakan Ahmet Davutoğlu yurt dışında görev yapan ticaret müşavirlerine
Başbakan Ahmet Davutoğlu yurt dışında görev yapan ticaret müşavirlerine “bize mazeretle gelmeyeceksiniz” talimatı verdi. Ticaret Müşavirlerinin klasik memur anlayışını değiştirmesi gerektiğini vurgulayan Başbakan Davutoğlu, “Önümüzdeki dönemde AB ilişkilerde yeni bir dinamizm bekliyoruz” dedi.
Davutoğlu, “Ekonomi Bakanlığı 3. Ticaret Müşavirleri Konferansı’nda” konuştu.
Ticaret müşavirlerinin dünyanın her yerinde, gözleri kulakları olduğunu ifade eden Başbakan Davutoğlu, “2008 yılında 74 ülkede, 94 merkezde, 115 müşavirimiz görevdeydi. Şimdi dünyadaki ekonomik krizi göz önüne aldığınız zaman, 110 ülkede, 165 merkezde, 250 ticaretmüşavirliği ile hizmet yürütüyoruz. Hızımızı kesmedik, aksine artırdık. Türkiye ekonomik kriz esnasında dahil ekonomik dinamizmini alanda ki mevcudiyeti ile göstermiş. Küresel ekonomik krizin Türkiye açısından daha kolay atlatılabilmesinin önemli araçlarından biri dış ekonomik ilişkilerde sağladığımız bu çeşitlilik. Şu anda Afrika’da 37, Asya Pasifikte 66, Amerika’da 31, Avrupa’da 86 ve Ortadoğu’da 30 müşavirimizle her alanda bulunan bir kapasiteye sahibiz” dedi.
Ticaret müşavirlerinden beklentilerini de açıklayan Başbakan Davutoğlu, “Dünyadaki küresel ekonomik değişimi yakından takip etmeniz, nabzını tutmanız ve bu nabzı o ülke perspektifinden Ankara’ya aktarmanız. Bu çok önemli bir misyon. Biz Ankara’dan bu değişimi takip ederken sadece uluslararası basın ve uluslararası basında yayınlanan raporlar üzerinden değil, sizin gözünüzden, siz çünkü orada Ankara’nın gözüsünüz, kulağısınız. Sizin gözünüzde o ülkenin küresel değişimden ki yerini tespit etmeniz lazım. Bu yıl G20 dönem başkanlığını üstlenen bir ülkenin ticaret müşaviri olarak sizlerin orada, sadece o ülke şartlarını değil G20 gündemimizi de orada anlatan bir konumda olmanız lazım. O zaman küresel ekonomik gelişimi takip eden bir sorumlulukla karşı karşıyasınız” şeklinde konuştu.
Başbakan Davutoğlu, konferansın en önemli hedeflerinden birisinin, "her alanda Türkiye’deki değişimi de anlayarak, her yıl o değişimle birlikte Türkiye’nin hedeflerinin ticaret müşavirlerinin bulunduğu ülkelere intibak ettirmesi" olduğunu söyledi.
Ticaret müşavirlerinin klasik memur anlayışını değiştirmesi gerektiğini vurgulayan Başbakan Davutoğlu konuşmasına şöyle devam etti:
“Sizler statü olarak devlet memurusunuz ama yöntem olarak memur mantığının dışında hareket etmek durumundasınız. Dinamik, aktif, bıkmadan usanmadan çalışmaya ayarlı Ticaret Müşavirleri görmek istiyoruz. Günde 8 saatse mesai, 7 saatini ofiste, 5 saatini ofiste geçiren Ticaret Müşavirleri vazifesini yapmıyor demektir. Alanda olacaksınız, piyasalarda olacaksınız, Mevzuatın getirdiği engelleri aşmaya çalışacaksınız, Türkiye ile temas halinde olacaksınız ama aynı zamanda oradaki iş dünyası ile ticaret odaları ile temas halinde olacaksınız. Sizden beklentilerimiz belli mesai saatleri içinde masa başında rapor yazmak değil. Beklentimiz ve talebimiz ilişkileri geliştirmek ve tüm bu resmi bütüncül bir stratejinin farklı tonları halinde görebilmek ve bizi de bu anlamda yönlendirebilmek. Ankara’yı bulunduğunuz yerden yönlendirecek sizlersiniz.
Bize mazeretle gelmeyeceksiniz. 24 saat yetmiyorsa, 25’inci saati bulacaksınız, 7 gün yetmiyorsa haftada 8’inci günü bulacaksınız ama mutlaka geçmişte kaybedilen zamanı telefi etmek üzere gece ve gündüz, faaliyet içinde, aktivite içinde, alanda, filen bizzat bu işi yöneten ekip olarak çalışacaksınız.
Avrupa Birliği üyesi ülkeler Gümrük Birliği dolayısıyla çok özel statüde ilişkide olduğumuz ülkelerdir. Avrupa Birliği üyesi ülkelerde ticaret müşavirliği yapan arkadaşlarımız mutlaka gümrük birliği mevzuatını ve buradan doğan haklarımızı takip edip, bu haklarda herhangi bir yıpranma veya aşınmaya çaba göstermesi lazım. AB ilişkilerimizde sadece bugünün sorunlarını çözmeye ayarlı veya AB içindeki payımızı bugün için artırmaya ayarlı bir politika değil AB krizden çıktıktan sonraki aşamada da AB içinde en fazla ekonomik aktivite gösteren bir yeni dönemin başlangıç işaretlerini vermek durumundayız. Şimdiden kendimizi kriz sonrası düzenlemelere, ayarlamalara hazır kılmalıyız. Bu çerçevede önümüzdeki dönemde AB ilişkilerde yeni bir dinamizm bekliyoruz."
Irak’ın Türkiye’nin enerji açığını giderebileceği en büyük potansiyele sahip ülkelerden biri olduğunu belirten Başbakan Davutoğlu, “Türkiye ile Irak ekonomik açıdan birbirini tamamlayan ülkelerdir, birbirine rakip ülkeler değildir. Bütün komşu ülkelerle ekonomik ilişkilerde tamamlayıcılık ilişkisine özen göstermenizi rica ediyorum. Dünyanın her yerinde olmadıkça, bir yerinde olmak artık anlamlı değil. Artık hattı iktisat yoktur sathı iktisat vardır. Bu satıh bütün dünyadır.”(ANKA
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *