ANASAYFA arrow right Siyaset

Uzmanlar, asıl mücadelenin kapalı kapılar ardında yaşandığını belirtiyor

Uzmanlar, asıl mücadelenin kapalı kapılar ardında yaşandığını belirtiyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.17
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.17
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin siyasetini kontrol etmeye devam ettiği ve bunun,
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin siyasetini kontrol etmeye devam ettiği ve bunun, partisiyle anlaşmazlıklar yaşamasına neden olduğu savunuluyor.Dış basında yaklaşan seçimlerle birlikte, parti içinde adayları kimin belirleyeceğine yönelik bir tartışmanın başladığına dikkat çekilirken, “Tartışma, sadece Adalet ve Kalkınma Partisi'nin geleceğini değil, Türkiye’nin de geleceğini belirleyici olması açısından büyük önem taşıyor” ifadeleri kullanılıyor.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, yardımcısı Bülent Arınç ve Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında ülkeyi kimin yönetmesine yönelik siyasi çekişmeyi “görüş ayrılıklarının olması gayet doğaldır” diyerek geçiştirmeye çalıştı. Bu üçlü her ne kadar AK Parti içinden geliyor olsa da, taraflar arasında siyasi gerilimin giderek arttığı düşünülüyor.

MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun onayı ile seçimlerde aday olmak için görevinden istifa etmesi ancak Cumhurbaşkanı’nın kendisinin bu kararını onaylamadığını belirtmesi üzerine kararından vazgeçmesi Türkiye’nin gündemine oturmuştu.
Kadir Has Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Soli Özel’e göre, seçimlerde aday kadroyu kimin oluşturacağına dair çekişme, parti içindeki siyasi gerilimi açıkça ortaya koyuyor.
Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, bu olayın, aday listesinin açıklanmasından iki hafta önce yaşandığına dikkati çeken Özel, her hafta yeni bir gelişmenin yaşandığını belirtiyor. Fidan’ın istifası sonrası kararları Davutoğlu’nun vereceği havası oluştuğunu, ancak Fidan’ın geri adım atmasıyla birlikte Cumhurbaşkanı’nın daha ağır bastığını belirten Özel, ortada büyük bir çekişme yaşandığına dair net kanıtlar olduğunun altını çiziyor. Soli Özel, aday listesini Cumhurbaşkanı’nın hazırlaması halinde, AK Parti seçimleri kazansa bile parti tabanını kontrol edemeyeceği için Başbakan’ın Cumhurbaşkanı’nın gölgesinde kalacağını belirtiyor.

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre Başbakan için büyük önem taşıyan bu seçimler, Cumhurbaşkanı için de stratejik bir öneme sahip.Anayasa’ya göre kurucusu olduğu AK Parti ile tüm resmi ilişkilerini kesmesi gerekirken, uzmanlar Cumhurbaşkanı’nın partiyi kontrol etmeye devam etme arzusunu gizlemediğine dikkati çekiyor.
Marmara Üniversitesi Siyasi Bilimler Fakültesi Profesörü Yüksel Taşkın’a göre ise Cumhurbaşkanı’nın aday listesini kontrol etmekteki amacı siyasi olarak güç kaybetmemek. Erdoğan için asıl önemli olan konunun güç kaybetmemek olduğunu belirten Taşkın, Cumhurbaşkanı’nın uzun bir süredir kendisine bağlı, genç, aralarında gazeteci ve akademisyenlerin de bulunduğu laik ideolojiden devşirme kişilerin yer aldığını belirtiyor. Recep Tayyip Erdoğan’ın öncelik verdiği konunun sadakat olduğunu söyleyen Profesör Taşkın, Cumhurbaşkanı’nın parti içinde ortaya çıkabilecek kumpaslar sonucu yetki ve görevlerini yitirebileceği endişesinde olduğunu ve en büyük korkusunun da siyasi gücünü kaybedip, hapse düşmek olduğunu belirtiyor.

Uzmanlar, AK Parti’nin resmi bir üyesi olmamasına rağmen Cumhurbaşkanı’nın partinin bir numaralı adamı olmaya devam ettiğini ve bu konuda kendisine destek veren güçlü ve sağdık bir kadronun da bulunduğunu belirtiyor. Profesör Taşkın, Davutoğlu’nun parti içinde Erdoğan kadar karizma ve konuma sahip olmadığını ve bu nedenle de Cumhurbaşkanıyla doğrudan olabilecek herhangi bir sürtüşmeden çekindiğini belirtiyor.
“Davutoğlu Cumhurbaşkanı ile ters düşmeye hazır değil, ancak bu konuda bir takım girişimleri olduğunu görüyoruz” diyen Profesör Taşkın, Başbakan için en önemli konunun partiyi ve gelecekteki milletvekillerini kontrol etmek olduğunu belirtiyor.
Uzmanlar, Davutoğlu’nun Başbakan olmasından bu yana kendisine destek olanları arkasına almaya çalıştığını belirtiyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan neredeyse her gün farklı bir şehri ziyaret edip, başkanlık sistemi hakkında halkı bilgilendirmeye ve motive etmeye çalışırken, Başbakan Davutoğlu ise sessiz kalmayı tercih ediyor.Her iki lider anlaşmazlık yaşadıklarını açık bir şekilde kameralar karşısında göstermese de, uzmanlar asıl mücadelenin kapalı kapılar ardında yaşandığını belirtiyor. (ANKA

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *