ANASAYFA arrow right Siyaset

Oy ve Ötesi: Halk sandıklara sahip çıktı

Oy ve Ötesi: Halk sandıklara sahip çıktı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.27
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.27
55 binden fazla gönüllünin görev aldığı seçimlere ilişkin raporunu açıklayan Oy ve Ötesi 34 milyon oy içinde
55 binden fazla gönüllünin görev aldığı seçimlere ilişkin raporunu açıklayan Oy ve Ötesi 34 milyon oy içinde farklı yazılan oyların sonuçlara etki etmeyecek kadar az olduğunu açıkladı.
Oy ve Ötesi, Yüksek Seçim Kurulu'nun SEÇSİS sistemiyle yaptığı sonuç girişlerinin Oy ve Ötesi’nin gönüllülerinin topladığı tutanaklarla oy sayımı sağlaması yapan T3 sisteminin sonuçlarını paylaştı.
Oy ve Ötesi, 7 Haziran Genel Seçimleri’nde bölge sorumluları, ilçe sorumluları, bina sorumluları, avukatlar ve sandık sorumlularından oluşan Oy ve Ötesi gönüllülerinin sandıklara sahip çıkması ve Türkiye’nin birçok noktasında kanunsuz işlemleri ve hataları tutanaklarla kayıt altına alarak usulsüzlüklere karşı caydırıcı bir rol oynadıklarını bu nedenle 34 milyon oyun içinde partilere farklı yazılan oyların sonuca bir etki etmeyecek kadar küçük olduğunu açıkladı.

128 bin 620 sandık karşılaştırıldı
Hem gönüllüler hem de siyasi partilerin eliyle toplanan 180.894 seçim tutanağı, Türkiye Tutanak Teyit (T3) sistemine girildi.
Türkiye'deki 174.400 sandıktan 128.620'si T3 ve resmi sonuçlarla karşılaştırıldı.
Oy ve Ötesi, 34 milyon üzerinde geçerli oy toplamı üzerinden yapılan karşılaştırmada, yüzde hesabıyla, AKP için yüzde 0.052, CHP için yüzde 0,001 MHP için yüzde 0.01, HDP için yüzde 0.003 fazla ve SP için yüzde 0.017 eksik oyun sayıldığını tespit etti.

Seçimlerdeki gönüllü katılımını değerlendiren Oy ve Ötesi ekibi şu açıklamayı yaptı:
“55.000’in üzerindeki Oy ve Ötesi gönüllüsü 7 Haziran günü seçimlerin kanun ve yönetmeliklere uygun olarak gerçekleştirilmesi için çok büyük bir çaba ve özveri sergiledi. Sistemin işleyişini ortaya çıkardı, seçim sistemine sahip çıktı.
“Oy ve Ötesi gönüllüleri, gösterdikleri bu insanüstü çabayla demokrasinin en büyük şenliği olan seçim süreçlerine katılma haklarını kullanmış ve seçimlerin şeffaf ve adil olarak gerçekleşmesine büyük katkı sağlamışlardır.
“Oy ve Ötesi, gönüllü sayısını sürekli olarak artırarak bundan sonraki seçimlerde de vatandaşların seçimlerin adil ve şeffaf şekilde gerçekleşmesine katkı sağlamaları için üzerine düşen görevi yapmayı sürdürecektir.”
Oy ve Ötesi’nin seçim sonuçlarına ilişkin raporunu şuradan inceleyebilirsiniz. (EA)bianet
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *