ANASAYFA arrow right Siyaset

PKK’nın şiddetinin artması Türkiye’nin Suriye politikası ile ilgili

PKK’nın şiddetinin artması Türkiye’nin Suriye politikası ile ilgili
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 02.26
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 02.26
“PKK’nın şiddetinin yeniden artması tesadüf değil. Bu, Türkiye’nin Suriye isyanını destekleyip Esed rejimi ve İran’daki hamilerine meydan okuyan tutumu ile doğrudan ilgilidir” görüşü dile getirildi.
PKK’nın artan şiddetli eylemlerinin Türkiye’nin Suriye politikası ile doğrudan ilgili olduğu öne sürüldü. Wall Street Journal tarafından yayımlanan bir makalede “PKK’nın şiddetinin yeniden artması tesadüf değil. Bu, Türkiye’nin Suriye isyanını destekleyip Esed rejimi ve İran’daki hamilerine meydan okuyan tutumu ile doğrudan ilgilidir” görüşü dile getirildi. 
ABD’nin çok satan gazetesi WSJ’nın yer verdiği, ABD’li düşünce kuruluşu Washington Institüsü’nün Türkiye Araştırma Programı Direktörü Soner Çağaptay imzalı makalede, “PKK, Türkiye’de kanlı bir geri dönüş yaptı” denilirken Uluslararası Kriz Grubunun yeni bir rapora dayanılarak PKK ile ilgili şiddetin geçen yıl yaz aylarından bu yana 700 kişinin ölümüne yol açtığına dikkat çekiliyor.
Bu ölümcül bilançonun, 1990 yıllarındaki dehşeti anımsattığı değerlendirmesinin de yapıldığı makalede şu savlar da öne sürüldü: 
“PKK’nın şiddetinin yeniden yükselmesi tesadüf değil. Türkiye’nin Suriye isyanını destekleyip Esad rejimi ve İran’daki hamilerine meydan okuyan tutumu ile doğrudan ilgilidir. Bunun Batı için iyi yönü ise, Ankara’nın Washington’daki eski dostlarını yeniden kucaklamaya başlamasıdır.”

Türkiye ile Suriye arasındaki bağların kesilmesinden sonra Şam’ın yeniden PKK’ya Suriye’de faaliyet göstermesine izin verdiği, “İran liderleri de Ankara’yı Suriye politikası nedeniyle cezalandırmak amacıyla o zamana kadar mücadele ettikleri Kürt isyancılar ile barışarak PKK’ya, enerjisini Türkiye’ye karşı odaklamasına olanak sağladılar” yorumu yapıldı. 
WSJ’daki makalede ayrıca Suriye ve İran’ın PKK’ya yönelik yeni yaklaşımlarının, Suriye’deki ayaklanma, Türkiye’deki Kürtler dahil, tüm Ortadoğu’daki Kürtler arasında heyecan yaratmış olmasaydı “o kadar yürümezdi” görüşü de savunuldu.
Makalede PKK’nın güneydoğudaki Türk kentlerini kontrol etmeye çalıştığını belirtilirken İran, “PKK’nın bu yeni hücumunda en az kısmen ortak” olmakla suçlandı. 
Ankara’nın Ortadoğu politikasının, “PKK’yi kim desteklerse Türkiye’nin düşmanıdır” yönündeki temel bir öncüle dayandığı için Ortadoğu’daki gelişmelerin Ankara’yı ABD’ye yaklaştırdığı öne sürülürken de Türkiye’nin NATO radarına evsahipliğini yapmayı kabul ettiği hatılatıldıktan sonra şu değerlendirmesine de yer verildi: 
“Amerikalılar, Ortadoğu’un başka yerlerindeki büyükelçiliklerine karşı saldırılar ve isyanların yaşanmasının ardından Arap Baharı’nın ABD için herhangi olumlu bir sonucu olup olmadığını sorgulayabilirler. Ancak Türk-İran bağlarının kesilmesi, olumlu bir sonuç olarak sayılabilir.”



İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *