ANASAYFA arrow right Siyaset

Türkiye, açık ve yakın çok-cepheli bir savaş tehdidi altına sokuldu

Türkiye, açık ve yakın çok-cepheli bir savaş tehdidi altına sokuldu
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.56
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.56
CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray,“Türkiye, açık ve yakın çok-cepheli bir savaş tehdidi altına girmiş bulunmaktadır.
CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray,“Türkiye, açık ve yakın çok-cepheli bir savaş tehdidi altına girmiş bulunmaktadır. Anayasal düzenimizde bunun sorumlusu hükümetin başı olarak Türkiye Cumhuriyeti Başbakanıdır” dedi. 
TBMM Başkanlığı'na Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yazılı cevaplaması istemiyle bir soru önergesi veren Çıray, "Türkiye, açık ve yakın çok-cepheli bir savaş tehdidi altına girmiş bulunmaktadır. Anayasal düzenimizde bunun sorumlusu hükümetin başı olarak Türkiye Cumhuriyeti Başbakanıdır.Başbakan dış ve iç politikada Türk Milletinin yüksek çıkarlarına en uygun ve en doğru kararları almakla yükümlüdür. Bu kararlarda birinci derecede dikkate alınması gereken hususların başında devletin dış güvenliğinin en önemli aracı olarak Türk Silahlı Kuvvetleri’nin caydırıcı ve önleyici gücü gelmektedir. Halbuki 1994-2002 Yılları arasında ayrılıkçı terör organizasyonuna karşı büyük ve zafer elde ederek terörü neredeyse sıfırlamış olan Türk Silahlı Kuvvetlerinin tıpkı Yüce Meclis gibi battal hale getirilmeye çalışıldığına şahit oluyoruz" dedi.
Çıray, şöyle devam etti: 
"TSK, hiç şüphesiz anayasal olarak tamamen hükümete tabi olmak ve onun Türkiye’nin dış güvenliği ve silahlı savunması konusunda kendisine verdiği görevleri yerine getirmek zorunda olan bir kurumdur. TSK’nın Türk Milleti için hayati bir önem taşıyan görevlerini yerine getirmesini en hafif deyimle zaafa uğratacak uygulamalar başta Başbakan olmak üzere bazı hükümet üyeleri tarafından yürütüldüğüne şahit olunmaktadır.Bu beyanlar ve uygulamalar, Başbakan tarafından pratikte çoktan ortadan kaldırılmış olan kuvvetler ayrılığı ilkesine atıfta bulunularak haklı çıkarılmaya çalışılmaktadır.Türk Silahlı Kuvvetlerinin zaafa düştüğü muhakkak gibidir.Nitekim Sayın Başbakan da bir süre önce, 'Savaşacak asker kalmadı' diyerek suç ikrarında bulunmuştur. 
Şahit olduğumuz manzara Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin Türkiye’yi Suriye’de kanlı bir iç savaşın tetikçisi durumuna düşürdüğü ve bunun uluslararası hukuk açısından Türk Milletinin başına büyük dertler açabileceği gerçeği dikkate alındığında gerçekten çok vahimdir. TSK bugün olağanüstü mahkemeler aracığıyla bünyesinde büyük yaralar açılmış bir kurumdur." 

Çıray önergesinde şu konulara ilişkin bilgi istedi: 
"Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasını sağlayan kanun paketinde, TSK’nın yetişmiş, ehliyetli kurmay kadrolarının sözde yargılama süreçleri sonunda mahkum edilerek tırpanlanmasına yol açan davalarını neden olağan mahkemelere intikal ettirmediniz? Kamuoyunda 3. ve 4. Yargı paketleri adıyla bilinen yasa değişikliklerine adil dava sürecinin yürütülmesinin şartlarını hazırlayacak hükümleri koymayı neden engellediniz?Bu hukuksuzluğun ve adaletsizliğin acilen telafi edilmemesinin TSK’da ortaya çıkaracağı tahribatın hesaplarını yaptınız mı?Bu hesapları yaptıysanız, ortaya çıkan manzara nedir? 
TSK, sizin belli davaları adil ve hakkaniyetli dava süreçlerinin dışında bırakmanız yüzünden kendisine çok değil sadece 2 yıl öncesine kadar komutanlık eden Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un terör örgütü lideri olduğu iddiasıyla tutuklanması sonucunda bir terör örgütü olarak algılanmasına yol açabilecek bir ithama maruz kalmış bir kurumdur. Ülkenin en seçkin hukukçularından Prof. Dr. Sami Selçuk’un belirttiği gibi TSK’nın en yüksek komuta kademesine gelmiş bir şahsiyetin ‘terör suçunu işlemesi bir düştür.’Bu, çok değerli bir diğer hukuk adamımız Prof. Dr. İzzet Özgenç’in vurguladığı gibi ‘bir akıl tutulmasının yansımasıdır.’Nitekim siz de Başbakan olarak ‘Genelkurmay Başkanlığına gelmiş bir insan için bu tür bir yakıştırmanın, bu tür bir benzetmenin doğru olmadığını ve insaf dışı olduğunu’ beyan ettiniz. Eğer bu değerlendirmeniz gerçekten samimiyseniz, İlker Başbuğ’un da sanığı olduğu bu davaların normal şartlarda yürütülmesine sürdürülmesini sağlayacak sözde reform paketlerinin dışında kalmasına neden göz yumdunuz? 
Kaldı ki İlker Başbuğ ve haklarında verilen gayrı-adil hükümlerin düzeltilmesi için Yargıtay sürecini bekleyen üst rütbeli subayların çok büyük çoğunluğu bulundukları görevlere sizin 10 yıllık iktidar döneminizde başkanlık ettiğiniz Yüksek Askeri Şuralarda göreve gelmişlerdir. Siz, İlker Başbuğ’un Genelkurmay Başkanlığı süresi içinde kendisiyle gayet başarılı bir şekilde çalıştığınızı bizzat ifade ediyorsunuz. Başbuğ bir terör örgütü lideri, TSK da dolaylı olarak bu örgütün bir uzantısı olan bir kurum olsaydı, sizin de bu davanın bir parçası olmanız ve ihmal yahut mahiyeti dava süreci sonucunda ortaya çıkacak doğrudan sorumluluk gerekçesiyle yargılanmanız gerekmez miydi?"





İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *