ANASAYFA arrow right Siyaset

Yargı reform yetkilerin Erdoğan’ın elinde yoğunlaşmasını sağlar

Yargı reform yetkilerin Erdoğan’ın elinde yoğunlaşmasını sağlar
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.13
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.13
Turkiye’deki yargı sisteminde önemli değişikliklere yol açacak yüksek mahkemelere ilişkin reform projesine ilişkin tartışmalar, Financial Times gazetesinde haber oldu.
Turkiye’deki yargı sisteminde önemli değişikliklere yol açacak yüksek mahkemelere ilişkin reform projesine ilişkin tartışmalar, Financial Times gazetesinde haber oldu. İngiliz gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yargı sistemi reform etmek istediğini, kısa bir süre önce de “kuvvetler ayrılığı”nı eleştirdiğini belirtirken yüksek mahkemeleri yeniden şekillendirme planının “yetkilerin Erdoğan’ın ellerinde daha da konsantre olmasına yol açabileceği” savlarına yer verdi. 

Financial Times, Türkiye’de gelecek yıl ilk defa cumhurbaşkanının doğrudan halk tarafından belirleneceği seçimlerde Başbakan Erdoğan’ın aday olacağını belirtti ve şunları yazdı: 
“İktidardaki parti, eleştirenlerin, yetkilerin, 'gözü cumhurbaşkanlığında olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ellerinde daha da konsantre olmasına yol açaçağını' söyledikleri yargı sistemi reformu için bastırıyor.” 

İngiliz gazetesi, Erdoğan’ın kısa bir süre önce “kuvvetler ayrılığı” fikrini eleştirdiğini de belirterek “Ülkenin en yüksek mahkemelerini yeniden şekillendirme planı devlet başkanının atama yetkisini önemli ölçüde genişletir” yorumunu yaptı. 
Bu çerçevede, parlamentoya sunulan değişikliklere göre, Anayasa Mahkemesi’nin 17 üyesinin 8’inin cumhurbaşkanı, geri kalanların ise Meclis tarafından seçileceğine işaret eden FT, yargı sistemindeki “laik milliyetçilerin gücü Erdoğan’ın döneminde azalmış olsa da Başbakanın adalet sisteminden memnuniyetsizliğinin sürdüğünü; Başbakan Erdoğan'ın mahkemelerin yüzlerce subayın tutuklanmasına yönelik verdiği kararlardan yakındığını” kaydetti. 

FT, muhalefetin “AKP’nin daha güçlü cumhurbaşkanlığı” planlarını reddederken yeni anayasayı hazırlayan TBMM’deki komisyonun kilitlendiğini anlattığı haberinde Erdoğan’ın komisyonda Mart sonuna kadar anlaşma olmaması halinde kendi taslağını sunacaklarını söylediğini anımsattı. 
Haberde iktidardaki partinin konuyu referanduma götürebilmek için parlamentodaki başka bir bloğun desteğine ihtiyacının bulunduğu vurgulanarak şöyle denildi: 
“Ancak dikkatler şimdi, bazı analistlerin, daha genişletilmiş cumhurbaşkanlığı yetkilerine yaptığı muhalefet ile Kürtlerin haklarını güçlendirmeye yönelik anayasa değişiklikleri için uzun bir süreden beri yürüttüğü kampanya arasında bir seçim yapmaya zorlanabileceğini söylediklerini Kürt yanlısı Barış ve Demokrasi Partisi’ne odaklanıyor.”SHA


İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *