ANASAYFA arrow right Siyaset

Yargıtay "suç örgütü" dedi

Yargıtay "suç örgütü" dedi
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.56
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.56
sanıkların "silahlı terör örgütü" değil "suç işlemek amacıyla oluşturulan örgüt" üyesi olduklarına karar verdi.
Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Hrant Dink cinayeti davasında, sanıkların "silahlı terör örgütü" değil "suç işlemek amacıyla oluşturulan örgüt" üyesi olduklarına karar verdi.
Yargıtay 9. Ceza Dairesi, duruşmalı temyiz isteyen Hrant Dink cinayeti davası sanığı Ersin Yolçu ile diğer tüm sanıklar yönünden incelemesini tamamlayarak kararını açıkladı.
Daire Başkanı Ekrem Ertuğrul, Hrant Dink cinayeti davasında suçluların "silahlı terör örgütü" değil "suç işlemek amacıyla oluşturulan örgütün" üyesi olduklarını oy birliğiyle kabul edildiğini açıkladı.
Hayal'in cezasına onama
Bu bağlamda sanık Ersin Yolçu'nun kasten öldürmeye yardım suçundan kurulan mahkumiyet hükmünün duruşmalı inceleme sonucunda onanmasına, "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan kurulan beraat hükmünün "suç örgütü üyesi olma" suçundan mahkumiyeti gerektiği gerekçesiyle bozulmasına karar verildi.
Sanık Yasin Hayal'in "kasten öldürmeye azmettirme ve Orhan Pamuk'u tehdit suçlarından kurulan mahkumiyet hükümlerinin onanmasına, 6136 Sayılı Kanuna aykırılık suçundan kurulan mahkumiyet hükmünün düzeltilerek onanmasına, "silahlı terör örgütü kurma yöneticisi olma" suçundan kurulan beraat hükmünün "suç örgütü kurma ve yönetme" suçundan mahkumiyeti gerektiği gerekçesiyle bozulması kararlaştırıldı.
Sanık Erhan Tuncel’in "patlayıcı madde imal etme" suçundan kurulan mahkumiyet hükmünün onanmasına, "kasten öldürmeye azmettirme" suçundan kurulan beraat hükmünün, sanığın maktul Hrant Dink’i öldürülmesi suçuna yardım suretiyle iştirak etmesi nedeniyle mahkumiyeti gerektiği gerekçesiyle bozulmasına karar verildi. Tuncel hakkında, "silahlı terör örgütü yöneticisi olma" suçundan kurulan beraat hükmü de "suç örgütü üyesi olma" suçundan mahkumiyeti gerektiği gerekçesiyle bozuldu.
Tuncel hakkındaki, Trabzon'daki 24 Ekim 2004'te McDonalds'ın bombalanması olayında, genel güvenliği kasten tehlikeye sokma, mala zarar verme ve 6 ayrı kasten yaralama suçundan kurulan mahkumiyet hükümlerini de bozan Daire, Tuncel’in bu eyleminin, 6 ayrı kasten öldürmeye teşebbüs suçunu oluşturacağına karar verdi.
Başbakan Yardımcısı Bozdağ
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Yargıtay 9. Ceza Dairesinin Hrant Dink cinayeti davası kararıyla ilgili "Yargıtayın bu kararı, örgüt değil de suç için bir anlaşmanın varlığını tespit ediyor. Tabii ilk derece mahkemesinin kararına göre sanıkların aleyhine bir karardır. Bundan sonraki kısmını ilk derece mahkemesinin yargılama sürecinde beraber göreceğiz" dedi.
Davada daha önce örgütün varlığıyla ilgili tartışmalar yapıldığını hatırlatan Bozdağ, dairenin silahlı örgüt olmadığı ancak suç için anlaşma bulunduğuna dair bir karar verdiğinin görüldüğünü ifade etti. Bozdağ, "Bu, cezanın bir yönüyle onaylanması, diğer yönüyle de beraat kararının bozulması anlamına geliyor. Ondan sonra ilk derece mahkemesi Yargıtayın bu kararını değerlendirecektir, uyup uymama konusunda bir karar verecektir" dedi. AA




İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *