ANASAYFA arrow right Siyaset

Ülkenin yönetilmesi konusunda hiçbir sorumluluktan kaçmadık, kaçmayız da

Ülkenin yönetilmesi konusunda hiçbir sorumluluktan kaçmadık, kaçmayız da
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.31
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.31
Sayın Davutoğlu koalisyon seçeneğinin kalmadığını kendisi ifade etti. Dolayısıyla görevi derhal iade etmelidir
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, MHP-AK Parti arasında gerçekleştirilen koalisyon görüşmelerinden de koalisyon kararının çıkmamasına ilişkin, “Sayın Davutoğlu koalisyon seçeneğinin kalmadığını kendisi ifade etti. Dolayısıyla görevi derhal iade etmelidir. Elbette ki Türkiye sandık sonuçlarına saygı duymanın ne kadar kıymetli olduğunu eminim ki anlayacak. Olası bir seçim hükümetinde partimizin yer alıp almayacağını gerçekleştireceğimiz parti toplantımızda da konuşacağız” açıklamasında bulundu.
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin MYK toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. MHP-AK Parti görüşmesinin de olumsuz sonuçlanması üzerine Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun görevi derhal devretmesi gerektiğine vurgu yapan Demirtaş, “Sayın Davutoğlu koalisyon seçeneğinin kalmadığını kendisi ifade etti. Bu nedenle Sayın Cumhurbaşkanına temaülen görevi devretmesi lazım. Dolayısıyla görevi derhal iade etmelidir. Tabi Kılıçdaroğlu bu görevi kabul eder mi etmez mi kendisinin bileceği iş. Fakat 45 gün içerisinde bir koalisyon kurulmayacağı netleşirse seçim hükümetiyle en kısa zamanda erken seçime gitmesi tekrar seçiminde bu defa kalıcı bir sonucun ortaya çıkması için bu defa hepimizin bir gayret göstermesi lazım. Elbette ki bu demokratik bir Türkiye için sandık sonuçlarına saygı duymanın ne kadar kıymetli olduğunu eminim ki anlayacak. Olası bir seçim hükümetinde partimizin yer alıp almayacağını da birazdan gerçekleştireceğimiz parti toplantımızda da konuşacağız. Elbette ki biz ülkenin yönetilmesi konusunda hiçbir sorumluluktan kaçmadık kaçmayız da” ifadelerinin kullandı.
Silvan, Şemdinli ve Varto’da son zamanlarda yaşanan terör olaylarına ve gerçekleştirilen operasyonlara ilişkin, “Sürekli heyetlerimiz bölgede çalışmalar yürütüyorlar. Gelinen durum ülkedeki durumun silahla çözümü mümkün değildir. Biz bütün sorunların diyalog ve barışçıl yöntemlerle çözülmesi hususundaki tavrımızı sürdürüyoruz. Bu yönlü yaptığımız çağrıları yineliyoruz. Ortadoğu’nun bu denli kargaşada olduğu bir süreçte hükümet biran önce müzakereye dönmelidir. Biz müzakere ile çözümlemeyecek hiç sorunumuzun olmadığı kanısındayız. Bu kadar büyük bir siyasi körlükle karşı karşıya bırakmaya kimsenin hakkı yoktur. Mutlaka silahların susması lazımdır. Sonrasındaki adımlar ise müzakereye dönüş ve kalıcı barışın sağlanacağı bir çözüm olmalıdır. Hükümet kurulur kurulmaz bir erken seçimde halkın iradesine saygı duyacağız. Fakat barış erken seçimi beklemeyecek kadar acildir. Sadece Şemdinli için değil bu aynı zamanda Kadıköy için de geçerlidir. Bu konak için de taksim için de geçerlidir. Türkiye’nin bütün illeri şuanda barışın bozulmuş olmasının rahatsızlığını yaşıyor. Anneler babalar diyalog ve barış istiyorlar. Bizlere düşen de bunun gereğini yapmaktır. Elbette bu fırtınalı günler geçecektir. Bu günleri atlatmanın yolu da birbirimize sarılmaktır” dedi.
Merkez yürütme kurulunda Şemdinli ve Silvan konularının da görüşüleceğine vurgu yapan Demirtaş konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Silvan’da çok ciddi operasyonların şehir merkezinde tanklarla ve ağır silahlarla operasyonlar yapıldığı bilgileri geliyor. Durumu değerlendireceğiz. İlçelerle iletişim yok. Elektrik ve telefonlar da kesik. Maalesef durum ciddi. Bu politikalarla barışı sağlamak mümkün değil. Son terörist kalıncaya kadar gereğini yağacağız söylemleri geçmişte de çok denendi. Bunu söyleyenin kendisi de buna hiç inanmadı. Ama ne kadar oya dönüştürülürüz bunun hesabı yapıldı. Her bir can oylarımızdan kıymetlidir.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hükümet kurma görevini CHP Lideri Kılıçdaroğlu’na devretmesi halinde HDP’nin sergileyeceği tavra ilişkin değerlendirmeler yapan Demirtaş, “CHP tabi ki görev alırsa eminim ki partileri ziyaret edecektir. Bu çerçevede bizlerde görüşlerimizi ifade ederiz. Partimizin kapısı açıktır. Tekrar görüşmeye gelebilirsiniz dedik. Kapıları biz kapatmadık biz AKP ye bile kapıları kapatmadık” dedi.
Demirtaş, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da bazı bölgelerde özerklik ilan edildiği iddialarına ilişkin, “Bizim tavrımız şudur; Türkiye’de yerel yönetimlerin güçlendirilmesidir. Merkezi yönetim değil. Tek adam yönetimlerinin de değil mutlakla yerelde halk yönetimlerinin de karar süreçlerine katılabildiği bir yönetim uygun gördük. Ama biz hiçbir zaman bunun bir çatışma ortamında silahla ve şiddetle olabileceğini düşünmedik. Lütfen tuzaklara düşmesinler” açıklamasında bulundu.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in olası bir erken seçimde partilerin seçim yardımını alamayacaklarına ilişkin, “Bu dönem biz almayalım diye diğer partilere de vermiyorlar. Ne yapacaklar bakalım herhalde gizli kasalarını açacaklar” dedi.
Olası bir erken seçimde parti tüzüğüne göre tekrar aday olamayacak olan Demirtaş, bu durumun halkın beklentilerine, siyasi duruma ve parti ihtiyaçlarına göre şekillendirileceğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Sistem değişti” sözlerine ilişkin, “Çok net bir teklifimiz var, toplantıda netleştireceğiz. Olası seçimde biz seçmenin önün referandum pusulası koyabiliriz. Tek soruluk bir referandum başkanlık sistemini istiyor musunuz istemiyor musunuz? Seçim vereceği partiye ayrı pusulada oy versin. Bakalım halk ne istiyor. Oldubittilerle rejim değiştirilmez, halk istiyorsa değiştirelim, kendilerine güveniyorlarsa seçimde referandum yapalım. Hepimiz çıkacak sonuçlara saygı duyacağız" dedi. ANKA
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *