ANASAYFA arrow right Siyaset

Washington Büyükelçiliği'nde çıkan olaylarla ilgili iki kişiye hapis cezası

Washington Büyükelçiliği'nde çıkan olaylarla ilgili iki kişiye hapis cezası
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.22
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.22
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Washington ziyareti sırasında büyükelçilik önünde çıkan kavgaya karışan iki ABD'li Sinan Narin ve Eyüp Yıldırım'a 12 ay 1 gün hapis cezası verildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Washington ziyareti sırasında büyükelçilik önünde çıkan kavgaya karışan iki ABD'li Sinan Narin ve Eyüp Yıldırım'a 12 ay 1 gün hapis cezası verildi.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beyaz Saray'da Başkan Donald Trump ile görüşürken, Washington'daki büyükelçilik binası önünde toplanan grup Erdoğan'ı protesto ediyordu.
Erdoğan'ın Trump ile görüşmesinin ardından büyükelçilik konutuna ulaştığı dakikalarda Erdoğan'ı karşılamaya gelen grupla protestocular arasında gerginlik çıktı. İki grup arasında çıkan kavgaya Erdoğan'ın korumalarının da dahil olmasıyla büyükelçilik binasındaki gerginlik had safhaya ulaştı.
Kavgaya karışan 15 Cumhurbaşkanlığı koruması hakkında dava açılırken olayın ardından gözaltına alınan ABD vatandaşı Sinan Narin ve Eyüp Yıldırım çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.
2016 Haziran ayından bu yana tutuklu olarak yargılanan Narin ve Yıldırım hakkındaki karar duruşması bugün başkent Washington'daki Üst Mahkeme binasında yapıldı. Amerikan'ın Sesi haberine göre Washington'daki hapishanede tutuklu bulunan Narin ve Yıldırım da duruşma sırasında mahkeme salonuna ayakları kelepçeli olarak getirildi.
"Hala nörolojik tedavi görüyorum"
Mahkeme hakimi Marisa Demeo, olay günü büyükelçilik konutu önünde dayak yediklerini ve mağdur olduklarını söyleyen kişilerden üçüne söz hakkı tanıdı. Hakim Demeo, kendisine sunulan çok sayıda yazılı ifade ve başvuru olduğunu ancak Lusi Usuyan, Murat Yasa ve Aziz Azizi'nin bizzat Narin ve Yıldırım tarafından darp edildikleri gerekçesiyle bu üç kişiye söz hakkı verdiğini ama diğer yazılı ifade verenlerin de ifadelerini göz önünde bulunduracağını söyledi.
Olay günü büyükelçilik konutu önünde darp edildiğini, başına aldığı darbeler nedeniyle hafıza kaybı yaşadığını söyleyen Lusi Usuyan, halen nörolojik olarak tedavi gördüğünü söyledi. Olayın ardından büyük bir travma yaşadığını anlatan Usuyan, zaman zaman geçici hafıza kayıpları yaşamaya devam ettiğini anlattı. Usuyan sanıklara mahkeme tarafından olabilecek en üst sınırdan ceza verildiğini görmek istediğini söyledi.
Bir diğer davacı Murat Yasa da Türkiye'nin Kürt vatandaşlarına baskı uyguladığı gerekçesiyle 1980'li yıllarda Amerika'ya geldiğini söyledi ve o gün elçilik binası önünde yaşanan kavga nedeniyle artık protesto hakkını kullanmak konusunda endişeli olduğunu dile getirdi. Yasa ayrıca, hastane masraflarının sigortası tarafından karşılanmayan 1700 dolarlık kısmının da sanık Eyüp Yıldırım tarafından ödenmesini talep etti.
İran kökenli Kürt ve Amerikan vatandaşı olduğunu söyleyen Aziz Azizi de o gün Türkiye'nin Kürtlere yönelik politikalarını protesto etmek üzere elçilik binası önüne gittiğini ancak darp edildiğini anlatarak, kendisinin olay günü çekilmiş bir fotoğrafını mahkeme hakimine gösterdi.
Eyüp Yıldırım'ın avukatı da benzer şekilde Yıldırım'ın da daha önce hiçbir sabıka kaydının bulunmadığını, Türk toplumu içerisinde yardımsever olarak bilinen ve sevilen biri olduğunu anlatarak tahrik unsuru olduğunu söyledi.
Bu ayın ortasında çıkacaklar
Yargıç Marisa Demeo, savunmaları dinledikten sonra iki sanığın iyi hallerini ve hapiste kaldıkları süreyi de göz önünde bulundurarak savcılığın 12 ay 1 günlük hapis cezası istemine uydu. Mahkeme ayrıca iki sanığın da iyi hallerini ve söz konusu uygulamaları değerlendirmeye alarak iki sanık hakkında 2 ay ceza indirimine hükmetti. Buna göre iki sanık Sinan Narin ve Eyüp Yıldırım Nisan ayının ortalarında hapisten çıkacaklar.
Aynı kavgaya karışan 15 Cumhurbaşkanlığı korumasından 11'i hakkındaki suçlamalar önceki aylarda düşürülmüştü. Bunlardan 7'si hakkındaki suçlamaların düşürülmesi, eski ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın Şubat ayındaki Ankara ziyaretinin bir gün öncesine denk gelmişti. Amerikan basınında davanın bu şekilde siyasi pazarlık meselesi yapıldığı yorumlarına ABD Dışişleri Bakanlığı, "Söz konusu kararın ziyaretin öncesine denk gelmesi tamamen tesadüf" şeklinde yanıt vermişti. bianet
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *