ANASAYFA arrow right Siyaset

SYRIZA seçime giderken bölünüyor

SYRIZA seçime giderken bölünüyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.32
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.32
Alexis Tsipras’ın istifası ve erken seçim için anayasal süreç başlatma talebi sonrası
Alexis Tsipras’ın istifası ve erken seçim için anayasal süreç başlatma talebi sonrası kopmalar sürüyor.
20 Ağustos’ta Alexis Tsipras’ın istifası ve erken seçim için anayasal süreç başlatma talebinin ertesi günü 25 milletvekili SYRIZA’dan resmi olarak ayrıldı. Halkın Birliği (LE - Laiki Enotita) adında, başında eski Enerji Bakanı Panagiotis Lafazanis olan yeni bir parti kuruldu. Aynı gün içinde SYRIZA’dan dört başka milletvekili de SYRIZA’dan ayrıldıklarını duyurdu. Dün Aralarında Avrupa Parlamentosu Milletvekili Nikos Hundis’in de bulunduğu SYRIZA içindeki gruplardan Sol Plarform’a bağlı 53 kişi daha istifasını verdi. Bu grup da LE’ye katılacağını açıkladı.
Tsipras’ın koalisyon tercihi
Yunanistan medyasına konuşan Tsipras erken seçimlerden sonraki yeni dönemde partisinin sadece Bağımsız Yunanlar (ANEL) ile koalisyon hükümeti kurabileceğini açıkladı.

Hükümet kurulamadı
Cumhurbaşkanı Pavlopoulos Pazartesi günü geçici hükümet kurma görevini Halkın Birliği’ne vermişti. Sadece 25 milletvekili olan Halkın Birliği, mecliste yeterli desteği bulamadığı için hükümeti kuramadı ve geçici başbakanlık yetkisi Yunanistan Yüksek Mahkeme Başkanı Vassiliki Thanou’ya verildi.
Yeni kurulan Halkın Birliği partisi, şu anda parlamentodaki üçüncü büyük parti. Lafazanis Halkın Birliği’nin seçim sonrası gelişmelerde aktif bir rol oynayacağını söyledi.
29 milletvekilinin ayrılacağı erken seçimin açıklanmasından önce planlanmıştı. SYRIZA’dan ayrılarak Yunanistan’ın kemer sıkma politikalarına karşı kurulan parti, altı yılda yapılacak beşinci genel seçime girecek.
Halkın Birliği yardım paketi reformuna karşı
Halkın Birliği partisi, kemer sıkma politikalarına ve Tsipras’ın uluslararası borç verenlerinin 86 bin Euroluk yardım paketi reformuna karşı duracağını belirtti. Halkın Birliği’nin esas hedefi Yunanistan’ın üç yardım paketini iptal etmek ve gerekirse Euro para birimini kullanmayı bırakmak.
Lafazanis bir basın toplantısında partinin anlaşmaya gerçekçi bir alternatif sunacağını söyledi ve “Yeni bir güç öne çıkıyor. Hedefimiz hükümet… ve şantaja kurban olmayacağız. Yardım paketlerini kenara itecek büyük bir hareket haline gelmek istiyoruz” dedi. Lafazanis Yunanistan halkının yüzde 61’inin yardım paketi koşullarını kabul etmediğini belirttiği Temmuz referandumun sonucuna saygı duymaya hazır olduğunu belirtti.

Tsipras’ın tekrar seçilmesi bekleniyor
SYRIZA hazırladığı raporda bu rekabetin etik olmadığını, Halkın Birliği’nin tek rakibinin SYRIZA olduğunu söylüyor. 53 muhalif milletvekili Halkın Birliği partisini desteklemeyeceğini duyurdu.
Eğer beklendiği gibi 20 Eylül’de erken seçime gidilirse Halkın Birliği partisinin Tsipras’a karşı mücadele etmek için organize olacak ve kampanya yapacak az zamanı olacak. Araştırmacılar Tsipras’ın tekrar seçilmesini bekliyor.
SYRIZA yetkilileri güçlü olduklarını söylüyorlar ancak Tsipras’ın istifası ve Halkın Birliği’nin ayrılması üzerinden yeni kamuoyu yoklaması yapılmadı.
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *