ANASAYFA arrow right Siyaset

Türkiye IŞİD’den türbe kurtardı

Türkiye IŞİD’den türbe kurtardı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.15
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.15
Türk ordusunun Süleyman Şah Türbesi’ni tahliye amacıyla Suriye’de gerçekleştirdiği operasyon, Avrupa medyasında büyük yankı buldu.
Operasyon, Avrupa medyasında büyük yankı buldu
Türk ordusunun Süleyman Şah Türbesi’ni tahliye amacıyla Suriye’de gerçekleştirdiği operasyon, Avrupa medyasında büyük yankı buldu.
Türkiye’nin Suriye’de gerçekleştirdiği kara operasyonun Suriye’deki dört yıllık iç savaşta bir ilk olduğunun altını çizen The Guardian, operasyonun, “ABD’nin öncülüğündeki koalisyonun kısa bir süre önce IŞİD üzerindeki zaferine sahne olan” Kobani üzerinden gerçekleştiğine işaret ediyor. İngiliz gazetesi, CHP ve MHP’den operasyona yönelik eleştirileri de yansıttığı haberinde “Bazı uzmanlar, tahliyenin bir zayıflık mesajını verdiğini söylediler” diyen gazete, “Türkiye, ABD’nin öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonda aktif bir rol oynamaya isteksiz oldu, kısmen askeri eylemin, isyancılar olduğu kadar Esad’ın kuvvetlerini de hedeflemesini istediğinden” yorumunu da yapıyor.
Financial Times, “Türkiye, İslam Devleti cihatçılarına giderek daha kırılgan hale gelen bir bölgeyi tahliye etmek amacıyla Suriye’deki şimdiye kadar en büyük müdahaleyi gerçekleştirdi” diyor ve operasyonun “Kürt savaşçılarının son dönemde kaydettikleri ilerlemeden yararlanarak Kürtlerin elindeki Suriye topraklarından üzerinden yapıldığını” vurguluyor. Gazete “operasyon aynı zamanda Ocak ayında İstanbul’ın turistik semtinin tam merkezinde düzenlenen intihar saldırısı ve ülkedeki diplomatik temsilciliklerinin hedef altında olduğu uyarılarının ardından Ankara’nın artan kaygısını yansıtıyor gibi görünüyor” görüşünü dile getiriyor.Gazete bu operasyonun, Ocak ayında İstanbul'da yaşanan intihar saldırısının ve ülkedeki diplomatik misyonların hedef haline geldiğine dair uyarıların ardından Ankara'nın IŞİD'e dair endişelerini de yansıtıyor olabileceğini söyledi.
İndependent Gazetesi ise tanınmış yazarı ve Ortadoğu uzmanı Robert Fisk’in operasyona ilişkin bir yorumuna yer veriyor. (IŞİD) örgütünün bundan yaklaşık bir yıl önce Türkiye'ye üç gün süre vererek türbeyi boşaltmalarını istediğini, ancak o zaman Türkiye’nin yerinden kıpırdamadığını söylüyor. "Neden?" diye soran Fisk, aynı tarihlerde Suriyeli petrol mühendislerinin, IŞİD'in kontrolündeki petrol sahalarında Türk teknisyenler gördüklerini bildirdiklerini yazıyor ve "Belki de karşılıklı bir durum vardı? 'Bize petrol uzmanlarınızı verin, biz de sizin eski sultanınızı elinizde tutmanıza izin verelim'?" iddiasını dile getiriyor.
The Times ise, “Türk kuvvetleri, İslam Devleti militanlarınca kuşatılan bir türbedeki naaşı kurtarmak için Suriye’deki dört yıllık iç savaş sırasında herhangi bir yabancı güç tarafından gerçekleştirilen en büyük kara baskını yaptı” diye yazıyor. Operasyona ilişkin okuyuculara bilgi aktaran gazete, operasyonda casus uçakları ve insansız hava araçlarıyla havadan desteklenen 572 Türk askeri, 39 tank, 57 zırhlı araç ve 14 askeri aracın daha yer aldığına dikkat çekiyor.
Fransız Le Monde da Türkiye’nin, IŞİD’in kontrolü altındaki bir bölgede bulunan Süleyman Şah Türbesi’ni koruyan askerleri tahliye etmek amacıyla geniş bir askeri operasyonu düzenlediğini anlatırken “Bu operasyon, Türk toprağı etrafındaki durumun kötüleşmesi nedeniyle kararlaştırıldı” diyor. Gazete, “Türbenin, 1921 yılında, Fransa ile Türkiye arasındaki savaşa son veren Ankara Antlaşması’nın imzalanması ile Türk toprağı ilan edildiğini” söylüyor ve Türkiye’de iktidardaki “İslami muhafazakar rejiminin Osmanlı imparatorluğuna özel bir bağlılığının” olduğunu yazıyor.
Diğer bir Fransız gazetesi Le Figaro ise, “Mini toprak, iki futbol alanından daha büyük değildi ancak Türk egemenliği altındaydı ve Ankara’daki İslami muhafazakar hükümetin gözlerinde özel bir önemi vardı” ifadelerini kullandığı haberinde Ankara’nın, cihatçıların tehdidi altında olan Osmanlı şahsiyetinin naaşını kurtarmak için 570’den fazla askeri harekete geçirmede tereddüt etmediğini” yazıyor.
İspanya’nın en büyük gazetesi El Pais de “Tükiye, IŞİD tarafından kuşatılan bir türbe için yer bulmak amacıyla Suriyeli bir köyü işgal etti” başlığı ile verdiği haberde “Türk ordusunun uluslararası antlaşmalar uyarınca Türkiye’ye ait toprak olan bir türbeyi, İslam Devleti’nin eline düşmesi tehlikesi karşısında tahliye ettiğini” anlatırken “Onun yerine Ankara, sınırına yakın küçük bir Suriye parçasını topraklarına kattı” yorumunu yapıyor. Haberde Türkiye’nin, mülteciler ve isyancılar için Suriye’nin kuzeyinde “tampon bölge istediğini ancak bu fikrin uluslararası toplum arasında fazla bir destek bulmadığı da kaydediliyor.
Operasyon ve buna ilişkin olarak Ankara’dan yapılan açıklamalara geniş yer veren Alman yayın kuruluşu Deutche Welle ise, “Operasyonu Genelkurmay Başkanlığı karargahından izleyen Başbakan Davutoğlu’nun, kamuoyuna ilk bilgileri Twitter adresinden duyurduğunu” vurguluyor. DW, “Süleyman Şah karakolu, son dönemde hükümet ile muhalefet arasında büyük tartışma konusuydu. Süleyman Şah’daki Türk özel kuvvetlerin IŞİD tarafından rehin alındığı yönündeki muhalefetin iddialarını hükümet yalanlıyordu” diyor.ANKA
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *