ANASAYFA arrow right Siyaset

Suruç patlaması Türkiye çapında protesto edildi

Suruç patlaması Türkiye çapında protesto edildi
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.29
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.29
SGDF çağrısıyla Suruç'ta Kobanê'ye gidecek gençlere yönelik düzenlenen ve en az 32 kişinin

SGDF çağrısıyla Suruç'ta Kobanê'ye gidecek gençlere yönelik düzenlenen ve en az 32 kişinin hayatını kaybettiği saldırı Türkiye’nin farklı illerinde protesto edildi.

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu'nun (SGDF) çağrısıyla Suruç'ta Kobanê'ye gidecek gençlere yönelik düzenlenen ve en az 32 kişinin hayatını kaybettiği saldırı Türkiye’nin farklı illerinde protesto edildi.

Bazı illerde polis protestolara müdahale etti, bazı illerde ise göstericilerden gözaltına alınanlar oldu. 


Diyarbakır

Diyarbakır’da Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Binası önünde toplanan binlerce kişi saat 18.00’de yürüyüşe geçti.

Yürüyüşe HDP Diyarbakır milletvekillerinin yanı sıra belediye eş başkanları da katıldı.

Koşuyolu Parkı’nda sona eren yürüyüşün ardından HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Ömer Önen basın açıklaması okudu.

Seçim öncesi Diyarbakır, Adana ve Mersin’de kendilerine yönelik saldırı düzenleyenlerle Suruç’taki saldırıyı gerçekleştirenlerin aynı kaynaktan beslendiğini ifade eden Önen, günlerdir bazı evlerin IŞİD tarafından cephanelik olarak kullanıldığı bilgisinin yetkililere aktarıldığını ama önlem alınmadığını söyledi.

Yürüyüş ve basın açıklaması süresince partili görevliler araç altlarında ve çöp kutularında bomba araması yaptılar.


Mersin 

SGDF'nin çağrısıyla Suruç'tan Kobanê'ye gidecek gençlere yönelik düzenlenen bombalı saldırı sonrası Mersin Özgür Çocuk Parkı'nda toplanıp yürüyüşe geçen kitleye, bir apartmandan kimliği belirsiz kişilerce saldırıldı. Saldırıda bir eylemci kulağından yaralandı. 

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, saldırının av tüfeği ile gerçekleştirildiği iddia ediliyor.


Diğer İller

İzmir Kordon'a yürüyen gruba polis izin vermedi. Dersim’de yaklaşık 5 bin kişi Cumhuriyet Caddesi'ne kadar yürüdü. Kars’ta HDP ve DBP il binası önünde toplanan yaklaşık 200 kişi Faikbey Caddesine yürüdü. Bursa'daki protestoda dört kişi gözaltına alındı. 


Antalya
 Kapalıyol’da toplanan yüzlerce kişi saldırıda yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulundu, ardından basın açıklaması yaptı. Edirne’de, Saraçlar Caddesi’nde toplanan kitle yürüyüş yaptı. Kocaeli'nde ve Tekirdağ'da basın açıklamaları yapıldı.


Eskişehir
'de yapılan eylemde, saldırıda hayatını kaybeden Eskişehir Anarşist Faaliyeti’nden Alper Sapan’ın de fotoğrafı taşındı. Şırnak Cumhuriyet Meydanı’nda “Öfkemiz büyük, sözün bittiği noktadayız” pankartı açılarak basın açıklaması yapıldı.


Siirt
'te Cumhuriyet Meydanı'ndan yürüyüşe geçmek isteyen gruba polis izin vermedi. 10 kişi gözaltına alındı.


Mardin
'de aralarında HDP milletvekili Enise Güneyli'nin de bulunduğu grup, Nusaybin-Cizre karayolunda oturma eylemi yaptı, polis müdahale etti.


Ankara
'daki protesto eylemine, HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, CHP Milletvekili Murat Emir ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen de katıldı.


Samsun
İstiklal Caddesi üzerinde toplanan grup sloganlar atarak yaşanan terör olayını protesto etti. Grup adına açıklama yapan HDP Samsun eş İl Başkanı İçigen, gençlerin Kobani'ye savaşmaya gitmediklerini, taş üstüne taş koymak için gittiklerinden dolayı saldıra uğradıklarını söyledi. İçigen, IŞİD ve AKP'yi kınadıklarını belirtti.bianet

 

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *